magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na RUŠŇOPARÁDE unikátne rušne
@ Aktuálne -> Doprava      Apr 06 2015 - 11:58 GMT

Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny – Rušňoparáda – opäť otvorí brány košického rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Akcia sa bude konať 18. a 19. apríla. Pripravená je premiéra zreštaurovaného legionárskeho vozňa z prvej svetovej vojny, unikátna technická pamiatka - parná zubačka z Tisovca, ale i rozlúčka s populárnym parným Malým Býčkom. Už 15. ročník obľúbeného podujatia organizuje ZSSK v spolupráci s občianskym združením Detská železnica Košice.

Návštevníkom Rušňoparády 2015 sa predstaví spolu 5 parných rušňov,  viac ako 10 historických vozňov aj súčasná železničná technika vrátane najmodernejších eurovlakov. Historická aj moderná technika bude súčasťou zábavných súťažných disciplín.

Unikátnou technickou pamiatkou, ktorá sa na Rušňoparáde 2015 predstaví, je viac ako sto ročná parná zubačka z Tisovca. Unikátna je v tom, že dokáže jazdiť na bežných tratiach a vďaka ozubenému kolesu aj po mimoriadne strmej horskej trati.

„Je to jedinečná príležitosť vidieť priestory a bežne nie prístupné zázemie železnice. Prezrieť si  kabínu rušňovodiča, vyskúšať jeho tlačidlo bdelosti či otestovať komfort nových eurovlakov dodaných na východné Slovensko, “ vysvetľuje Jana Morháčová, riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK.

Bohatý sprievodný program bude zameraný na celú rodinu, súčasťou bude zábavný program pre deti všetkých vekových kategórií prostredníctvom tvorivých dielní, kina, a atrakcií. Návštevníkov zaujme určite aj replika vozňa, ktorý bol súčasťou legionárskeho vlaku, či  nostalgická rozlúčka s mimoriadne populárnym 113-ročným parným rušňom - Malým Býčkom zo Zvolena.

Chýbať nebudú tradičné nostalgické jazdy z rôznych kútov východného Slovenska do Košíc a späť. „Opäť sme pripravili  jazdy mimoriadnych nostalgických vlakov, dokonca aj do miest, kde vlaky pre osobnú dopravu nepremávajú už viac ako desaťročie. Atmosféru Rušňoparády si tak budú môcť vychutnať napríklad návštevníci z Medzeva, Sečoviec, Liptova, Spiša, Prešova či Humenného. Historické vláčiky ich privezú priamo do depa,“ povedal ¼ubomír Lehotský z OZ Detská železnica Košice.  

Pre Košičanov je pripravená vlaková kyvadlová doprava z hlavnej stanice.  Bezplatnú prepravu z Nám. Maratónu Mieru v hodinových intervaloch zabezpečí košický dopravný podnik.

Podujatie v tomto roku významne podporili: mesto Košice,  KIMEX, ŽSR a spoločnosť Cargo Slovakia. Rušňoparáda 2015 privíta návštevníkov 18. – 19. apríla v areáli Rušňového depa ZSSK, ul. Pri bitúnku 2 v Košiciach. Viac o programe už čoskoro na www.rusnoparada.sk.


 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]