magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Hromadná výpoveď sestier aj v Prešove
@ Aktuálne -> Zdravie      Nov 27 2015 - 11:11 GMT

Dňa 27. novembra 2015 podalo 382 sestier hromadnú výpoveď vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove. Po Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žiline je to ďalšia nemocnica v priebehu 48 hodín, v ktorej sa sestry rozhodli pridať k hromadným výpovediam.

Podľa Moniky Kaveckej, prídu ďalšie nemocnice na rad v priebehu týždňa. Ministerstvo zdravotníctva ignorovaním požiadaviek sestier spôsobilo, že sestry sú zahnané do kúta. V súčasnosti sestry bojujú za zachovanie povolania sestier ako súčasti slovenského zdravotníctva. Nový zákon z dielne ministerstva zdravotníctva ich odtiaľ vyháňa.

Sestry začali podávať výpovede 25. novembra 2015 vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. Podávanie výpovedí sa spustilo po tom, čo NR SR schválila zákon z dielne ministerstva zdravotníctva, ktoré napriek trojročným rokovaniam spolu s Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek, nezapracovalo žiadnu ich požiadavku do novely zákona. Novela má riešiť odmeňovanie všetkých zdravotníckych pracovníkov.

OZ SaPA trvá na svojich požiadavkách. Je potrebné zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy v súlade so zvyšovaním odpracovaných rokov v praxi.

Daný zákon spôsobí len zvýšovanie nezáujmu o povolanie sestry v slovenskom zdravotníctve, ktoré je aj tak na nízkej úrovni. V kombinácií s nedostatkom počtu sestier je zákon z dielne ministerstva zdravotníctva  likvidačný pre sestry na Slovensku a pre slovenské zdravotníctvo.

 

 

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]