V posledných dňoch stúpa počet pacientov s kolapsom, slabosťou, nevoľnosťou, tráviacimi ťažkosťami a ďalšími zdravotnými problémami súvisiacimi s teplom. Podľa primára Oddelenia urgentného príjmu UNLP Košice MUDr. Zoltána Sidora je počet zdravotných ťažkostí súvisiacich s teplom adekvátny horúčavám v posledných dňoch. Prevažujú starší pacienti, no zdravotné problémy sa nevyhýbajú ani mladším vekovým skupinám. Najmladší muž s kolapsom mal iba 20 rokov. Pacienti pritom prichádzajú na ošetrenie do internistických ambulancií hlavne popoludní, večer a v noci, keď sa u nich prejavia dôsledky prehriatia a zlyhávanie termoregulácie. Väčšina je ošetrená ambulantne, niekoľko z nich však vyžadovalo hospitalizáciu - medziiným 83-ročná silne dehydratovaná žena.
Najstaršou ošetrenou pacientkou po kolapse bola 99-ročná Košičanka, ktorú priviezla na Oddelenie urgentného príjmu UNLP Košice sanitka včera v noci. Ošetrená bola ambulantne, po infúzii sa jej zdravotný stav zlepšil a mohla byť prepustená do domáceho ošetrenia.
Rady lekárov ako prežiť horúčavy:
- Vyhýbajte sa priamemu slnku v čase najväčších horúčav
- Ochladzujte sa často vlažnou vodou, hlavne na zátylku
- Noste vzdušné odevy z prírodných materiálov, najlepšie svetlých farieb
- Chráňte si hlavu klobúkom alebo čiapkou
- Pri pobyte vnútri dostatočne vetrajte miestnosti
- Používajte ventilátory alebo klimatizáciu, avšak rozdiel medzi teplotou vonku
a vnútri by nemal byť veľmi veľký
- Dodržujte pitný režim – vypite minimálne 2 litre tekutín denne, najlepšie stolové
a minerálne vody alebo bylinný čaj
- Prijímať tekutiny je potrebné aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd –
pocit smädu je už varovným signálom, že má telo deficit vody
- Vyhýbajte sa konzumácii alkoholu, ktorý je močopudný, zvyšuje produkciu tepla
v organizme, znižuje tlak krvi, spôsobuje znížené okysličenie mozgu a tiež znižuje
prah citlivosti človeka na smäd
- Obmedzujte konzumáciu kávy, čierneho čaju a toniku, ktoré takisto odvodňujú
- Kvôli tráveniu obmedzte aj konzumáciu mlieka a ťažkých jedál – vhodné je jesť
hlavne veľa zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody ako sú uhorky, paradajky,
melóny, broskyne a pod.
Zdroj: http://www.fnlp.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1305&Itemid=93 |
tlačiareň
|