magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SPP a TEKO založia spoločný podnik
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie      Nov 09 2009 - 15:11 GMT
BIDOVCE/KOŠICE 9. novembra (SITA) - Spoločný podnik Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), Teplárne Košice (TEKO) a združenia obcí Olšavského mikroregiónu zabezpečí využitie významného geotermálneho zdroja, ktorý sa nachádza neďaleko Košíc v okolí obcí Ïurkov - Bidovce. Zhodli sa na tom na pondelňajšom pracovnom rokovaní predseda dozornej rady Geotermu a člen predstavenstva SPP Hans G. Meyer, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ TEKO Ladislav Lazár a predseda združenia obcí Olšavského mikroregónu. O záveroch rokovania po jeho skončení informoval novinárov minister hospodárstva ¼ubomír Jahnátek. "Spoločný podnik by mal vzniknúť do konca januára 2010 a okamžite začať pracovať na projekte využitia geotermálneho zdroja. V prvej fáze sa bude budovať geotermálna elektráreň, ktorá by mala byť hotová do roku 2011. Preto treba, aby sa už v prvom štvrťroku ukončila príprava stavby, druhom štvrťroku vyvàtal k doterajším trom aj štvrtý vrt pri Ïurkove," povedal Jahnátek. Odpadové teplo z elektrárne sa využije na rozvoj cestovného ruchu, prípadne na iné účely.

Jahnátek uviedol, že v druhej fáze sa urobia ďalšie vrty v lokalitách Bidovce a Olšava a po zistení ich parametrov - výdatnosť a teplota vody z geotermálneho zdroja, sa rozhodne, či sa teplom z tejto lokality budú zásobovať Košice. Ak budú vyhovovať, v tretej fáze by sa realizovalo využitie geotermálneho zdroja na dodávku tepla do Košíc. Jahnátek odmietol konkretizovať, aké podiely budú mať SPP, TEKO, prípadne združenie Olšavského mikroregiónu v spoločnom podniku a nechcel prezradiť ani výšku základného imania s tým, že ešte nie je isté, aký spôsob vzniku podniku sa zvolí. "Prvý spôsob spočíva v tom, že by TEKO a Olšavský mikroregión vstúpili do už jestvujúceho podniku Geoterm, čo sa javí ako schodnejšia cesta. Druhým spôsobom je založenie úplne novej spoločnosti. Je na zainteresovaných stranách aby zvolili najprijateľnejšie a najrýchlejšie riešenie tak, aby podnik do konca januára 2010 už existoval," povedal Jahnátek. Doplnil, že akcionári SPP a TEKO budú mať hlavné slovo pri zriadení, výške základného imania a podiele akcií v spoločnom podniku. Lazár však uviedol, že SPP by mala mať v spoločnom podniku 51 percent a TEKO 49, mikro región by mal zastúpenie v orgánoch spoločného podniku.

Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť. Akcionármi Slovenského plynárenského priemyslu sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku, ktorý kontroluje 51 % akcií a konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a GDF Suez so 49-percentným podielom. Predmet činnosti spoločnosti je zameraný na obchod so zemným plynom a zabezpečovanie obslužných, podporných a servisných služieb.

Košická tepláreň je od roku 2002 akciovou spoločnosťou a dodáva teplo pre takmer 80 000 tisíc košických domácností. Tržby za šesť mesiacov dosiahli 54 mil. €, pričom ročný plán je 85 mil. €, čo vytvára reálne predpoklady na dosiahnutie plánovaného ročného zisku v objeme 500 tis. eur.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]