magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Bezplatné skríningové merania vnútroočného tlaku
@ Aktuálne -> Zdravie      Mar 10 2010 - 10:38 GMT
Bratislava, 9. marca 2010: Počas Svetového Týždňa Glaukómu (7.-13. marec), spájajú poprední odborníci na toto ochorenie svoje sily, aby zvýšili povedomie o následkoch strát zraku zapríčinených glaukómovým ochorením a jeho vplyvoch na bežné denné aktivity pacientov. Podľa výskumov medzi bežné denné aktivity, ktoré pacienti trpiaci glaukómom horšie zvládajú, patria šoférovanie, hľadanie vecí, chôdza do schodov a rozpoznávanie tvárí. Glaukóm môže byť tiež príčinou pomalšej chôdze, pádov a vyhýbania sa zložitým dopravným situáciám, čo týmto pacientom nedovoľuje udržať si mieru nezávislosti, akú mali prv, než začali strácať zrak.

Počas Svetového Týždňa Glaukómu sa odporúča, aby ľudia viac využili médiami ponúkané dostupné informácie, pre získanie základných poznatkov o zdravom zraku, rizikových faktoroch glaukómu a dôležitosti absolvovania pravidelných odborných očných vyšetrení, zahrňujúcich vyšetrenie očného pozadia a vnútroočného tlaku. Keďže zrakové funkcie stratené následkom glaukómu sa už nedajú vrátiť, je potrebné ho diagnostikovať a liečiť hneď, ako je to možné. Celosvetovo sa očakáva, že pri rýchlo starnúcej populácii vzrastie počet glaukomatikov zo 60 miliónov v súčasnosti na 80 miliónov v roku 2020.

Svetová asociácia glaukómových pacientov iniciovala verejnú informačnú kampaň pod názvom Zaostrené na glaukómTM, ktorej cieľom je podporiť informovanosť ľudí o rizikových faktoroch glaukómu, o následkoch spojených s týmto ochorením, ale aj o význame zdravého zraku.

“Okrem straty nezávislosti postihnutých pacientov, znamená neskorá diagnóza aj zvýšené náklady na liečebnú starostlivosť, ako pre pacienta, tak aj pre celú spoločnosť” povedala MUDr.Erika Vodrážková, prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti a primárka Očnej kliniky Slovenskej Zdravotníckej Univerzity v Bratislave. “Veľmi dôležitá je edukácia spoločnosti ako sa vyvarovať pokročilým štádiám glaukómu, aby boli neskoršie náklady spojené so stratou zraku čo najnižšie, keďže priemerný vek populácie sa zvyšuje. V prvom rade však dôležitosť včasného záchytu glaukómu vidím v nasadení včasnej liečby a tým v zachovaní zraku, ako aj kvality života pacienta.”

Svetový Týždeň Glaukómu je spoločnou iniciatívou Svetovej Glaukómovej Asociácie (World Glaucoma Association-WGA) a svetovej asociácie glaukómových pacientov (World Glaucoma Patient Association-WGPA) pre zvýšenie povedomia o zdravom zraku a dôležitosti pravidelných očných vyšetrení, aby sa minimalizovali následky glaukómového ochorenia. K tejto iniciatíve sa už tradične pridáva Slovenská glaukómová spoločnosť. V rámci prevencie prebehlo 18. mája 2007, počas prvého Slovenského dňa glaukómu, meranie očného tlaku až na 18-tich miestach v jedenástich slovenských mestách. Neskôr sa Slovensko pripojilo k Medzinárodnému dňu glaukómu, ktorý je marci a v roku 2009 zorganizovala v 14 oftalmologických pracoviskách slovenských nemocníc skríningové vyšetrenia zraku, ktoré boli zameranie nielen na meranie vnútroočného tlaku, ale aj na cielené vyhľadávanie ochorenia u rizikových pacientov (vek nad 40 rokov, krátkozrakosť, výskyt glaukómu v rodine, prítomnosť cievnych ochorení).

Aj tento rok Slovenská glaukómová spoločnosť za podpory farmaceutických spoločností MSD a Pfizer organizujú na 16 očných ambulanciách konzultácie pre pacientov z rizikových skupín a na 14 očných pracoviskách skríningové merania vnútroočného tlaku, ktoré budú prebiehať 11. marca 2010 (štvrtok) v čase od 12:00 do 15:00 hod.

Zoznam pracovísk, na ktorých budú prebiehať skríningové vyšetrenie:

1. Očná klinika SZU FNsP Sv. Cyrila a Metoda Antolská 11, Bratislava
2. Očná klinika FNsP Nitra, Špitálska 6, Nitra
3. Očná ambulancia, Poliklinika SANAT, sídlisko Rybníky, Nábrežná 3, Levice
4. Očné oddelenie FNsP Nové Zámky, Slovenská 11/A, Nové Zámky
5. Očná klinika FNsP-Rastislavova 43, Košice 3
6. Očné oddelenie FNsP A.Reimana, Hollého 14, Prešov
7. Očné oddelenie NsP Topoľčany, Pavlovova 20, Topoľčany
8. Očné oddelenie NsP Prievidza, Nemocničná 2, Bojnice
9. Klinika Oftalmológie LFUK a FNsP Bratislava, Ružinovská 6, Bratislava Ružinov
10. Očné oddelenie FNsP Trnava, A.Žarnova 11, Trnava
11. II. Očná klinika SZU FNsP F.D.Roosevelta, Nám ¼. Svobodu 1, Banská Bystrica
12. Očné oddelenie, glaukómová ambulancia NsP Žilina, V. Spanyola 43, Žilina
13. Neštátna očná ambulancia Banícka 28, 058 01 Poprad (MUDr. Anna Katialová)
14. NZZ Glaukómová ambulancia, Kollárova 13, Martin (MUDr. Lívia Jurková)
15. Očná ambulancia, Trieda KVP 1, Košice

V prípade Očnej ambulancie na Triede KVP 1 v Košiciach budú skríningové merania prebiehať o deň skôr, a to 10. marca v stredu v čase od 11.00 do 18.00 hod.


Zoznam všetkých očných pracovísk vrátane mien vyšetrujúcich lekárov nájdete aj na www.zelenyzakal.sk.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]