magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Turné plodnosti 10. 6. 2010 - Každý šiesty pár má problém počať dieťa
@ Aktuálne -> Zdravie      Jun 09 2010 - 14:17 GMT

Tehotentsvo nie je samozrejmosť. Problémy počať má takmer každý šiesty pár. Ako chrániť svoju plodnosť, či zvýšiť šance na otehotnenie? Čo znamená znížená plodnosť? Ktoré lieky či pomôcky sú skutočne účinné? Turné plodnosti, ktoré už po tretíkrát organizuje Občianske združenie Bocian poskytuje overené informácie o reprodukčnom zdraví, rôznych možnostiach i rizikách liečby, cvičeniach, úprave životosprávy, liečebných zariadeniach, adopcii či zdravom tehotenstve a nezabúda ani na rodiny s vytúženými deťmi.

Ústrednou témou tohtoročného Turné plodnosti je panvové dno, pretože dobrý stav, resp. zdravie panvového dna je pre počatie mimoriadne dôležité. Nedostatočné prekrvenie, zrasty, oslabenie, infekcie, obezita, ochorenia v tejto oblasti sú príčinou nielen zníženej plodnosti, ale aj mnohých bolestí, inkontinencie, problémov s chrbticou, trávením, no panvové dno ovplyvňuje i celkový pocit, imunitu či kvalitu sexuálneho života.

Mnoho párov sa jedného dňa rozhodne, že sa stanú rodičmi. V každom šiestom prípade to však nepôjde podľa plánu. Pre lekárov nie je prekvapením, že sa dlhšie snažia otehotnieť ženy s nadváhou, fajčiarky s fajčiarmi, ženy po štyridsiatke, ženy, ktoré o svojej ovulácii netušia vôbec nič a muži, ktorí si ešte stále myslia, že keď bruško rastie žene, tak by si to mala „vybaviť“ u lekára sama. Pre všetky páry, ktoré zvažujú postaviť bocianie hniezdo, sa Slovenskom už po tretíkrát ženie vlna užitočných informácií pod názvom Turné plodnosti. Séria stretnutí na námestiach i prednášok s odborníkmi a rozdávanie informačných materiálov je cestou, ako plánovanie dieťaťa nespájať s antikoncepciou, čiže rozhodnutím dieťa nepočať, ale s rozhodnutím sa pre zdravé počatie.

Turné plodnosti už tradične prebehne formou rozdávania informačných materiálov a publikácií Pas plodnosti a Predmaterská knižka na frekventovaných námestiach v daný deň popoludní o 14.00 a prednášky s gynekológmi, andrológmi, sexuológmi či lekármi z centier asistovanej reprodukcie o 17.00. Vždy o 15.00 sa uskutoční „Zraz brušiek“, čiže stretnutie tehotných žien, pričom vždy na prvých 20 z nich čaká hodnotný darček. Budú sa tiež vypåňať dotazníky, účastníkov čaká kvíz, ukážky starostlivosti o tehotnú mamičku i bábätko, súťaže a mnoho iných zaujímavostí.

Dátumy Turné plodnosti 2010
(námestie 14.00, Zraz brušiek 15.00 a prednáška 17.00)

Košice - 10. 6. 2010

Bratislava - 15. 6. 2010
Banská Bystrica - 17. 6. 2010
Žilina - 18. 6. 2010
Trnava - 23. 6. 2010

Informácie o časoch a presných miestach jednotlivých podujatí nájdu záujemcovia na www.bocianoviny.sk.

Medzi obľúbené publikácie, ktoré sa každoročne rozdávajú počas Turné plodnosti patrí Pas plodnosti, ku ktorému sa pozitívne vyjadrujú predovšetkým lekári, ktorí ho rozdávajú vo svojich ambulanciách. Tretie vydanie Pasu plodnosti je opäť nabité aktuálnymi informáciami o reprodukčnom zdraví. Prečo sa oplatí dôkladne si ho preštudovať? Pretože hoci na cestovanie dnes našťastie potrebujeme pas čoraz menej, cesta za bábätkom môže byť veľmi dobrodružná a taký Pas plodnosti môže mužom i ženám ušetriť množstvo smútku, bolesti, ale i peňazí a zdravia. Nezáleží na tom, kedy po dieťati zatúžite, chrániť svoju plodnosť a vyhýbať sa rizikám, ktoré ju ohrozujú, by ste mali už dnes. Ruku na srdce, v takzvanej modernej spoločnosti, kde sex a nahota nie sú žiadne tabu, je všeobecne známe, že deti nenosí bocian. Dotazníky, ktoré pre Občianske združenie BOCIAN každoročne počas Turné plodnosti vypåňajú tisíce ľudí však dokazujú, že o ochrane reprodukčného zdravia a základnej biológii toho vieme čoraz menej. Spoliehame sa na zázračné pilulky či všemocnú lekársku vedu. Bez ohľadu na riziká či cenu. Pas plodnosti je o tom, čo môžete urobiť, zmeniť či zlepšiť sami a kedy príde na rad lekár.

