magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE:Mestskí poslanci za SDKÚ-DS chcú presadiť zlacnenie parkovného
@ Aktuálne -> Doprava      Sep 09 2009 - 13:01 GMT

Požadujú zníženie hodinového parkovného na polovicu - na 50 centov, a zavedenie polhodinového parkovného. Žiadajú aj zníženie poplatkov za rezidentské parkovacie karty. Parkovanie cez víkend má byť zadarmo.
KOŠICE 9. septembra (SITA) - Poslanecký klub SDKÚ - DS navrhuje zníženie cien za parkovanie v širšom historickom centre mesta z jedného eura za hodinu na 50 centov a zavedenie polhodinového parkovného za 25 centov. Informovali o tom dnes na tlačovej besede predseda koordinačného výboru SDKÚ-DS Marek Vargovčák a mestský poslanec Igor Jutka. Ako uviedli, ich návrh vychádza z analýzy a mesačnej skúsenosti od zavedenia plateného parkovania. Navrhujú skrátiť platené parkovanie v pracovných dňoch do osemnástej hodiny a bezplatné parkovanie v sobotu a nedeľu, ako aj platenie parkovného cez SMS správu. Navrhujú aj zníženie ceny rezidentských parkovacích kariet za prvé auto zo 100 na 50 eur, za druhé auto by mala stáť 100 eur. Presadiť to chcú prostredníctvom rokovania mimoriadneho mestského zastupiteľstva.

„Nový systém parkovania je zlý, neúnosný a situácia s parkovaním je kritická. Na jednej strane je v širšom historickom centre mesta veľa voľných parkovacích miest a na strane druhej, ľudia sa sťažujú, že v obytných zónach parkuje cez deň oveľa viac áut ako do zavedenia systému plateného parkovania. Systém je nevyvážený pre motoristov aj pre rezidentov,“ povedal Jutka. Doložil, že veľa ľudí neplatí za parkovanie. Tvrdia, že ak sa cena zníži, ľudia budú ochotnejšie platiť.

Poslanci uviedli, že tieto návrhy podporuje celý klub SDKÚ-DS. „Chceme rokovať s klubom KDH, aby sme primátorovi navrhli zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva na túto tému, alebo sa budeme snažiť získať podpisy jednej tretiny poslancov na jeho zvolanie.

„Vítame túto iniciatívu, s ktorou sa z veľkej časti stotožňujeme. Zatiaľ však stále zbierame podpisy. Ak sa to podarí presadiť, tak sa vlastne naplnia naše požiadavky a ciele,“ povedal predseda petičného výboru za zníženie cien parkovného Igor Holéczy.

Ako uviedol Jutka, ak sa podarí zvolať mimoriadne zastupiteľstvo ešte v septembri, zníženie poplatkov za parkovanie by mohlo platiť už od prvého októbra.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]