magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nehovor mi tučko
@ Aktuálne -> Zdravie      Nov 08 2011 - 14:50 GMT

Obezita, ako dôsledok nesprávneho životného štýlu, sa stala celosvetovým problémom a tento negatívny trend zasiahol aj slovenských tínedžerov. Pokiaľ žiaci vo veku 7-12 rokov strávia pobytom vonku a športovaním priemerne 16 hodín týždenne, s pribúdajúcim vekom tento počet hodín klesá. Naopak, čas strávený pri počítači sa zvyšuje. Aj takéto výsledky priniesol prieskum* realizovaný spoločnosťou TNS Slovakia týkajúci sa obezity u školopovinných detí. Podporovať záujem tínedžerov o aktívny životný štýl bude trojica amabasádorov projektu Nehovor mi tučko, ktorá od 8. – 10. novembra vyrazí do troch rôznych slovenských miest a rozhýbe školopovinnú mládež. Z niekoľkých desiatok prihlásených škôl vyhrala majsterku vo fitnes, Zoru Czborovú, Základná škola Pri Kríži z Bratislavy, majstra v karate Roman Voláka si užijú žiaci ZŠ na Lichardovej ulici v Žiline a piaty najkrajší muž sveta Martin Šmahel odprezentuje svoje poznatky o zdravom životnom štýle žiakom ZŠ na Kežmarskej ulici v Košiciach 9. novembra o 9.30. hod.

Nedostatok pohybu, príliš veľa času stráveného pri počítači či internete, nesprávne návyky v rodinách, sledovanie televízie sú najčastejšie uvádzané dôvody, prečo si myslíme, že nadváhou v súčasnosti trpí viac mladých ľudí, ako pred 10rokmi. Alarmujúce tiež je, že už 12 % rodičov má pocit, že ich dieťa nadváhu aj skutočne má. 


Rizikovým obdobím pre rozvoj obezity je  dojčenský vek, začiatok školskej dochádzky a najmä puberta. Včasné zaradenie komplexných preventívnych opatrení (úprava stravy a výživy, motivácia a pestovanie pravidelnej výdatnej pohybovej aktivity a budovanie prospešných návykov zdravého životného štýlu) má zásadný význam. Zanedbaná obezita u detí je totiž podkladom pre celoživotnú – neraz ťažkú – obezitu v dospelom veku,“ komentuje  gastroenterológ MUDr. Peter Minárik.

Podpora aktívneho životného štýlu je jednou z oblastí dlhodobého záujmu spoločnosti Coca-Cola. Práve preto sme sa rozhodli pre projekt Nehovor mi tučko v spolupráci s odborníkmi na zdravú životosprávu a za podpory ambasádorov z radu športovcov sa snažíme motivovať tínedžerov k aktívnemu životnému štýlu. Je až alarmujúce, ako často sa tínedžeri stretávajú s nedostatkom pohybu a neaktívnym voľným časom,“ zdôvodňuje Daniela Paličková, PR manažérka spoločnosti Coca-Cola za Českú a Slovenskú republiku.

Nemalo by nám byť jedno, v akej kondícii je naša mládež. Dnes viac ako kedykoľvek pred tým je potrebné sa zamerať na vzdelávacie projekty ohľadom zdravého životného štýlu. Mladí ľudia by mali byť aktívni od samého začiatku a školy sú veľmi dobrým miestom, kde s tým začať,“ hovorí Zora Czoborová.  Spolu s odborníkom vyrazia už na druhú trasu po Slovensku a pokúsia sa vzbudiť u žiakov, prostredníctvom vlastného životného príbehu, záujem o pohyb a nájsť spôsob, ako sa zbaviť zlozvykov, ktoré im v budúcnosti môžu znemožniť aktívny život.


Slovenskí rodičia sa snažia viesť svoje deti k športu, a to aj tým, že sa hýbu spoločne, i keď na pravidelnej báze spoločne športuje len 7 % slovenských rodín. Medzi najobľúbenejšie športy patria najmä tie rekreačné, ako turistika, tenis a plávanie. Avšak sami cítia, že v šírení osvety aktívneho životného štýlu, potrebujú podporu aj školy, ako inštitúcie, ktorá by mala zvýšiť záujem detí o športovanie, uviedlo to až 67 % opýtaných.

*Online prieskum bol iniciovaný spoločnosťou Coca – Cola a realizovaný spoločnosťou TNS Slovakia v období 5.10. – 7.10. 2011 s počtom respondentov 302

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]