magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Medzinárodný maratón mieru – festival športových a spoločenských aktivít Košice 1.- 3. október 2010
@ Aktuálne -> Šport      Sep 30 2010 - 12:46 GMT
Ilustraèné foto

Ilustraèné foto

Medzinárodný maratón mieru 2010 v znamení mnohých čísel
Niekoľko významných čísel ovplyvní prípravu a priebeh 87. ročníka Medzinárodného maratónu mieru, ktorý bude odštartovaný v nedeľu 3. októbra 2010.
2500 rokov od historickej bitky pri Maratóne si pripomína nielen športový svet. Spomienka na túto udalosť je naplánovaná na posledný októbrový víkend, keď do Atén a mestečka Maratón zamieria tisíce športovcov ale aj organizátorov zo všetkých kútov planéty. Súčasťou programu je i Svetový kongres AIMS, ktorého hostiteľom v roku 1999 boli Košice.
50 rokov prinesie október 2010 od momentu odhalenia Sochy maratónca, ktorá sa za ten čas stala jedným z najoriginálnejších symbolov maratónu v Košiciach. Dielo akademického sochára Arpáda Račka je unikátnym o to viac, že pod nim nájdeme mená všetkých doterajších víťazov.

30 rokov uplynie od prvého štartu žien na trati Medzinárodného maratónu mieru. To, že počet víťaziek je výrazne nižší, má na svedomí aj Christa Vahlensieckova z Nemecka, ktorá tu zvíťazila celkovo 5 krát. Práve jej meno ponesie juniorská štafeta 42 x 1 km v programe Po stopách maratónskych legiend.
6 hodín - to je nový časový limit pre zdolanie maratónskej trate v Košiciach. Organizátori tak postupne sledujú celosvetový trend, ktorý umožňuje maratón absolvovať čoraz väčšiemu počtu športovcov. Doterajší päťhodinový limit bol ustanovený v roku 2000. Rok 2010 je teda z tohto hľadiska ďalším zaujímavým medzníkom.
9. hodina ranná zase znamená zmenu času, v ktorom zaznie štartový výstrel. Súvisí to samozrejme s novým časovým limitom a nutnosťou preteky ukončiť ešte pred začiatkom podvečernej dopravnej špičky. Pre inú špičku, tú atletickú, by to zas malo znamenať prijateľnejšie klimatické podmienky, keďže v posledných rokoch sme na poludnie zaznamenali teploty i nad hodnotou 20° C.

Nežné pohlavie súťaží v Košiciach už 30 rokov

Keď sa v roku 1980 na štart v Košiciach postavili po prvýkrát ženy, poznala maratónska história už niekoľko zaujímavých príbehov o tom, ako sa nezlomné športovkyne úspešne vyrovnali s nástrahami 42 km dlhej trate.

Je pravdepodobné, že prvý pokus o zdolanie maratónskej trate absolvovala 26-ročná matka dvoch detí Grékyňa Melpomene Iuaniduová. Tá sa totiž chcela prihlásiť na olympijské preteky v roku 1896 spolu s mužmi, a pretože bola organizátormi odmietnutá, rozhodla sa celú trať zdolať sólovým behom deň pred konaním maratónu. Podarilo sa jej to vraj za štyri a pol hodiny. Skutočne regulérnu správu o štarte ženy na maratóne máme až z roku 1926, kedy v Londýne dosiahla Angličanka Violet Piercyová čas 3:40:22.

Ïalšia vytrvalkyňa sa na tejto trati objavila až o štvrť storočie neskôr v roku 1951. Istá dievčina, vtedy v mužskom preoblečení dosiahla v Bostone čas 3:30. A je viac než zaujímavé, že v tom istom roku vo vtedajšom Československu štartovali v Ratiboøickom maratóne dokonca tri ženy – Bínová, Somorová a Havlová. Najúspešnejšia bola takmer 50-ročná Miloslava Bínová, ktorá dosiahla čas 4:34:59. Napriek týmto skutočnostiam, ženy na maratónoch štartovať nesmeli a tak často používali i lesť.

Príkladom môže byť Roberta Gibbová-Bingayová, ktorá sa v roku 1966 a 1967 pred štartom Bostonského maratonu schovávala v kroví a potom sa nenápadne zamiešala do štartového poľa, alebo tiež Kathrine Switzerová, ktorá sa na tie isté preteky prihlásila ako K. Switzer, z čoho nebolo zrejmé, že sa jedná o ženu. Na trati bola však rozhodcom odhalená. Ten sa ju najprv snažil po dobrom stiahnuť z trate a keď neuspel, neváhal použiť aj násilie. Nakoniec však Switzerovú ochránil jej priateľ, statný kladivár.

Niekoľko ďalších pokusov žien na maratóne bolo „okorenených“ najprv časom Beth Bonnerovej 2:55:22, už v ich riadne vypísaných pretekoch v New Yorku v roku 1971. Krátko nato však bol bežecký svet doslova šokovaný výkonom Cheryl Bridgesové 2:49:40. V roku 1975 nasledovali ďalšie zlepšenia, tentokrát v podaní nemeckých bežkýň Liane Winterovej 2:42:24 a Christy Vahlensieckovej 2:40:15. Na záver toho istého roku vracia 26-ročná Jackie Hansenová najlepší svetový výkon 2:38:19 späť do USA a stáva sa prvou ženou na svete, ktorá dokázala zdolať hranicu 2:40. O dva roky neskôr ju prekonávajú Francúzka Chantal Langlacéová /2:35:15/ a opäť Christa Vahlensiecková /2:34:47/. Keď bolo v roku 1978 na kongrese IAAF rozhodnuté zaradiť maratón žien medzi atletické disciplíny, nastala nová éra výkonnosti, ktorá zatiaľ vyvrcholila výkonmi Pauly Radcliffovej a najmä dosiaľ neprekonaným časom 2:15:25 z roku 2003.

