magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ZLATÝ ŽOBRÁK V KOŠICIACH UŽ PO 17-KRÁT
@ Aktuálne -> Medicína      Jun 10 2011 - 06:53 GMT

Po roku Košice opäť privítajú vyše 130 účastníkov z 22 krajín Európy a USA. Medzi nimi je 80 autorov z 19-tich európskych krajín a USA, ktorí sa už po 17-krát budú uchádzať o prestížne ocenenie Zlatý žobrák. Medzinárodný festival lokálnych televízií sa začne v stredu 8. júna 2011 v Dome techniky v Košiciach a bude pokračovať do soboty 11. júna 2011. Súčasťou festivalu sú pracovné stretnutia, workshopy, prezentácie, výstavy, koncerty a multimediálne happeningy.

Festival každoročne ponúka unikátne premiéry, ktoré nie sú v bežnej distribúcii. V súťažnej prehliadke Zlatý žobrák účastníci prihlasovali svoju tvorbu do troch sekcií - Lokálna televízia, Produkčná spoločnosť a Mladý tvorca. V jednotlivých súťažných kategóriách - Spravodajstvo a publicistika, Dokument, Animované programy, Hraný film do 30 minút - prevláda prevažne sociálna tematika ako chudoba, postavenie žien či obchodovanie so ženami. O víťazoch jednotlivých kategórií bude rozhodovať 8-členná medzinárodná porota a samotná súťažná prehliadka začne v stredu (8. júna) o 9.00 hodine KDE. 

„Našou snahou bolo priniesť do Košíc čo najviac zaujímavych premiér takých filmov, ktoré sú málokedy v bežnej distribúcii. Priestor na festivale dostanú nielen lokálne televízie, ale aj renomovaní profesionálni tvorcovia a mladí autori. Veľkú pozornosť nielen v súťažnej, či nesúťažnej prehliadke, chceme venovať hlavne mladým slovenským tvorcom“ uviedla riaditeľka festivalu Eva Dekanovská.

Nesúťažná prehliadka filmov pod názvom Európa na plátne bude prebiehať v City Cinemas v Košiciach, kde organizátor premietne výber najlepších dokumentárnych a krátkych filmov z lokálnych televízií, produkčných spoločností, ale aj od nezávislých autorov. Krátke filmové bloky vystrieda každý večer jeden dlhometrážny film. Filmoví priaznivci sa môžu tešiť na otvárací francúzsko-švajčiarsky hraný film režiséra Jacoba Bergera „Jeden deň“ a nasledujúce večery na nemenej hodnotné filmy srbský „Tilva Rosh“, či česko-slovenskú produkciu „Nesvadbovo“. Záujemcovia budú mať príležitosť stretnúť režisérov spomínaných večerných filmov priamo v kinosále. Slávnostný ceremoniál je naplánovaný v City Cinemas v Košiciach na stredu 8. júna o 16.00 hodine.

Treťou časťou Medzinárodného festivalu lokálnych televízií sú sprievodné podujatia pod názvom Esencia Košíc. Režisér Jacob Berger povedie odborný workshop pre začínajúcich autorov spojený s ukážkami zo svojej tvorby. Alain Willaume, známy francúzsky fotograf, okrem prezentácie svojej tvorby uvedie v Dome techniky aj dokumentárny film "Strasburg East". Súčasťou festivalu budú vystúpenia hudobníkov - Peter Bič Projekt, Kassachau Klember Band, či formácia amatérskych hudobníkov z Talianska, USA a Slovenska. Záverečný ceremoniál, spojený s udeľovaním cien, je naplánovaný na sobotu 11. júna o 19.00 hodine v priestoroch Historickej radnice na Hlavnej ulici v Košiciach

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]