magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice s výhľadom zlepšenia ratingového hodnotenia od Slovenskej ratingovej agentúry
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 09 2002 - 10:46 GMT
(Slovenská ratingová agentúra- tlačová správa) -- Slovenská ratingová agentúra, a.s. - líder na trhu v oblasti ratingových hodnotení v oblasti municipálnych subjektov, priradila Mestu Košice v marci 2002 dlhodobý korunový rating na úrovni C s pozitívnym výhľadom a dlhodobý devízový rating na úrovni o stupeň nižším ako pri korunovom ratingu.

Vzhľadom na zahájenie reštrukturalizačných procesov nielen v oblasti dlhovej služby mesta, ale v prvom rade v oblasti riadenia mesta, sa napåňajú predpoklady pre zvýšenie ratingového hodnotenia mesta. Slovenská ratingová agentúra, a.s. zaradila preto mesto Košice na monitorovací zoznam, tzv. creditwatch s výhľadom na zlepšenie ratingového hodnotenia.

Ratingové hodnotenie z marca 2002 bolo odrazom známych skutočností o finančnej situácii mesta, avšak už pri zohľadnení začatého procesu reštrukturalizácie dlhu a zmien v oblasti systému riadenia mesta. Hlavnými relevantnými hodnotenými oblasťami tak bol proces reštrukturalizácie a podmienky konsolidácie verejných financií a samotné riadiace procesy.

Počas sledovaného obdobia zrealizovalo mesto v obidvoch oblastiach množstvo krokov, ktoré vedú k obnove finančnej stability mesta. Vďaka reštrukturalizácii dlhu mesta v kombinácii s ozdravným režimom a dohľadom financujúcich bánk nad nakladaním s finančnými prostriedkami mesta sa mesto vysporiadalo so všetkými záväzkami voči dodávateľom. V súčasnosti prebieha etapa umorovania dlhu mesta voči dcérskym spoločnostiam a jeho príspevkovým organizáciám. Po zavàšení tohto procesu nebude mesto evidovať žiadne záväzky po lehote splatnosti.

V oblasti zmien v riadiacich procesoch sa zlepšil hlavne proces riadenia likvidity a posilnila sa efektívnosť vo vynakladaní finančných prostriedkov mesta. Slovenská ratingová agentúra pozitívne hodnotí aj začatý proces zmien v stratégii riadenia majetkových účastí mesta a jeho príspevkových organizácií. Na prvé miesto sa tak dostáva otázka efektov, ktoré tieto podniky pre mesto prinášajú, samozrejme pri zohľadnení podmienky napåňania všetkých samosprávnych funkcií mesta. Pozitívom je aj prehodnocovanie nájomných zmlúv mesta a ich výhodnosti pre mesto.

Zotrvaním v realizácii zahájených zmien sa vytvára predpoklad pre normalizáciu mestských financií, obnovenie platobnej schopnosti mesta a stabilizáciu príjmov mesta. Všetky tieto faktory môžu pozitívne vplývať aj na podnikateľskú klímu v meste a kvalitu života v meste.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]