V Košiciach sa medzi víťazky ako prvá, v pamätnom roku 1980, zapísala Šárka Balcarová. Pamätníci dokonca spomínajú, že už v roku 1966 sa na štart neúspešne hlásila Mária Mankovecká z Trenčína. Nasledovalo kraľovanie Christy Vahlensieckovej a jej 5 víťazstiev, aby potom dlhých 20 rokov bol traťový rekord spojený s menom Aleny Peterkovej. Poslednou šampiónkou, ktorá jej čas vylepšila, bola v roku 2009 Ukrajinka Olena Burkovská.

Elitní pretekári
Približne 20 elitných atlétov mieri do Košíc, aby sa predstavili na trati, ktorá je modifikáciou mestského okruhu z úspešných IAAF Majstrovstiev sveta v polmaratóne v roku 1997.
Favoritov, ktorí si rozdelia finančné prémie v hodnote 50.000 EUR, možno charakterizovať takto:
Muži – Až na domácu špičku reprezentovanú Imrichom Pastorom sa nepredstavia Európania so statusom Elite, čo však neznamená, že tu nie je šanca na prekvapenie z poľa. Tucet Afričanov (po 6 z Kene a Etiópie) s osobákmi od 2:08 po 2:14 bude súťažiť o vavrínový veniec na 87. ročníku MMM.
Ženy – Vlaňajšia víťazka Olena Burkovská bola dlho v hre o obhajobu titulu, no napokon sa rozhodla pre neskorší jesenný štart. Špičku tak budú predstavovať 4 etiópske vytrvalkyne vo veku 23-28 rokov, ktoré si v kolonke osobný rekord píšu výkony 2:28-2:33. Vzhľadom na skutočnosť, že rok 2010 je v Košiciach tak trocha v znamení ženského maratónu, opätovné zlepšenie traťového rekordu po vlaňajšom prekvapení od Burkovskej by bolo prijaté len a len s nadšením.
Vizitky jednotlivých favoritov budú zverejňované postupne od 9. septembra.

Rok ženy
Organizátori chcú výročie prvého štartu žien využiť i na čo najširšiu popularizáciu vytrvalostného behu medzi nežným pohlavím. Dôvod je zjavný, na Slovensku, konkrétne aj v Košiciach výrazne zaostávame so zastúpením žien v štartovom poli. V maratóne a polmaratóne ich bude približne 15%, hoci bežná európska úroveň je 30% a maratón v Los Angeles pri niekoľkotisícovej účasti dokonca už zaznamenal v cieli viac žien, než mužov.
Okrem legendárnej Christy Vahlensieckovej budú zrejme pozornosť pútať 4 mladé herečky, ktoré spoja sily, aby absolvovali štafetu 4 x štvrť maratón.

Lucia a Petra Molnárové
Sestry herečky sa po absolvovaní bratislavského konzervatória stali študentkami na VŠMU. Popri účinkovaní v divadlách ich diváci poznajú aj so seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. Šport je pre nich relaxom a spôsobom vybitia emočných pretlakov z práce.

Barbora Švidraňová
Počas štúdia na gymnáziu v Žiline sa venovala športu, teda aj behu. Od malička tiež tancuje, takže v pohybe je denne. Pôsobí v Mestskom divadle Žilina, v SND ale aj v populárnom Paneláku.

Zuzana Marušinová
Na VŠMU nastúpila po absolvovaní konzervatória v Košiciach, takže maratónsku atmosféru už zažila - aj jej mama behávala dlhé trate. Popri divadelných postavách sa rovnako ako Barbora upísala seriálovému dianiu v Paneláku. Najčastejšie beháva za odchádzajúcim autobusom, ale verí svojej genetickej výbave.

Ïalšie známe tváre na štarte
Maratón v Košiciach každoročne privíta na štarte niektorej zo svojich disciplín i zaujímavé osobnosti nášho spoločenského diania. Medzi prvými, kto opäť potvrdil svoju účasť je Igor Timko a skupina No Name, ktorí vlani rozbiehali projekt 4 x štvrť maratón aj v súboji so Sajfom a jeho priateľmi.

Program podujatia

Piatok 1. októbra

10.00 - Otvorenie registračných centier a Expo MMM na Dolnej bráne; Atletika hrou – deti košických škôl súťažia v pešej zóne
14.00 - Koncerty kapiel a hudobné vystúpenia na Dolnej bráne

Sobota 2. októbra
8.00 – 20.00 - Registrácia a Expo MMM
10.30 - Autogramiáda favoritov
14.00 - Koncerty kapiel a hudobné vystúpenia na Dolnej bráne
17.00 - Pasta Party pre účastníkov MMM v Spoločenskom pavilóne
19.00 - Zapálenie maratónskeho ohňa a ceremoniál pri príležitosti 50. výročia odhalenia sochy Maratónca na námestí MMM. Akt je súčasťou hudobno-vizuálneho projektu Biela noc.

Nedeľa 3. októbra
Štart / Cieľ pred hotelom Doubletree by Hilton
8.55 - 11.00: T-Systems Inline, Vozíčkari
9.00 - 14.00: Maratón a Polmaratón
9.07 - 10.00: Minimaratón - U.S. Steel Family Run
9.00 - 14.00: Štafeta 4 x štvrť maratón
9.00 - 11.45: Juniorská štafeta na počesť Christy Vahlensieckovej
11.10: Očakávaný dobeh víťazov hlavných kategórií
11.30: Slávnostné ceremoniály vyhlasovanie víťazov

O ďalšom bohatom sprievodnom programe budú organizátori detailne informovať v priebehu septembra.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]