Niektoré články v Pase plodnosti i Predmaterskej knižke sú od tohto roka označené zeleným bodom. Je to symbol Občianskeho združenia BOCIAN, ktorý udeľujeme „zeleným“ produktom, spoločnostiam alebo nápadom. Pri výbere či nákupe vám pomôžu rozhodnúť sa pre ekologickejšiu alternatívu, ktorá prospieva nielen nám samotným, ale i životnému prostrediu a nejde pritom zďaleka len o bio potraviny. Záleží na tom, ako žijeme, ako budú žiť naše deti a či sme schopní rozhodovať sa zodpovedne. Musíme však vedieť ako a prečo. Prevencia nepatrí len do zdravovedy, ale aj k ochrane nášho domova a prírody. Možno by ste sa čudovali, keby ste vedeli, aké dôležité je zdravé životné prostredie práve pre našu plodnosť.

„Za nebezpečné považujeme v Občianskom združení BOCIAN najmä to, že ak má pár problém otehotnieť, začne sa hovoriť o neplodnosti. Z medicínskeho hľadiska sa však vo väčšine prípadov jedná o zníženú plodnosť, alebo problém s plodnosťou, napríklad málo pohyblivé spermie, nedostatočná ovulácia a pod. Tieto problémy dnes moderná medicína dokáže riešiť, ale človek potrebuje správne informácie,“ hovorí predsedníčka Občianskeho združenia BOCIAN Mgr. Denisa Priadková a pripomína, že to najdôležitejšie, čo o plodnosti pár potrebuje vedieť, nájde práve v Pase plodnosti. „Edukácia v oblasti prevencie porúch plodnosti výrazne absentuje“, hovorí Priadková a pokračuje: „Prevencia je pritom jednoduchšia a lacnejšia. Navyše, informovaný človek svoj zdravotný stav rieši rýchlejšie, účinnejšie a uvedomuje si svoju zodpovednosť za svoj zdravotný stav.

Počas neformálnych stretnutí s odborníkmi počas Turné plodnosti majú ľudia príležitosť spýtať sa na ochranu reprodukčného zdravia, vyšetrenia, možnosti liečby, špeciálne cvičenia, úpravu životosprávy, liečebné zariadenia či tehotenstvo. Hovoriť sa však bude aj o veciach, pri ktorých majú mladí Slováci a Slovenky pomerne veľké medzery, ako je intímna hygiena, ochrana pred sexuálne prenosnými ochoreniami, kvalitný spermiogram, toaleta, plastové fľaše, spodná bielizeň, marihuana či káva. To všetko s plodnosťou úzko súvisí a tak sú všetky páry vítané, bez ohľadu na to, kedy plánujú otehotnieť.

Občianske združenie BOCIAN

Na Slovensku je aktívne od roku 1999. Pravidelne vydáva publikácie Pas Plodnosti a Predmaterská knižka, Bocianoviny online, informuje o prevencii, možnostiach i rizikách liečby porúch plodnosti i zákrokoch asistovanej reprodukcie a každoročne organizuje Turné plodnosti. V Bratislave i v Košiciach pravidelne organizuje stretnutia, má vlastnú tematickú knižnicu a spolupracuje s cca 60 odborníkmi v oblasti plodnosti, predovšetkým však s gynekológmi, andrológmi, endokrinológmi či psychológmi. Od roku 2007 je Občianske združenie BOCIAN i zakladajúcim členom Fertility Europe, európskej organizácie s obdobnými cieľmi, ktorá momentálne združuje 25 organizácií z 22 európskych krajín. Od roku 2001 je predsedníčkou Občianskeho združenia BOCIAN Mgr. Denisa Priadková, ktorá je zároveň podpredsedníčkou Fertility Europe.
Mgr. Denisa Priadková, Občianske združenie BOCIAN, P.O.Box 265, 810 00 Bratislava 1, Tel.: 0903/425 863, 02/2070 0546, E-mail: [email protected]   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]