magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Cirkus Svet Jána Ïurovčíka aj v Košiciach
@ Kultúra -> Tanec a Balet      May 13 2003 - 11:44 GMT
Už o necelý mesiac 7. júna o 20.30 v športovej hale Cassosport môžete navštíviť nevšednú "cirkusovú manéž" Jána Ïurovčíka. Slovenský ľudový umelecký kolektív, Pôvodná slovenská tvorba - 50 profesionálnych umelcov, 53 ročná tradícia, 60 krajín sveta štyroch svetadielov, 9000 predstavení a 25 miliónov divákov v kombinácii s autorským kolektívom Ïurovčík, Čanecký, Leško to je výbušná zmes, ktorá je zárukou kvalitnej produkcie. Cirkus Svet je pôvodná netradičná hudobno-tanečná show, ktorá odzrkadľuje moderné hudobné, tanečné a interpretačné trendy spracovania folklóru. Je založená na ozvláštnení tradičných motívov s netradičnými kultúrnymi a umeleckými prvkami, v štýle žánru World Music. Program využíva pestrú paletu hudobných motívov ľudovej piesne, ako aj charakteristické tanečné a pohybové motívy tanca stredoeurópskych etnických regiónov.

Výsledkom je spracovanie a prezentácia inej podoby tradičného umenia, na akú sme boli doteraz v tomto žánri zvyknutí. Autorský kolektív výrazne posúva inscenačné možnosti. Výsledkom je predstavenie charakteristické svojou procesuálnosťou, dynamickosťou a fúziami spracovaného materiálu v podobe motívov, štýlov a interpretáciou individuálnych autorských prejavov.

Jednotlivé hudobné a tanečné čísla sú postavené na exhibícii umelcov, scénických efektoch zvuku, svetla a scény, ktoré zodpovedajú náročnosti programu typu show na svetovom trhu. Ambíciou je zaujať každého diváka, ktorý doteraz nemal možnosť alebo záujem spoznať tradíciu v modernej show úprave.
Cirkus Svet zachytáva vznik a kolobeh sveta, putovanie prvých ľudí Adama A Evy. Príbeh o nekonečnosti sprevádza starý a svetaskúsený verklikár, ktorý personifikuje osobnosť stvoriteľa. Jednotlivé obrazy vyjadrujú prostredníctvom tanca a hudby pôsobenie a silu štyroch živlov – Zem, Oheň, Voda a Vietor. Živly pomáhajú a ochraňujú verklikára, podieľajú sa na vzniku sveta, stvorení človeka, jeho pokušení, na vzniku a moci zla, na oslave života, ale aj na neustálom zápase človeka so životom.

Produkciu je možné vzhľadom na náročnosť prípravy, stavbu technológie a technického vybavenia uvádzať nasledovne:
34 hodín pred uvedením produkcie predchádza stavba technológie
V deň produkcie: 10 hodín technická skúška a skúška umelcov, 4 hodiny uvedenie produkcie, vrátane času sprístupnenia hľadiska divákom Trvanie produkcie cca. 110 minút vrátane 20 minútovej prestávky. Následne 12 hodín po produkcii nasleduje likvidácia technológie. Najskôr je možné opätovne uvádzať produkciu v inom meste až po 48 hodinách. Prepravu scény zabezpečujú dva kamióny, prepravu umelcov jeden autobus, alebo jedno lietadlo. Prepravu technických pracovníkov ďalší autobus, čo tvorí spolu 60 osôb. Na hudobnej nahrávke sa podieľalo 40 hudobníkov. Realizácia hudobnej nahrávky trvala 6 mesiacov. Je použitá najväčšia technická, zvuková a svetelná aparatúra, ktorá váži 20 ton. Na produkciu bol špeciálne vyvinutý softwearový program, ktorý prostredníctvom niekoľkých počítačov synchronizuje a riadi produkciu od začiatku do konca v prítomnosti jediného človeka! Technika sa upevňuje na strope, preto musí budova spåňať prísne statické parametre.

S¼UK

S¼UK (Slovenský ľudový umelecký kolektív) je profesionálnym umeleckým telesom. Jeho pôvodná tvorba sa počas desiatok umeleckých sezón natrvalo zaradila nielen do slovenského ale aj do európskeho kultúrneho dedičstva. Hudobný a tanečný prejav tohoto telesa nesporne patrí medzi najbohatšie a najrozmanitejšie vo svete. Samotný S¼UK sa stal synonymom tradícií ľudového umenia v ich pôvodnej ale aj súčasnej modernej scénickej podobe.

Q-99

Koproducent technickej realizácie projektu Cirkus Svet.
Q-99 je spoločnosťou, ktorá počas svojej desaťročnej existencie dokázala, že je jedničkou v technickom a technologickom zabezpečovaní koncertov, spoločenských podujatí, televíznych prenosov, divadelných predstavení, prezentácií firiem, alebo výstav. Ich technologický park zodpovedá a konkuruje obdobným svetovým firmám. Pracovníci firmy sú kreatívni ľudia s vysokými odbornými schopnosťami.

Predpredaj lístkov je na internetovom portáli www.ticketportal.sk, alebo v MIC-OD Dargov Košice a ICMK Hlavná 59 Košice. Cena vstupenky je 500 Sk,- .   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]