magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Generálka v Čermeli už túto nedeľu
@ Aktuálne -> Doprava      Apr 27 2012 - 11:38 GMT

Detská železnica v Čermeli odštartuje tohtoročnú sezónu po prvýkrát v predstihu. Všetkých nedočkavcov pozýva na verejnú generálku už túto nedeľu, 29. apríla na dve skúšobné jazdy o 13:15 a 15:15. Oficiálna sezóna s riadnym cestovným poriadkom začne 1. mája.

Tí, ktorí neodolajú nedeľnému slnečnému popoludniu, sa môžu vydať na detskú železnicu do Čermeľského údolia historickým červeným autobusom Karosa ŠL 11. „Radi by sme takto netradične Košičanom spríjemnili jeden z víkendov a k železničnej nostalgii im dopriali aj trochu tej  autobusovej. Odchádzať budeme zo zastávky Havlíčkova o 12:55 a 14:55,“ informuje Martin Krištof z občianskeho združenia Historická spoločnosť mestskej dopravy v Košiciach.

Nový prevádzkovateľ historickej atrakcie, občianske združenie Detská železnica Košice, pripravil pre verejnosť na túto sezónu niekoľko noviniek. „Nebudú chýbať  jazdy rozprávkovým vláčikom, westernové prepady, divadelné a hudobné víkendy, tvorivé dielne pre deti, brigády pre záujemcov a dobrovoľníkov. Po vyše 20-tich rokoch by sme chceli na železničku vrátiť malých výpravcov, výhybkárov i sprievodcov. Oživenie prinesie aj vlastný časopis R-žurnál, dobrovoľnícke aktivity a prevenčné programy pre deti a mládež,“ uviedol ¼ubomír Lehotský, riaditeľ Košickej detskej historickej železnice.

Košická detská historická železnica patrí k najväčším atrakciám mesta a na Slovensku. Vybudovali ju v rokoch 1955 – 56. V súčasnosti tu premáva najstaršia funkčná parná lokomotíva v strednej Európe z roku 1884. Železnička v uplynulých rokoch postupne upadala a chradla. Nedávne zmeny sú prísľubom pre budovanie širokej a silnej základne dobrovoľníkov, čo v konečnom dôsledku prinesie revitalizáciu, dlhodobú udržateľnosť a skvalitnenia rekreačných možností Košičanov i návštevníkov mesta.  Atrakcia prezentuje mesto Košice nielen v regióne ale aj za hranicami Slovenska.

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]