magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Koniec júna nie je termín, ktorý ohrozuje mesto
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 05 2003 - 09:48 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Termín 30. jún, ako hraničný termín na zaplatenie 400 miliónov korún na splatenie dlhovej služby, bol často medializovaný. Nejde však o zmluvný termín, nakoľko sa nejedná o splátku syndikovaného úveru. Ide o zdroje potrebné na splatenie komunálnych obligácií mesta Košice, ktoré mesto potrebuje splatiť predčasne (riadny termín splatenia KOM je december 2004), pretože „nevládze utiahnuť“ vysoký výnos vyplývajúci z ročného úroku 16,5 percenta. Z toho dôvodu bol do rozpočtu mesta na rok 2003 naplánovaný termín splatenia KOM k 30.6.2003 a tomu zodpovedajúci tzv. alikvotný úrokový výnos. Ide teda o rovnako dôležitý termín, zapracovaný do rozpočtu mesta, ktorý v rámci monitoringu klienta banka kontroluje.

Tento termín sa ukazoval ako reálny v prípade, že by februárové mestské zastupiteľstvo schválilo úpravu rozpočtu. Keďže banka sleduje nielen zmluvné dokumenty, ale všetky dokumenty, ktoré sa viažu k financovaniu (medzi najdôležitejšie patrí práve rozpočet), o tomto našom termíne vie a sleduje ho. Mesto v návrhu rozpočtu stanovilo aj zdroje na umorenie obligácií a spôsob ich získania.

V prípade, že by rozpočet nebol zablokovaný a poslanci MZ by hlasovaním rozhodli o návrhu rozpočtu, celý proces by sa bol uskutočnil v plánovanom termíne. Keďže poslanci návrh neodsúhlasili, mesto nemohlo umoriť obligácie, lebo chýbali finančné zdroje z plánovaného predaja lesov. Zastupiteľstvo neodsúhlasilo ani druhý spôsob získania prostriedkov prostredníctvom preklenovacieho úveru, čím sa 30. jún 2003, ako termín na umorenie komunálnych obligácií, stal nereálny.

Podľa najnovšieho návrhu na úpravu rozpočtu, ktorý je predložený na rokovanie mestskej rady 5. 6. 2003 a následne na mestské zastupiteľstvo 26. 6. 2003, sa nový termín na umorenie komunálnych obligácií stanovil na 25. 8. 2003. Tento termín vychádza zo základného predpokladu, že poslanci MZ 26. 6. odsúhlasia navrhovanú úpravu rozpočtu. Následne by mal byť celý proces prejednaný v banke a o súhlas požiadané ministerstvo financií a burza. Podľa odhadov, ktoré mesto konzultovalo s bankou, je v takom prípade 25. august reálny ako termín, keď sa vyhlásia komunálne obligácie mesta za umorené.

Neodsúhlasením termínu splatenia KOM k 30. 6. 20003 mesto stráca mesačne 4,7 mil. korún. Dúfame preto, že bude akceptované aspoň navrhované riešenie, t.j. riešenie úverovými zdrojmi, ktoré „zlacňujú“ túto transakciu cca o 8 % p.a., čo predstavuje mesačne úsporu cca 2,3 mil. korún. Táto alternatíva však predpokladá, že do pôvodného termínu splatnosti KOM (december 2004), nájde mesto Košice spôsob na definitívne riešenie, teda na splatenie preklenovacieho úveru zo zdrojov speňaženia majetku mesta. Či to budú mestské lesy, Biely dom, alebo tak proklamované a očakávané výnosy z environmentálnych programov, to musíme banke preukázať včas, ešte pred poskytnutím úveru. A tu sa ukáže, čo je realita a čo len vízia.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]