magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Príprava cyklotrasy v mikroregióne Hornád
@ Aktuálne -> Región      Apr 23 2003 - 15:51 GMT
(SOSNA - tlačová správa) -- Spolupráca na príprave novej cyklotrasy v mikroregióne Hornád začala „starostovskou cyklo – jazdou“, ktorá sa uskutočnila 12. Apríla 2003, za účasti zástupcov o.z. SOSNA, väčšiny miestnych starostov a niekoľkých ďalších členov Riečnej koalície. Hosťom akcie bol Ing. A. Reisinger, vedúci odboru dopravy Košického samosprávneho kraja.


Jedným z vkladov členov Riečnej koalície, ktorá bola založená dňa 27. novembra 2002 vo Valalikoch, je vybudovanie cyklotrasy, vedúcej z Košíc popri rieke Hornád až po hranice s Maďarskom.

Navrhnutá trasa začína pri cestnom moste v Krásnej nad Hornádom, vedie väčšinou po prašných cestách popri Hornáde a po násypoch hrádze. Je to nenáročná trasa, vhodná pre každú vekovú kategóriu.

Čo je však najdôležitejšie: trasa vedie po miestach, ktoré sú skutočne krásne, zaujímavé a naprostej väčšine Košičanov (ale aj miestnych) neznáme.

Medzi najväčšie zaujímavosti určite patria:
- jazierko Štrkovňa v Kokšov - Bakši,
- archeologické vykopávky európskeho významu (spolu s miestnym múzeom) v
Nižnej Myšli,
- neďaleký teplý prameň a zvyšky stredovekého kostola Koscelek,
- močidlá konope vo Vyšnej Myšli,
- konská farma pri Ždani,
- màtve ramená pri Čani, Geči a Trstenom pri Hornáde,
- meandre Hornádu pri Seni,
- zvyšky hradu nad Skárošom.

Po vstupe do EÚ, keď bude možné na bicykli prekročiť hranice aj mimo oficiálnych hraničných prechodov, bude môcť táto cyklotrasa nadviazať bez prekážok na jestvujúcu cyklotrasu v Maďarsku, ktorá začína v obci Hollóháza a pokračuje až do Sárospataku.

Do obce Hollóháza vedie zo Skároša stará asfaltová cesta, ktorá sa však v súčasnosti nepoužíva.

Zatiaľ sa hranica otvára iba raz ročne, ako prejav dobrej spolupráce samospráv obcí Skároš a Hollóháza. Tohoto roku bude otvorená hranica spojená so spoločnou slovensko-maďarskou cyklojazdou pre verejnosť.

Plánovaný termín otvorenej hranice a zároveň aj otvorenia cyklotrasy je 16. August 2003.

Prvou spoločnou akciou, ktorou bola zahájená spolupráca na príprave cyklotrasy bola spomínaná „starostovská cyklo – jazda“. Cieľom akcie bolo spoločne prejsť na bicykloch plánovanú trasu (o dåžke cca 25 km), zakresliť trasu do podrobnej mapy a dohodnúť sa na konkrétnych úlohách a prácach, ktoré je potrebné vykonať. Totiž, napriek spomínaným krásam, popri Hornáde je množstvo čiernych skládok. A práve odstránenie týchto smetísk a najmä zamedzenie tvorby nových skládok by mali byť prvými dôležitými aktivitami. Jediným účinným nástrojom zamedzenia tvorby smetísk sú iba pokuty pôvodcom smetia. Pevne veríme, že aj cyklisti, ktorí začnú do týchto končín prichádzať, nám pomôžu s odhalením páchateľov. Vybudovanie a spropagovanie cyklotrasy bude mať podľa nás nielen pozitívny vplyv na zlepšenie prostredia, ale vytvorí aj podmienky pre rozvoj miestnych služieb.

Na záver jedna výzva: dobrovoľníci, ktorí nám chcú pomôcť pri príprave cyklotrasy, sa môžu telefonicky prihlásiť na o.z. SOSNA: 055 644 51 24.

Riečnu koalíciu, ktorá má v súčasnosti 25 členských organizácií a subjektov, ako aj projekt vybudovania cyklotrasy koordinuje o.z. SOSNA z Košíc v spolupráci so samosprávami obcí, združenými v mikroregióne Hornád a ďalšími členmi Riečnej koalície.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]