magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Aká je (ne)budúcnosť parkovania v meste?
@ Aktuálne -> Verejná správa      Apr 24 2003 - 13:58 GMT
Poslanci mestského zastupiteľstva neschválili návrh komplexného systému parkovania v meste Košice. Návrh, ktorý predložil náčelník Mestskej polície Ing. Tibor Danko, kontrastne perdpokladal zníženie ceny parkovného pre šoférov a zvýšenie príjmu za parkovanie do mestskej kasy.

Medzi poslaneckými pripomienkami, ktoré návrh v predkladanej forme spochybňovali, prípadne navrhovali ďalšie úpravy, boli argumenty, že zníženie parkovného v centre mesta (teraz zvyčajne 30 Sk za hodinu) je nevhodné z hľadiska ochrany životného prostredia. Poslanci tiež argumentovali tým, že financie, ktoré mesto získava z parkovného, je potrebné aspoň čiastkovo venovať do údržby a budovania parkovísk. Jeden z proklamovaných dôvodov bol aj ten, že predkladaný návrh nebol konzultovaný zo zástupcami telesne postihnutých občanov. Zaznel aj návrh, že mesto by malo vyhlásiť tender na parkovaciu službu, ktorá by mala byť z časti súkromná, z časti mestská spoločnosť.

Za predkladaný návrh hlasovalo 11 poslancov, proti nemu 7 a hlasovania sa zdržalo 47 poslancov (!).

Ïalší osud riešenia komplexného parkovacieho systému v meste si vyžaduje zohľadnenie návrhov daných poslancami, prepracovanie terajšieho návrhu vedením mesta, opätovné predloženie do mestskej rady, komisiám mestského zastupiteľstva a nakoniec predloženie na schválenie, prípadne opätovné zamietnutie poslancami mestského zastupiteľstva.

V roku 2000 mesto na parkovnom získalo 17 miliónov 704 tisíc, v roku 2001 to bolo 21 miliónov 606 tisíc a v roku 2002 dokonca 24 miliónov 802 tisíc. Ani táto čiastka však nezodpovedá príjmom, ktoré by mesto vykázalo, keby všetci parkujúci platili poctivo, alebo keby sa mestskej polícii darilo pokutovať všetkých vodičov, ktorí si nesplnili parkovaciu povinnosť.

Je dôvodné predpokladať, že aj nový návrh, ktorý mesto predloží na schválenie poslancov nevedno kedy, bude len modifikáciou teraz predloženého návrhu. Aké zmeny teda môžu očakávať vodiči?

- vybudovanie parkovacieho systému so vstupným rampovým systémom s operátorom

V tomto prípade ide o uzavreté parkoviská, kde vstup a výstup je umiestnený v jednom bode a tvorí ho samostatný ostrovček s parkovacím systémom, alebo v dvoch bodoch, kde je vstupná a výstupná rampa. Na vstupnej rampe vodič získa lístok, ktorý si uschová a na výstupe platí operátorovi za parkovný čas. Údaje o čase a platbách by mali byť spracované počítačovo.

Takéto parkoviská boli navrhnuté na Krmanovú ulicu, Kasárenské námestie, Staničné námestie a Južnú triedu 1 – 7. Celkovo 239 parkovacích miest.

- vybudovanie parkovacieho systému so vstupným rampovým systémom bez operátora


Pri vstupe na parkovisko má byť umiestnený ostrovček s parkovacím systémom. Pri vstupe vodič získa stlačením tlačidla parkovací lístok. Pri výstupe dá načítať jeho čiarový kód a automat mu ukáže cieľovú sumu, ktorú potom musí v minciach do automatu vhodiť požadovanú sumu v minciach, aby mu automat otvoril závoru.

Dodajme, že takéto zariadenie, kde nie je nutná obsluha operátora, by si pravdepodobne ešte vyžiadalo aj kameru, pretože je ľahko oklamateľné. To tak, že vodič môže auto zaparkovať, vybrať lístok. Pred odchodom si môže opäť vybrať nový vstupný parkovací lístok, pripraviť auto, nový parkovací lístok dať načítať automatu, zaplatiť minimálne parkovné a potom odísť.

Takéto parkovacie miesta by mali vzniknúť na Strojárenskej ulici, pri Jumbo centre, na Južnej Triede – Astória, Luník II. – trrhovisko, pri Magistráte mesta Košice a na Festivalovom námestí. Celkovo o kapacite 333 miest.

- zvýšenie počtu parkovacích miest

Každému vodičovi je známa situácia, že chce zaparkovať, nemá zakúpený parkovný lístok z novinového stánku a nikde nevidí funkčný parkovací automat. Riskuje pokutu. V súčasnosti na jeden parkovací automat pripadá v meste 95 parkovacích miest. Počet automatov by sa mal zvýšiť tak, aby na jeden automat pripadalo 25 až 30 parkovacích miest.

- rozšírenie systému plateného parkovania

Predkladaný návrh predpokladal platenie aj na parkoviskách, kde to doposiaľ bolo zadarmo. Ide o lokality Južná trieda 11, Rumanova, OC Billa, Komenského, Magistrát mesta Košice, ale i parkovisko ZOO, ktoré v súčasnosti prevádzkuje mestská časť Košice – Kavečany.

Návrh taktiež predpokladá vybudovanie záchytných parkovísk, ktoré by slúžili predovšetkým návštevníkom Košíc na parkovanie pred vstupom do mesta. Takéto parkoviská by boli strážené, cenovo dostupné, so sociálnym zariadením a občerstvením, fungujúce non-stop a s informačnou službou. Vybudovať by sa mohli pri Všešportovom areáli, VSS a na Lingove.

Parkoviská pre nákladné motorové vozidlá by boli na Moldavskej ceste pri VŠA, na Hlinkovej, Odborárskej a Magnezitárskej ulici, Popradskej, Textilnej, na KVP pri OC IV a na sídl. Darovských hrdinov oproti križovatke Sady nad Torysou.

Podzemné a viacpodlažné parkoviská by mali vzniknúť na Kováčskej – Vodnej ulici (150 – 200 miest), na Kasárenskom námestí (300 – 400 miest), Námestí osloboditeľov (250 – 400 miest), Drevnom trhu (500 – 600 miest), Strojárenskej ulici (80 – 100 miest) a na bočnej ulici (120 – 150 miest).

Ako uvádza návrh, náklady na zabezpečenie komplexného systému parkovania sú vyčíslené na 440 miliónov, pričom návratnosť sa predpokladá za 10 rokov.

Pravdepodobne práve výška investície prekážala niektorým poslancom, ktorý navrhovali vyhlásiť tender, prípadne vytvoriť parkovaciu spoločnosť s čiastočne súkromným kapitálom a podielom. Náčelník mestskej polície Tibor Danko v prestávke počas rokovania označil takýto návrh za zaujímavý, ale s tým, že nerozhodnutie je na vedení mesta a poslancoch. Mestská polícia môže len odborne navrhnúť, ale ako, kde a za akých podmienok sa má parkovať, je nutné uviesť vo všeobecno-záväznom nariadení mesta, ktoré schvaľujú poslanci.

Uvedené princípy v pôvodnom návrhu, ktorý zatiaľ neprešiel, však s najväčšou pravdepodobnosťou budú tvoriť základ nového návrhu.

Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]