magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na nákup autobusov získali vyše 9,5 milióna eur
@ Aktuálne -> Doprava      Oct 22 2009 - 10:16 GMT
Ilustraèné foto

KOŠICE 22. októbra (SITA) – Mesto získalo nenávratný finančný príspevok vyše 9,5 milióna eur z eurofondov operačného programu životné prostredie na nákup 19 nových autobusov. Agentúru SITA o tom dnes informovala hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková. „Som veľmi rád, že mesto bolo opäť úspešné v podávaní projektov. Nenávratný finančný príspevok využijeme na modernizáciu mestskej hromadnej dopravy. Verím, že nákupom autobusov prispejeme k zlepšeniu a stabilizácii podmienok mestskej hromadnej dopravy a aj k jej ekologizácii,“ vyjadril sa primátor mesta František Knapík.

Nízkopodlažné kåbové autobusy chce mesto Košice kúpiť pre mestský dopravný podnik. „Po zakúpení autobusov zabezpečíme odstavenie starých autobusov na naftový pohon. Autobusy určené na vyradenie budú identifikované na základe doby používania, technického stavu, poruchovosti a bezpečnosti. Mesto v súčasnosti disponuje 19 autobusmi s naftovým motorom, ktoré budú nahradené novými autobusmi na CNG pohon ako podmienky oprávnenosti projektu. Nové autobusy budú po vykonaní obhliadky a pridelení evidenčných čísel nasadené do ostrej prevádzky. Predpokladáme, že sa tak stane začiatkom budúceho roka,“ spresnil vedúci oddelenia strategického rozvoja košického magistrátu Vladimír Šalitroš.

Na nákup autobusov mesto vypísalo verejnú súťaž. Obálky s ponukami vyhodnotí o deň neskôr. Podmienky súťaže sú zverejnené na internetovom portáli www.ted.europa.eu. Dopravný podnik mesta Košice vlastní 210 autobusov viacerých typov. Podnik prevádzkuje aj električkovú a trolejbusovú dopravu. Tento rok už dopravca kúpil desať nových autobusov na plyn za 3,7 milióna eur.

V uplynulom a tomto roku riadiace orgány operačných programov Národného strategického a referenčného rámca a cezhraničných programov schválili mestu Košice nenávratné finančné príspevky zo štrukturálnych fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu vo výške takmer 26 miliónov eur, vrátane spolufinancovania mesta.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]