magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zvíťazil Zdenko Trebuľa a pravica. Vznikne kompaktný celok?
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 09 2002 - 15:26 GMT
Oficiálne výsledky komunálnych volieb sú známe, na funkciu primátora bol opätovne zvolený JUDr. Zdenko Trebuľa. To však neznamená, že všetko ostáva po starom. Naopak. Primátorové kompetencie sú ohraničené rozhodnutiami poslancov mestského zastupiteľstva. To sa výrazne zmenilo. Zatiaľ čo v predošlom období dominovala koalícia SD¼ - SOP, novozvolení poslanci mesta sa hlásia k pravicovo orientovaným politickým stranám.



Všetko záleží od ľudí. Od ich presvedčenia nakoľko tu ide o mesto a spoločné záujmy, prípadne od ich chute demonštrovať svoju moc, ktorú im dáva politické tričko. Slovenská ratingová agentúra v rantingovej správe hodnotí Košice tak, že sa naplnili podmienky "pre normalizáciu mestských financií, obnovenie platobnej schopnosti mesta a stabilizáciu príjmov mesta".
Ako v rozhovore pred voľbami uviedol staronový primátor Zdenko Trebuľa, situácia bola katastrofálna najmä v rokoch 1999 a 2000. Nad Košicami visela hrozba nútenej správy. Racionálne kroky na oddåženie, stabilizáciu a vytvorenie predpokladov pre rozvoj mesta boli prioritou, ktorej jednotlivé kroky museli schvaľovať poslanci mestského zastupiteľstva. Dodajme, že vďaka politickej podpore schvaľovanie návrhov to išlo pomerne hladko. Ako to bude teraz, keď trojpätinovú väčšinu mestského parlamentu tvoria poslanci, ktorí by na mieste primátora radšej videli niekoho z Trebuľových protikandidátov?

Primátor Zdenko Trebuľa sa viacmenej hlási k ľavicovej politike, i keď jeho kandidatúru podporovala pravoľavá koalícia (Aliancia nového občana, SMER, Strana maďarskej koalície-Magyar Koalíció Pártja, Sociálnodemokratická alternatíva) s ďalšou podporou SD¼ a HZD. Pravicovo orientovaný kandidát ¼uboš Pastor (koalícia Slovenská demokratická a kresťanská únia, Občianska konzervatívna strana) v našom predvolebnom rozhovore uviedol, že v prípade svojho volebného úspechu využije dobré kontakty na Vládu SR, aby pomohla oddåžiť Košice, a to tak, aby nebolo nutné predať Košické lesy. Kandidát KDH a DS Emil Kočiš zasa hovoril o spolupráci s Košickým samosprávnym krajom tak, aby pre mesto získali financie na rozvojové projekty. ¼uboš Pastor však nekandidoval za poslanca mestského zastupiteľstva, teda nemôže byť zvolený za námestníka primátora. Emil Kočiš vo svojom rozhovore pre denník Korzár uviedol, že nemá záujem o kreslo námestníka, ostane verný pozícii riaditeľaKrajskej správy Košice - Štatistického úradu SR.

Námestníkov primátora však schvaľuje mestské zastupiteľstvo a to určite bude mať záujem na tieto posty dosadiť svojich ľudí. To už potvrdil aj primátor na nedeľňajšom stretnutí s novinármi. Vytvára sa teda diléma - budú politicky opozičné strany podporovať primátora?

Podobná situácia nastala, keď bol za primátora Košíc zvolený Rudolf Schuster. Vtedy mu pravicoví poslanci hneď na prvom zastupiteľstve išli vysloviť nedôveru. Primátor Trebuľa však tvrdí: "Ako som študoval volebné programy svojich protikandidátov, mnohé body sme mali rovnaké. Je tu možnosť spoločného postupu. Ja sa na takúto spoluprácu teším."

Nastáva čas, v ktorom sa môžu naplno prejaviť skutočné záujmy zvolených zástupcov obyvateľov mesta. Pokiaľ sa odbúrajú úzkoprsé politické bariéry a obe strany budú pracovať na racionálnych krokoch vedúcich k zvýšeniu kvality života v meste, staneme sa svedkami slovensky atypického javu, v ktorom zvíťazí zdravý ľudský rozum nad politickou ideológiou. Ak bude dominovať politická príslušnosť nad ochotou riešiť problémy mesta vecne, Košice čakajú štyri roky neefektívnych žabomyších vojen na radnici.

Volebný úspech Zdenka Trebuľu je výraznejší ako v posledných komunálnych voľbách. V tom čase bol preferovaný aj mnohými Košičanmi oslavovaným Schusterom, v tom čase kandidoval za stranu SOP, ktorá mala slušné preferencie. Teraz je však členom strany SDA, ktorá sa ani nedostala do parlamentu. Politické cítenie Košičanov je viac pravicové, čo jasne vidieť na politickom zložení mestského zastupiteľstva. I tak bol zvolený. Naviac, ak niekto kandiduje po prvý krát, možno hovoriť, že veľa voličov berie voľby ako lotériu. Ak je niekto zvolený druhý krát, je to prejavom dôvery a hodnotenia odvedenej práce. Jeho vlastnými slovami: "Občania v komunálnych voľbách volia osobnosti, nie politicky." Ostáva teda veriť, že aj volení zástupcovia sa na všetkých postoch samosprávy budú správať ako osobnosti. Ide o Košice.

Slavomír Szabó

Odporúčané linky, týkajúce sa komunálnych volieb:
Zloženie mestského parlamentu

Vo veľkých MČ k prekvapeniam nedošlo, naďalej ostávajú pôvodní starostovia

Košický parlament bude pravicový

Noví starostovia nie sú prekvapení zo svojho víťazstva

Kde sa dvaja bijú, Trebuľa vyhráva

Len v ôsmich mestských častiach sa zmenili starostovia


pozn. : Jednotlivé stránky o mestských častiach budeme na Cassovia.sk aktualizovať čoskoro.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]