magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Najrýchlejší parný rušeň Albatros na Rušňoparádu
@ Aktuálne -> Región      Apr 16 2014 - 11:11 GMT

Najrýchlejší parný rušeň Albatros, pýcha československej železničnej histórie, potiahne vlak naprieč Slovenskom z Bratislavy do Košíc. Cieľom bude Rušňopárada 2014, tradičné rodinné podujatia v metropole východu posledný aprílový víkend. Mimoriadnym vlakom sa môžu zviesť všetci, čo sa chystajú na akciu či už z Bratislavy, Liptovského Mikuláša, Tatier, Popradu alebo zo Spiša. Vo východnej polovici Slovenska môžu nastupovať v sobotu ráno 26. apríla, v západnej polovici v piatok podvečer.

Vlak vyrazí na cestu už v piatok v noci z Bratislavy a noc aj s ležadlovými vagónmi prečká v Liptovskom Mikuláši. Unikátnu vlakovú súpravu vypravia naprieč Slovenskom pri príležitosti najväčšieho stretnutie železničných nadšencov na východe Slovenska 26. - 27. apríla 2014.

„Albatros patrí k najznámejším a najzaujímavejším historickým parným lokomotívam na Slovensku. V súčasnosti sa na trať dostáva zriedka, o to výnimočnejšia je táto jazda. Škodovácky rýchlikový stroj radu 498 patril v minulosti k najrýchlejším v Európe, dosahoval rýchlosť viac ako 140 km/h,” hovorí ¼ubomír Lehotský, jeden z organizátorov Rušňoparády 2014 v Košiciach. Rušeň spravuje bratislavský Albatros klub, ktorý je organizátorom tejto jazdy.

Záujemcovia budú môcť do vlaku pristúpiť už v Bratislave 25.4. a na druhý deň aj v Liptovskom Mikuláši, Štrbe, Poprade, Sp. Novej Vsi, Margecanoch či Kysaku (Pozn.: odchody z jednotlivých miest a výšku cestovného nájdete v tabuľke nižšie, prípadne na www.albatrosklub.sk ). ,,Historická vlaková parná súprava dorazí priamo do centra diania podujatia, do rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovenska. Lepší vstup na podujatie si nemožno priať,” hovorí ¼. Lehotský.

Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny na východe Slovenska bude po roku opäť v rušňovom depe v Košiciach. Organizátorom je Železničnej spoločnosť Slovensko (ZSSK) a OZ Detská železnica Košice. Ide o tradičné rodinné podujatie cielené na predstavenie unikátnych historických lokomotív i moderných vlakov. Návštevníci si ich budú môcť doslova ohmatať. Pre deti sú od rána až do večera pripravené zábavné atrakcie a kreatívne dielne. Návštevníkov priamo do depa privezú mimoriadne nostalgické vlaky z rôznych kútov východného Slovenska, dokonca aj z takých miest, kde už osobná doprava roky nepremáva (Sečovce, Medzev).

Už 14. ročník obľúbeného podujatia, známeho v minulosti ako Prebúdzanie Katky, organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a Občianske združenie Detská železnica Košice. V tomto roku je nosným motívom práve oslava 130. narodenín najstaršieho prevádzkovaného parného rušňa v strednej Európe – populárnej Katky.

Podrobnejšie informácie na www.rusnoparada.sk alebo na Facebooku.

Albatros 498.104

Najrýchlejší a najťažší parný rušeň v dejinách ČSD vyrobili v roku 1954 a dosiahol rýchlosť až 145 km/h (naposledy v roku 1994 na trati Sekule - Kúty).

V minulosti vozil najmä pražské rýchliky a svojmu zrodu vďačí za pomalý postup elektrifikácie československých železníc. Vďaka tomu museli po vojne vyrobiť sériu 15 najmodernejších rušňov. V čase najväčšej slávy denne nabehol až 900 km a spálil 30 ton uhlia. Príprava rušňa na jazdu trvá 24 hodín, pričom samotné zakurovanie 6 hodín.

Albatros z riadnej prevádzky vyradili v 70- tych rokoch. OZ Albatros klub uskutočnil prvú generálku v roku 1994 , pričom v období 2006 – 2009 bol rušeň opäť rozobratý do poslednej skrutky v rámci II. generálnej opravy.

Z celej série Albatrosov sa ten bratislavský zachoval ako jediný v prevádzkyschopnom stave na svete a v tomto roku oslavuje 60 rokov od svojho vzniku. Perličkou je, že ako jediný parný rušeň má dizajnérmi navrhnutú bielu strechu.

Cestovný poriadok mimoriadneho vlaku ťahaného Albatrosom

Zdroj: www.albatrosklub.sk

 

OZ Detská železnica Košice           Ing. Zuzana Lehotská, OZ Detská železnica Košice, Aténska 15, 040 13 Košice,0905 496 426, [email protected] , www.detskazeleznica.sk

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK)    Mgr. Jana Morháčová, riaditeľka Odboru komunikácie, Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK), Rožňavská 1, 832 72 Bratislava 3, +421 2 2029 7015, mobil: 0911 066 960, [email protected], www.slovakrail.sk

 

Občianske združenie Detská železnica Košice (OZ DŽK) prevádzkuje od roku 2012 Košickú detskú historickú železnicu, ktorá patrí s viac ako 40 000 návštevníkmi ročne k najznámejším atrakciám v širokom okolí. Jedinečná je prevádzkou najstaršieho parného rušňa Katka U 36 003, ktorý v roku 2014 oslavuje 130 rokov a Klubom mladých železničiarov – detskej obsluhy a sprievodu v rovnošatách na železničke.

Mimoriadne aj pravidelné jazdy a eventy si objednávajte na: [email protected], alebo prostredníctvom stránky www.detskazeleznica.sk


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia). Denne vypravuje v priemere 1417 vlakov (www.slovakrail.sk alebo www.facebook.com/slovakrail, [email protected] )

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]