magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

BASKETBAL-EL: Košičanky po druhom víťazstve opäť v hre o play-off
@ Aktuálne -> Šport      Nov 26 2009 - 12:26 GMT
tréner Štefan Svitek

26. novembra (SITA) - Stredajšie zápasy 5. kola najprestížnejšej ženskej európskej basketbalovej súťaže Euroligy 2009/10 nepriniesli tentoraz žiadne prekvapenie. Najbližšie boli k nemu v A-skupine hráčky tureckého Galatasaray Istanbul, ktoré vo vyrovnanom zápase podľahli favorizovanému španielskemu celku Ros Casares Valencia len o jediný bod 62:63. Hoci domáce basketbalistky prakticky po celý čas viedli (najviac o 8 bodov), v záverečnej časti rozhodli skúsenosti španielskeho superklubu, ktorý si v 35. min vypracoval rozhodujúci 7-bodový náskok (52:59) a už ho dokázal uhájiť. Slovenská pivotka Regina Palušná už tretí zápas po sebe sledovala dianie na palubovke len z lavičky Valencie a do hry nezasiahla. V A-skupine sa už črtajú favoriti na postup do play-off, kde zrejme nebudú okrem Valencie a Galatasarayu chýbať ani ruský Jekaterinburg a talianske Taranto. Dvojica pobaltských klubov Vilnius a Riga nedokázala s favoritmi získať ani jedno víťazstvo.

V B-skupine pokračuje v spanilej jazde poľská Wisla Can-Pack Krakov, ktorá len týždeň pred začiatkom súťaže zastúpila skrachovaný CSKA Moskva a v prvej polovici zápasov základnej skupiny nenašla premožiteľa, hoci v stredu dokázala zdolať outsidera z chorvátskeho Gospiču len tesne 77:75.

V D-skupine dominuje okrem stále bez prehry pod vedením trénerky Pokey Chatmanovej hrajúceho Spartaku Moskovská oblasť aj český Frisco Sika Brno, ktorý bez zranenej slovenskej rozohrávačky Zuzany Žirkovej zvíťazil v Szegede 71:54.

Jednoznačne najvyrovnanejšou v Eurolige je C-skupina, v ktorej hrá aj jediný slovenský zástupca Dobrí anjeli Košice. Zverenkyne trénera Štefana Sviteka prehrali prvé tri duely, no víťazstvá v nasledujúcich dvoch zápasoch ich posunuli na vytúžené priečky zaisťujúce postup do osemfinále Euroligy. V stredu nadviazali na minulotýždňový triumf nad USK Praha a poradili si aj s poľským Gorzówom 70:65 (17:20, 16:11, 24:18, 13:16). V Košiciach sa stretli dva kluby, ktorým patrili dve posledné pozície v tabuľke C-skupiny s bilanciou 1-3. Po vyrovnanej prvej štvrtine odskočili na začiatku druhého dejstva basketbalistky klubu KSSSE AZS-PWSZ Gorzów o 5 bodov (24:19). Košičanky však za dve minúty vyrovnali a hoci poľské basketbalistky vyhrávali v 15. min ešte 26:24, bolo to ich posledné vedenie v stretnutí. "Rozhodne to nebol jednoduchý zápas, lebo poľský tím hral veľmi dôrazne v defenzíve. Preto sme sa snažili hrať na protiútoky, ktoré nám zopárkrát aj vyšli. Hoci sme súperovi odskočili na niekoľko bodov, vždy naše vedenie zlikvidoval aj zásluhou množstva stratených lôpt na našej strane. Jednoznačne je dobré, že sme zvíťazili, v družstve je cítiť viac sebavedomia a najmä Toddová-Fröhlichová a McCoughtryová sú hráčky, ktoré spolu s Dupreeovou ťahajú tím za víťazstvami." V stredu večer sa v Infinity Aréne k trojici zahraničných opôr pridala ja domáca Luisa Michulková. Dvadsaťpäťročná krídelníčka naskočila do zápasu z lavičky a počas 23 minút na ihrisku dokázala nastrieľať 11 bodov najmä vďaka účinnej 80% dvojbodovej streľbe. Pochválil ju aj tréner Dobrých anjelov: "Na palubovke bojovala slovenská reprezentantka Michulková. Aj teraz sa potvrdilo, že poľský tím je veľmi silný, o to viac teší druhé víťazstvo v Eurolige. Postupne sa dostávame do hernej pohody a verím, že tá v ďalších stretnutiach príde. Už teraz sa tešíme na nadchádzajúci súboj na našej palubovke so Šopronom, v ktorom chceme do tretice zvíťaziť." Spokojná bola aj nemecká pivotka Linda Toddová-Fröhlichová, ktorá mala v stredu ako jediná zo všetkých hráčok na konte double-double za 11 bodov a rovnaký počet doskokov: "Som šťastná, že sme vyhrali. Na zápas sme sa poctivo pripravovali, no ešte stále zostáva mnoho malých vecí, ktoré musíme dotiahnuť, aby sme aj o týždeň zvíťazili." Košičanky sa v stredu 2. decembra o 19.00 na domácej palubovke v Infinity Aréne pokúsia odplatiť prehru 63:74 z prvého kola Euroligy maďarskému šampiónovi MKB Euroleasing

Po stretnutí bol rozladený tréner poľského tímu Dariuzs Maciejewski: "Gratulujem domácemu tímu k víťazstvu. Diváci rozhodne videli dobrý zápas tak v defenzíve, ako aj v útoku. Škrie ma však fakt, že rozhodcovské trio malo na nás prísnejší meter. Do ďalších súbojov v EL ideme s ambíciou pokúsiť sa o ďalšie prekvapenie, ako tomu bolo pred týždňom, keď sme doma zdolali francúzsky Bourges." Smutná bola aj s 12 bodmi druhá najlepšia strelkyňa hosťujúceho tímu austrálska rozohrávačka Samantha Richardsová: "Sme frustrované z prehry. Bol to dôležitý zápas pre postup zo skupiny. Košice hrali veľmi dobre a my sme urobili niekoľko chýb v nesprávnom čase, čo nás stálo víťazstvo."

V ďalšom stretnutí C-skupiny jednoznačne dominovali basketbalistky USK Praha, ktoré doma zdolali maďarského šampióna zo Šopronu 98:75. Záverečný zápas 5. kola skupiny sa hrá vo štvrtok a zatiaľ nezdolaný španielsky euroligový nováčik z predmestia Madridu Rivasu privíta francúzsky Bourges.

Ïalšie výsledky 5. kola C-skupiny:
ZVVZ USK Praha (ČR) - MKB Euroleasing Šopron (Maď.) 98:75 (21:22, 29:13, 22:18, 26:22)
Rivas Ecópolis (Šp.) - Bourges Basket (Fr.) 26.11. o 20.00 h

Aktuálna tabuľka C-skupiny:
1. Rivas 4 4 0 312:257 8
2. USK Praha 5 3 2 400:363 8
3. DA Košice 5 2 3 317:347 7
4. Šopron 5 2 3 346:377 7
5. Bourges 4 2 2 238:218 6
6. Gorzów 5 1 4 317:368 6

Program 6. kola C-skupiny - 2. decembra:
ZVVZ USK Praha (ČR) - Bourges Basket (Fr.) 18.00
Dobrí anjeli Košice (SR) - MKB Euroleasing Šopron (Maď.) 19.00
KSSSE AZS-PWSZ Gorzów (Poľ.) - Rivas Ecópolis (Šp.) 19.15   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]