magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rýchlosť prekročilo 133 a telefonovalo 14 vodičov
@ Aktuálne -> Doprava      Apr 24 2015 - 11:04 GMT

Výsledky včerajšej dopravnej kontroly, ktoré polícia vykonáva pravidelne, ako aj štatistika dopravnej nehodovosti, opäť svedčia o tom, že zo strany polície je dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky neustále potrebný. V stredu (22.4.) policajti na území Košického kraja vo zvýšenej miere dohliadali na cestnú premávku. O dopravnej akcii, zameranej najmä na rýchlosť jazdy vodičov vozidiel a zákaz používať telefónny prístroj počas šoférovania sme motoristickú verejnosť prostredníctvom médií vopred informovali a vodičov upozornili na dodržiavanie predpisov. Počas kontroly, ktorej cieľom bolo pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, sa policajti zamerali aj na iné porušenia pravidiel cestnej premávky. Do kontroly bolo zapojených 63 príslušníkov dopravnej, poriadkovej, železničnej i hraničnej a cudzineckej polície. A tu sú jej výsledky:

Policajti počas štyroch hodín zistili celkom 196 priestupkov, z tohto počtu riešili 183 priestupkov v blokovom konaní. Napomenutím vybavili 11 priestupkov a 2 priestupky oznámili na dopravný inšpektorát. Rýchlosť prekročilo až 133 vodičov, 14 vodičov telefonovalo počas vedenia vozidla, v 3 prípadoch išlo o nesprávny spôsob jazdy, 9 neboli pripútaní bezpečnostným pásom, 7 jazdili bez ustanoveného osvetlenia, nevyhovujúci technický stav vozidla zistili v 6 prípadoch, nesprávne predchádzal 1 vodič a v 6 prípadoch išlo o ostatné porušenia pravidiel cestnej premávky. Zadržali 5 vodičských preukazov a 4 osvedčenia o evidencii vozidla. Pravidlá cestnej premávky porušili aj dvaja cyklisti a dvaja chodci, ktorým bola uložená bloková pokuta.

    Za tri mesiace tohto roka sme na cestách Košického kraja zaznamenali 371 dopravných nehôd, pričom 340 z nich, viac ako 90%, zavinili vodiči motorových vozidiel. Najčastejšou príčinou týchto nehôd bolo porušenie povinností vodiča a nad druhom mieste práve nedovolená rýchlosť jazdy, konkrétne v 50 prípadoch. Aby nedochádzalo na cestách k dopravným nehodám s tragickými následkami, o to sa musia pričiniť všetci účastníci cestnej premávky.

Polícia opäť apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali dopravné predpisy. Každý účastník premávky je podľa zákona povinný dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozil jej bezpečnosť a plynulosť. Pritom je povinný prispôsobiť svoje správanie najmä stavebnému, dopravno-technickému stavu cesty, situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam, aby neohrozil na živote a zdraví seba a ostatných, a nespôsobil sebe a ostatným škody na majetku.

Vodičom pripomíname     

Vodič smie v obci jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/h a ak ide po diaľnici v obci alebo po rýchlostnej ceste v obci, najviac 90 km/h. Vodič autobusu a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg smie jazdiť rýchlosťou najviac 90 km/h. Na diaľnici a na rýchlostnej ceste vodič autobusu smie jazdiť rýchlosťou najviac 100 km/h a vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou neprevyšujúcou 3 500 kg rýchlosťou najviac 130 km/h.

Napriek najvyšším povoleným rýchlostiam musí vodič v prvom rade prispôsobiť rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu. Musí brať ohľad aj na poveternostné podmienky, stav a povahu vozovky, ako aj iné okolnosti, ktoré možno predvídať. Vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad. Netreba zabúdať ani na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami.

V záujme bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky budú policajti vykonávať dopravné kontroly i v nasledujúcom období.






 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]