magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Magistrát sprístupnil mapový systém aj pre verejnosť
@ Aktuálne -> Verejná správa      Nov 17 2010 - 06:57 GMT

Mesto Košice dnes uviedlo do prevádzky verejne prístupnú verziu informačného systému Gisplan. Ide o významný krok v oblasti elektronizácie služieb mesta, ktorý uľahčí občanom a návštevníkom prístup k dôležitým informáciám.
 
Geografický informačný systém (GIS) sa stáva neoddeliteľnou súčasťou riadenia každého moderného európskeho mesta. Výrazne sa podieľa na znížení nákladov, zefektívnení riadenia a správy mesta. Košice majú v súčasnosti jedno z najlepších GIS riešení na Slovensku.

„Hlavnou úlohou systému je zobrazovanie dôležitých informácií o meste v digitálnej mape. Dokáže napríklad vizualizovať územné členenie mesta, jeho uličnú sieť, vodohospodárstvo či ochranu prírody. K zobrazeným informáciám priamo v mape zároveň ponúka možnosť získať aj všetky potrebné popisné údaje bez nutnosti prepínania sa do iného systému," vysvetlila vedúca oddelenia infraštruktúry Magistrátu mesta Košice Gabriela Hajduková.

Okrem magistrátu mesta sú k tomuto systému pripojené aj viaceré mestské časti a ďalšie organizačné zložky mesta, a to konkrétne Mestská polícia, Dopravný podnik mesta Košice, Správa mestskej zelene a Mestské lesy.

Moderný informačný systém Gisplan funguje v meste Košice od roku 2008. Prostredníctvom intranetu bol doposiaľ k dispozícii pracovníkom magistrátu. Od roku 2010 využíva prepojenie s týmto systémom aj Mestská polícia v Košiciach, ktorá tak zefektívnila koordináciu svojich hliadok v teréne. Počnúc dnešným dňom je Gisplan sprístupnený aj pre občanov a návštevníkov mesta. V budúcom roku sa zároveň plánuje jeho ďalšie rozširovanie a skvalitňovanie. Dodávateľom systému je spoločnosť GISTA, s.r.o. Prešov. Sprístupnenie systému Gisplan pre verejnosť stálo magistrát 3 950 €.

„Sme na začiatku, ale chystáme oveľa viac. V blízkej budúcnosti sa obsah verejne prístupnej verzie bude rozvíjať, aby občania aj návštevníci mesta našli informácie, ktoré potrebujú," konštatoval Rastislav Mičaník, obchodný riaditeľ dodávateľskej spoločnosti.

Verejne prístupná verzia systému Gisplan zabezpečí jednoduchý a prehľadný prístup k informáciám rôzneho druhu o meste a o jeho okolí. Zároveň by sa mala stať zárukou korektných informácií, nakoľko prevádzkovateľom systému je mestská samospráva. Keďže požadované informácie sa zobrazujú v mape jedným kliknutím myšou, užívateľ sa orientuje ľahko a rýchlo. Má možnosť voľby jednotlivých vrstiev a vyskladania si vlastnej mapy podľa individuálnej potreby a záujmu.

Viac informácií nájdete na http://mapa.kosice.sk/

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]