magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Urán Košice STOP
@ Aktuálne -> Región      Mar 24 2014 - 12:57 GMT

Vážený pán generálny riaditeľ RTVS,Vážený pán Václav Mika,

v mene občanov Mesta Košice a jeho blízkeho okolia, ktorým záleží na zdraví svojom aj ďalších generácií, sa na Vás obraciame s prosbou o spoluprácu v rámci pripravovaného finálového televízneho duelu kandidátov na prezidenta SR, ktorý sa odohrá na obrazovkách RTVS v stredu 26. 3. 2014 o 20.15 hodine.

Dôvodom našej žiadosti je stále sa stupňujúca hrozba vysoko rizikovej ťažby uránu v bezprostrednej blízkosti obývaných častí Mesta Košice a jeho okolia a zároveň mlčanie tých, v ktorých moci je zastaviť celý proces prípravy tejto ťažby. Ide nám predovšetkým o poznanie názoru premiéra a možno budúceho prezidenta Slovenskej republiky. Jedno z našich združení už pred prvým kolom prezidentských volieb oslovilo všetkých kandidátov s podobnou otázkou. Žiaľ, názor premiéra vlády SR nepoznáme, nakoľko na náš dotazník nereagoval.

Preto Vás žiadame, v záujme verejnosti, o možnosť prostredníctvom moderátora televízneho duelu položiť otázky, na ktoré dlhodobo nedostávame odpoveď, priamo v jednej z najsledovanejších relácií v živom vysielaní.

Občianske združenia, v mene ktorých Vás žiadame o spoluprácu, sa dohodli na tejto spoločnej žiadosti a spoločne organizujú inštaláciu veľkoplošnej obrazovky pre verejnosť na Hlavnej ulici v Košiciach. Našim zámerom je, aby sme si v priamom prenose v stredu 26.03.2014 v prezidentskom dueli vypočuli jednoznačný názor kandidátov, či sú alebo nie sú proti ťažbe rádioaktívnych nerastov v Košiciach na Jahodnej.

OTÁZKY na kadidáta Fica, (nakoľko p. Kiska sa už verejne vyjadril proti ťažbe):

1. Ste ako občan SR za alebo proti ťažbe rádioaktívnych rúd v Košiciach a na Slovensku vôbec?

2. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonala v roku 2013 agentúra POLIS, len 5% obyvateľov Košického samosprávneho kraja schvaľuje ťažbu uránu na území kraja

zatiaľ čo až 79% ju odmieta. S ťažbou nesúhlasí aj väčšina dotknutých samospráv Košíc a okolia. Stačí to na to, aby ste - či už vo funkcii premiéra alebo prezidenta – podnikli kroky na zastavenie príprav na ťažbu?

3. Ak áno, vydáte pokyn ministrovi hospodárstva na okamžité zrušenie memoranda o spolupráci so spoločnosťou, ktorá chce na Jahodnej pri Košiciach ťažiť urán a vydáte pokyn, aby banské úrady rešpektovali vôľu miestnych samospráv pri schvaľovaní ich územných plánov, v ktorých zakazujú ťažbu uránu?

4. Ako prezident SR, budete rovnako postupovať a hájiť zákaz ťažby aj na iných uránových ložiskách na území Slovenska?

V mene občianskych združení a viac ako 100 000 občanov, ktorý podpísali Petíciu za zastavenie ťažby uránu

Urán Košice STOP

SZOPK – ZO Košice 2013

OZ Priatelia Zeme

OZ Sosna

OZ Pre Košice Sever

Kontaktná osoba zodpovedná za organizátorov: Ing. Jaroslav Polaček

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]