magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nová riaditeľka VSG
@ Aktuálne -> Doprava      Dec 08 2015 - 10:30 GMT

Novou riaditeľkou Východoslovenskej galérie (VSG) sa stala Dorota Kenderová. Verdikt výberovej komisie včera jednohlasne potvrdilo aj krajské zastupiteľstvo. Kenderová sa funkcie oficiálne ujme 1. februára budúceho roka. Skončí sa tak niekoľko mesiacov trvajúce bezvládie v jednej z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií kraja.

Novú šéfku VSG komisia vybrala z jedenástich uchádzačov, štyroch vylúčili pre nesplnené podmienky.

Dorota Kenderová má napriek svojim 34 rokom skúsenosti z vedenia galérie. Rodená Ružomberčanka, absolventka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, v roku 2003 spoluzakladala a neskôr viedla súkromnú galériu Hit. V súčasnosti pôsobí ako odborná asistentka na katedre intermédií a multimédií na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Zakliata inštitúcia(?)

Východoslovenská galéria zažila za posledné roky viacero riaditeľov. K 31. decembru 2013 odvolali poslanci kraja z funkcie Lenu Leškovú-Bubánovú. Na čele galérie stála štyri roky. Podľa župana Zdenka Trebuľu sa jej manažérska predstava o fungovaní inštitúcie nezhodovala s predstavami samosprávneho kraja. Zároveň poukázal aj na nie veľmi dobrú komunikáciu riaditeľky s podriadenými.

Leškovú vystriedal vlani Martin Račko. Vo funkcii vydržal necelých deväť mesiacov. Odišiel k 31. marcu tohto roka na vlastnú žiadosť. Račko čelil obvineniu zamestnancov z toho, že ich odpočúva.

Vedením galérie bol dočasne poverený Milan Biath z Úradu Košického samosprávneho kraja.

D. Kenderová: Treba zlepšiť imidž galérie

Dorotu Kenderovú sme včera po schválení vo funkcii požiadali o rozhovor.

Aké sú hlavné problémy galérie?

Ešte nepoznám dobre zamestnancov, ale z externých zdrojov viem, že medziľudské vzťahy sú naštrbené. Podľa mňa je dobrý kolektív kľúčovým faktorom aby inštitúcia začala fungovať tak, ako má. Negatíva vidím v roztrieštenosti výstavného programu, imidž galérie nie je veľmi dobrý. Treba dotiahnuť aj dramaturgiu toho, čo má Východoslovenská galéria robiť a akým spôsobom bude napåňať ciele.

Chystáte aj personálne zmeny?

To ešte neviem posúdiť. Zaujímajú ma predstavy zamestnancov, ale personálne zmeny sú s nástupom nového riaditeľa nutné. Musím spolupracovať s ľuďmi, ktorí rozumejú mojim cieľom.

Aké budú vaše prvé kroky?

Program na rok 2016, ktorý som zdedila, je nastavený dobre. Treba zlepšiť celkový imidž galérie, ktorý je naštrbený. Teraz je táto inštitúcia ako spiaca krásavica, mala by byť viac otvorená pre verejnosť. Chcem galériu naštartovať a vytvoriť novú koncepciu aj vo vzťahu k ďalšiemu napåňaniu zbierok. Umelecký program má byť taký, aby si každý prišiel na svoje.

V čom vidíte najväčší potenciál galérie?

Potenciál je určite v zbierkach. Košická moderna a niektoré diela z 19. storočia sú podľa mňa úplným klenotom. S tým treba pracovať a využiť na zviditeľnovanie. Dôležitý je aj výstavný program, ktorý by dával do súvisu Košickú modernu so súčasnosťou.

Zdroj: http://www.kosicednes.sk/krajske-zastupitelstvo-zvolilo-novu-riaditelku-vychodoslovenskej-galerie/

  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]