magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

KOŠICE: V nemocnici zakázali návštevy
@ Aktuálne -> Zdravie      Dec 04 2009 - 08:49 GMT
KOŠICE 3. decembra (SITA) – Vedenie Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice zakázalo návštevy na všetkých oddeleniach. Dôvodom je snaha zabrániť šíreniu chrípky a chrípke podobných respiračných ochorení. Ako dnes agentúru SITA informovala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová, zákaz platí na všetkých pracoviskách oddnes až do odvolania.

Od vypuknutia chrípkovej epidémie na Ukrajine navštívilo košickú fakultnú nemocnicu už viac než sto pacientov s akútnym respiračným ochorením. Ako dnes informovala Oravcová, väčšina z nich bola ošetrená ambulantne, no niekoľkých bolo potrebné vzhľadom na závažnosť ich zdravotného stavu hospitalizovať. Niektorí z hospitalizovaných pacientov už boli z nemocnice prepustení. „U viacerých pacientov bola potvrdená sezónna chrípka alebo nová chrípka. Do dnešného dňa máme potvrdených 15 prípadov chrípky A(H1N1), medzi ktorými prevažujú ambulantne liečení pacienti,“ informovala Oravcová.

Prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice a hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre infektológiu a tropickú medicínu Ivan Schréter uviedol, že nová chrípka je ochorenie horných dýchacích ciest, ktoré postihuje všetky vekové skupiny. Prenáša sa vzduchom ako kvapôčková infekcia, napríklad pri kašľaní, kýchaní alebo rozprávaní, ale aj priamym kontaktom pri podávaní rúk či nepriamym kontaktom s respiračnými výlučkami infikovaných osôb. „Jej príznaky sú ako pri bežnej sezónnej chrípke - horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, hlavy, celého tela, nevoľnosť, celková únava. Časté sú komplikácie vo forme závažných zápalov pľúc,“ hovorí prednosta kliniky Schréter, podľa ktorého sa ochorenie prejaví najčastejšie po jednom až dvoch dňoch. Človek s klinickými príznakmi chrípky by mal v prvom rade kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. „Ten zváži nasadenie symptomatickej liečby alebo tiež takzvaných antivirotických liekov. V prípade ťažšieho priebehu alebo pridruženia nejakých komplikácii môže pacient vyhľadať pomoc odborníkov – infektológov, prípadne pľúcnych lekárov, ktorí rozhodnú o vhodnej liečbe prípadne hospitalizácii,“ vysvetlil Schréter.

Podľa odborníkov vo všeobecnosti nie je namieste preventívne užívanie antivirotických liekov, ľudia by sa mali vyhýbať kontaktu s chorými osobami, masovým podujatiam a priestorom s vysokou koncentráciou ľudí, medzi ktorými môžu byť ľudia s chrípkou. Pokiaľ sa nemožno vyhnúť chorým osobám alebo priestorom s väčším počtom ľudí, je potrebné čo najviac skrátiť čas kontaktu s nimi. Dôležité je tiež časté a dôkladné umývanie si rúk mydlom alebo čistiacim prostriedkom s obsahom alkoholu, teplo sa obliekať - podchladenie môže oslabiť imunitu. Rizikové skupiny by sa mali nechať zaočkovať. „Zatiaľ nie je žiadny dôkaz o tom, že by nosenie rúšok mimo zdravotníckeho zariadenia počas chrípkovej sezónny či pandémie bolo efektívnou ochranou alebo redukovalo prenos infekcie. Ich masové nosenie sa neodporúča,“ poznamenal Schréter.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]