magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: Bytový podnik chcel Rómom pomôcť, nie ich vyhnať do zahraničia
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 17 2009 - 15:12 GMT
Hrebendova ulica

Bytový podnik chcel Rómom pomôcť, tvrdí konateľ podniku, podľa ktorého ide o nedorozumenie. Pracovníci o zahraničí nehovorili, mali na mysli Slovensko. To Rómovia sa len pýtali, či im uhradia aj cestu do Anglicka, Belgicka či inde. V 27 obývaných bytoch ani jedna rodina nemá platnú nájomnú zmluvu a dlhujú na nájomnom a za vodu vyše 204 000 eur. Vysťahovanie sa skončí na súde. O ďalších krokoch rozhodne primátor na budúci týždeň.

KOŠICE 17. septembra (SITA) - Bytový podnik chcel Rómom pomôcť a teraz sme obviňovaní z kadečoho, uviedol dnes na tlačovej besede konateľ Bytového podniku mesta Košice Gabriel Hrabovský, ktorý sa snažil novinárom vysvetliť kauzu okolo vysťahovania Rómov do zahraničia. „Podľa mňa je to jedno veľké nedorozumenie,“ povedal Hrabovský. Mesto a bytový podnik chce zbúrať na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dom na Hrebendovej ulici, ktorý má narušenú statiku. Rómovia pre médiá uvádzali, že bytový podnik im núka peniaze, ak sa odhlásia z trvalého pobytu a vysťahujú sa do zahraničia.

„Na porade vedenia podniku bola prijatá úloha vyzvať užívateľov bytov, aby ich dobrovoľne uvoľnili. Zároveň zistiť, ktorí majú snahu nájsť si prácu a záujemcom navrhnúť pomoc pri uhradení dopravných nákladov súvisiacich s hľadaním práce, ak zároveň podpíšu dohodu o splácaní dlhu,“ povedal Hrabovský. Zdôraznil, že pracovníci o nijakom zahraničí nehovorili. „My sme mali na mysli Slovensko. To Rómovia sa len pýtali, či im uhradia aj cestu do Anglicka, Belgicka či inde,“ povedal Hrabovský a tak podľa neho mohlo vzniknúť nedorozumenie. Podľa jeho slov sa na to mali použiť peniaze, ktoré bude musieť bytový podnik vynaložiť na žaloby o vypratanie bytu a vymáhanie dlžôb súdnou cestou, pričom ide približne o 150 eur na jeden byt.

Uviedol, že v dome s narušenou statikou je 30 bytov, z ktorých je obývaných 27, no ani jedna rodina nemá uzavretú platnú nájomnú zmluvu. „Dôvodom na vysťahovanie nie je len narušená statika domu a preto ho treba zbúrať, ale dôvodom je, že ide o neplatičov, ktorí podniku dlhujú za nájomné a dodávku pitnej vody 204 859 eur. Ide o neoprávnených užívateľov bytov a teda nemajú právny nárok na poskytnutie náhradného bývania,“ povedal Hrabovský. Napriek tomu je bytový podnik pripravený poskytnúť im náhradné ubytovanie na Luníku IX, ak o tom rozhodne mesto. Podľa Hrabovského v bytoch žije okolo tristo ľudí. „Bytový podnik posiela písomné výzvy užívateľom bytov na ich dobrovoľné vypratanie. Ak tak neurobia, podnikneme zákonné kroky a požiadame súd o vydanie súdneho príkazu, súčasne na súdnou cestou budeme vymáhať uhradenia dlžôb,“ povedal Hrabovský.

K aktivite bytového podniku na Luníku IX poskytol dnes agentúre SITA vyjadrenie mesta pracovník komunikačného referátu Jaroslav Kerner. Ako uviedol, Bytový podnik mesta Košice, s. r. o., je samostatný právny subjekt, za konanie pracovníkov tejto spoločnosti nesie zodpovednosť jej konateľ. „Mesto neuložilo bytovému podniku, aby vykonal prieskum záujmu obyvateľov Luníka IX o prácu v zahraničí. Mesto garantuje náhradné ubytovanie všetkým obyvateľom bytového domu na ulici Hrebendova, ktorý vykazuje statické poruchy a je navrhnutý na asanáciu,“ informoval Kerner. Primátor mesta František Knapík nariadil konateľovi bytového podniku, aby aktivity v kauze zastavil a požiadal ho o podrobné vysvetlenie. V týchto dňoch je primátor Knapík na zahraničnej služobnej ceste, začiatkom budúceho týždňa navrhne ďalšie kroky.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]