magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rokovanie s predstaviteľmi UNDP
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jan 30 2003 - 09:48 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Na Magistráte mesta Košice sa v stredu popoludní uskutočnilo prvé stretnutie zástupcov mesta s reprezentantmi UNDP RBEC – Organizácie Spojených národov pre rozvoj - regionálnej kancelárie pre Európu a Spoločenstvo nezávislých krajín, ktorí predstavili program tejto organizácie zameraný na výmenu dlhov za investovanie do životného prostredia. Stretnutie sa podarilo sprostredkovať vďaka iniciatíve predsedu Košického samosprávneho kraja Rudolfa Bauera. Bolo prvým krokom na jednej strane k zisteniu súčasného stavu zadåženosti mesta a na druhej strane k možnosti získať informácie o programe UNDP ako dlh riešiť, ak to dlhové podmienky a reštrukturalizácia budú umožňovať.

Organizácia Spojených národov pre rozvoj UNDP (United Nations Development Programme) je jednou z mnohých aktivít medzinárodného spoločenstva (popri detskom fonde UNICEF, UNESCO a ďalších). V centre jeho záujmu je popri ekonomike aj environmentálny program. Bratislava je sídlom regionálneho centra, ktoré zastrešuje 27 krajín strednej a východnej Európy.

Na stretnutí s primátorom reprezentovali UNDP newyorský poradca Jacob Werksman, hlavný odborný poradca regionálneho programu Andrej Steiner, programový špecialista regionálneho programu Jaroslav Tešliar a asistentka programu Andrea Čimborová.

Išlo o prvé stretnutie, na ktorom obidve strany prezentovali svoje priority a záujmy.
Primátor Zdenko Trebuľa podrobne informoval o ekonomickej situácii mesta a hlavných zámeroch, ktoré mesto potrebuje v tomto roku naplniť. Vysvetlil medzi nimi aj dôležitosť získania prostriedkov na splatenie komunálnych obligácií mesta, ktoré sú momentálne najväčšou záťažou pre mestský rozpočet.

Zástupcovia UNDP predstavili program Výmena dlhu za investovanie do životného prostredia, ktorý je podľa nich jednou z možností na riešenie zadåženosti mesta. Medzinárodné skúsenosti UNDP ukazujú, že pri nájdení spoločného cieľa dokážu sa silní investori podieľať na riešení dlhov rôznych subjektov aj vložením prostriedkov do environmentálnych projektov. Motiváciou je pre nich nielen uznanie verejnosti, ale napríklad aj závery medzinárodného dohovoru z Kjóto, ktorý zaväzuje ratifikujúce krajiny k postupnému znižovaniu emisií. (Veľký znečisťovateľ môže namiesto investície do čističiek a technológií investovať do rozsiahlej lesnej plochy, ktorá je prirodzeným čističom vzduchu.) Jedno z možných riešení v prípade košického dlhu, vidia zástupcovia UNDP v hľadaní takých investorov, ktorí by boli ochotní vložiť do projektu prostriedky, aby sa nemuseli košické mestské lesy predávať. O tom, či je reálna šanca nájsť takýchto záujemcov, je dnes ešte predčasné hovoriť, pretože stretnutie predstaviteľov mesta a UNDP bolo prvé a zoznamovacie.

Primátor Zdenko Trebuľa vyslovil presvedčenie, že mesto má záujem využiť všetky možnosti, ktoré existujú, aby sa dosiahol prospech Košíc a občanov. Tento názor podporil aj riaditeľ regionálnej pobočky Prvej komunálnej banky Imrich Urbančík. Ïalším krokom vo vzájomnej spolupráci bude teraz oficiálny primátorský list, ktorým Zdenko Trebuľa vyzve UNDP na spoluprácu. UNDP predloží mestu zadanie podmienok. Na ich základe bude môcť vypracovať štúdiu, ktorá bude hlavným podkladom pre rokovania s možnými investormi. UNDP bude testovať ich záujem.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa Magistrátu mesta Košice   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]