magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Odštartovali projekt Dreň pre detskú onkológiu
@ Aktuálne -> Zdravie      Dec 21 2009 - 13:33 GMT

KOŠICE 21. decembra (SITA) – Spoločnosť detskej onkológie Košice dnes vernisážou výtvarných diel detských onkologických pacientov a ich priateľov odštartovala projekt Dreň pre detskú onkológiu. „Potrvá až do decembra 2010 a jeho cieľom bude získať finančné prostriedky potrebné pre registráciu nových darcov kostnej drene na Slovensku,“ informovala hovorkyňa košickej detskej fakultnej nemocnice Viera Horniaková.

Projekt odštartuje výstavou nazvanou Betlehemy, ktorá je inštalovaná v Rotunde na Zbrojničnej ulici a potrvá do 3. januára 2010. Podľa kurátorky výstavy ¼uby Selepovej, ktorá sa ako učiteľka venuje deťom na oddelení detskej onkológie, bude vystavených viac ako 100 diel a dielok. Autormi sú malí onkologickí pacienti ich priatelia - amatérski i profesionálni výtvarníci. Nepredstavujú iba betlehemy, ale rôzne práce s tematikou Vianoc. Diela na výstave nie sú na predaj, ale počas nasledujúcich akcií na podporu zbierky budú práce vydražené.

Kostná dreň je hlavným orgánom krvotvorby a je potrebná pri liečbe leukémie, ktorá je zhubným nádorovým ochorením krvotvorných orgánov. Je najčastejším malígnym ochorením v detskom veku. Pre liečbu niektorých malých pacientov je nevyhnutná transplantácia krvotvorných buniek. Je to pre ne často jediná šanca, prinášajúca nádej na zdravý a plnohodnotný život. Nájsť vhodného darcu však nie je jednoduché a iba máloktorí pacienti majú šťastie, že nájdu vhodného darcu vo vlastnej rodine.

Národný register darcov kostnej drene SR v súčasnosti eviduje takmer 1 300 darcov. Niekoľko desiatok z nich však iba čaká na vyšetrenie transplantačných znakov, na základe ktorého môžu byť zaradení do slovenskej databázy a tiež do medzinárodnej databázy dobrovoľných darcov krvotvorných buniek (BMDW). Vo svete a ani na Slovensku nie je najväčším problémom získať ochotných ľudí, ktorých je možné zaradiť do registra. Hlavnou prekážkou je finančná náročnosť registrácie darcu – náklady na potrebné vyšetrenia sa pohybujú okolo tristo eur.

Pri príležitosti 25. výročia vzniku oddelenia detskej onkológie v Košiciach Spoločnosť detskej onkológie Košice rozhodla získať potrebné prostriedky. „Pretože v praxi vidíme, aké sú problémy s hľadaním vhodných darcov, kolektív zdravotníckych pracovníkov oddelenia detskej onkológie a hematológie sa rozhodol pripraviť počas celého roka 2010 sériu aktivít, vďaka ktorým chceme získať finančné prostriedky na vyšetrenie a registráciu nových darcov,“ konštatovala jedna z iniciátoriek projektu Jaroslava Feketeová.

„Veríme, že v duchu hesla košickej Spoločnosti detskej onkológie My musíme veriť, Vy môžete pomôcť, sa nám podarí získať viacerých nových potenciálnych darcov a spoločne pomôžeme zvýšiť šance onkologických pacientov na vyliečenie,“ dodala spoluautorka projektu Ivana Senčáková.

Organizátori zbierky chcú finančné prostriedky pre Národný register darcov kostnej drene SR získavať prostredníctvom dobrovoľných príspevkov, predajom a dražbou výrobkov malých onkologických pacientov a ich priateľov, zaslaním SMS na určené číslo a predajom výrobkov a nákupom v obchodoch označených symbolom projektu. Aktuálne informácie o prebiehajúcich aktivitách budú postupne zverejňovať na stránkach DFN Košice a www.dnkosice.sk a www.detskaonkologia.sk.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]