magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Smútočné oznámenie
@ Kto je kto      Jan 11 2011 - 15:39 GMT

S hlbokým zármutkom oznamujeme, že včera doobeda zomrel po dlhej a ťažkej chorobe vo veku 75 rokov náš kolega, novinár a publicista

JOZEF ČERVÍNKA

Posledná rozlúčka bude v piatok 14. januára 2011 o 11.30 hodine na Verejnom cintoríne v Košiciach.

ublicista Jozef ČERVÍNKA sa narodil 22. septembra 1935 v Užhorode.  Celou dušou bol novinár. V rokoch 1960-1970 pracoval ako redaktor vo Východoslovenských novinách v Košiciach. V období tzv. normalizácie nemohol vykonávať svoje novinárske povolanie, a tak bol baníkom i vodičom nákladného auta. V roku 1990 sa stal redaktorom Slovenského východu a denníka Košický večer, kde publikoval hodnotné reportáže o zaujímavých postavách a postavičkách spätých so súčasnosťou i nedávnou históriou východného Slovenska a Košíc. Okrem iných bol autorom cyklu reportáží s názvom „Chlieb náš každodenný“ o novinárskych osobnostiach pôsobiacich v Košiciach. Od roku 1995 bol externým spolupracovníkom Slovenskej televízie, autorom scenárov viacerých dokumentárnych filmov, aj 15-dielneho televízneho cyklu Develeskere čhave – Božie deti.

Napísal niekoľko kníh: Otvárač bráničiek (2001), My, Dobšinčania (2002), Vladyka (2003), Ofera pre drevené chrámy( 2004), Slová majstrov slova (2005), Tajomstvá sklenenej panny (2006), Objaviteľ (2007), Keď ešte hrával Nohábel (2008).  

Napriek neľahkému a nedobrovoľnému osudu si Jozef Červínka zachoval láskavý pohľad

na svet, ktorý bol zrejmý aj v jeho dielach. Ponovembrových čitateľov neraz prekvapil výberom tém a ich publicistickým spracovaním. Vyhľadal ľudí - osobnosti, ktorých síce mnohí poznali, ale nevedeli nič o tajomstvách ich duše a života. Jemu – ako autorovi – ich nakoniec odhalili. O nich, i typických „postavičkách“ Košíc, písal pútavé reportáže a profily, s ktorými sa stretávali čitatelia Košického večera.    

RO SSN si veľmi cení  aj jeho viacročnú aktivitu ako člena výboru RO a predsedu Klubu seniorov - novinárov, ktorého členovia sa pravidelne schádzali každý mesiac a navštevovali zaujímavé pracoviská a ľudí v Košiciach i okolitých mestách východného Slovenska.
 
PhDr. Katarína Čižmáriková
predsedníčka RO SSN Košice      
 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]