magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Skončil 9. ročník medzinárodného festivalu Zlatý žobrák

Podľa predsedu festivalovej poroty Eda Baumeistera je produkcia amerických lokálnych televízií v porovnaní s európskymi "absolútne hovno"
@ Aktuálne -> Médiá      Jun 09 2003 - 11:32 GMT

ENGLISH VERSION

Záverečným galaprogramom v Štátnom divadle vyvrcholil 9. ročník Medzinárodného festivalu mestských a lokálnych televízií Zlatý žobrák. Z dvanástich hodín odvysielaných televíznych programov európskych televízií nakoniec porota vybrala tie, ktoré svojim ľudským poňatím, ale aj profesionálnym stvárnením dosiahli najvyšší stupeň kvality. Vyhral dokument s názvom 21. storočie z vojnou ťažko skúšanej krajiny – Srbska.

Dá sa povedať, že ekonomická stabilita lokálnych televízií nie je práve najsilnejšia. Účastníci predovšetkým z krajín niekdajšieho geo-politického východného európskeho bloku zhodne tvrdili, že túto prácu nie je možné robiť bez nadšenia.

Sú krajiny, kde sloboda médiám skutočne nepraje. Príkladom môže byť napríklad Bielorusko, kde vláda jednej z lokálnych televízií nechala zhabať ich súkromné štúdiové a vysielacie zariadenia. Pracovný život, ktorý nestojí na vysokej nohe, sa organizátori festivalu rozhodli aspoň honosnosťou záverečného večera festivalu.

V sále historickej divadelnej budovy sa k účastníkom „prihováral“ mím stvárňujúci zlatého žobráka. V prepojení s kultúrnym programom, kde zažiaril hlavne S¼UK a vyhlasovaním výsledkov festivalu to vyzeralo ako na veľkolepom podujatí medzinárodného významu. A zdanie neklamalo. Festival Zlatý žobrák je totiž jediný svojho druhu v Európe a narastajúci záujem zahraničia je evidentný.

Súťažnej prehliadky sa zúčastnila aj TV NAŠA, ktorá nakoniec získala cenu primátora mesta Košice Zdenka Trebuľu. Išlo o film s názvom Július Jakoby, a cenu získali „za originálny spôsob spracovania historického príbehu a jeho nedôsledností, ktoré bolo treba rozpovedať občanom mesta, aby mali vo veci jasno“.

Cenu za film si prevzal jeho autor Mgr. Gabriel Kladek, ktorý pri preberaní prezentoval svoj názor, že filmy s možnosťou pravdivého vykreslenia nedávnej histórie sú jeho spôsobom relaxácie, pretože naďalej žijeme v dobe, kedy „ak sa chcete pozrieť na nebo, potrebujete súhlas KDH, ak sa chcete postaviť pevne na zem, potrebujete súhlas SDKÚ. Všetko je spolitizované.“

V predchádzajúcich riportoch z festivalu sme písali aj o filme Fan Club Jesus Christ, ktorý v závere získal čestné uznanie poroty. Film vyrobila rumunská TV Etalon, ktorá zabodobala aj svojim ďalším filmom s názvom „Smutný príbeh o úspechu“. Za tento dokument získali Cenu U. S. Steel.

Hlavnú cenu – sošku Zlatého žobráka získala Alternativna TV, Banja Luka, Srbská republika, Bosna, a to za dokument 21. storočie. Na príklade jednej dediny dokumentovali ako vo vojne zničenej krajine muži len nakoniec ďalej vedú krčmové reči, nadávajú na vlastnú životnú realitu, popíjajú až sa to končí bujarým spevom, zatiaľ čo ženy pracujú, vedú domácnosť, rúbu drevo...

Filmom nechýbal vtip, nadhľad, dokumentovali dianie, čiastkové a celospoločenské problémy „pohľadom zdola“ , stredom záujmu bol vždy radový človek z davu a jeho svet. Aj z toho dôvodu si tento festival zamiloval americký mediálny expert a predseda festivalovej poroty Ed Baumeister, ktorý ho navštevuje už od jeho počiatkov. Ako počas vlaňajšieho rozhovoru, tak i teraz povedal, že sa tu chodí predovšetkým preto, že sa tu učí. Počas štyroch festivalových dní získa väčší prehľad o skutočnom dianí v Strednej Európy, než keby celý rok sledoval CNN a NCBS.

„Každým rokom tento festival kvalitatívne narastá. Štruktúra príbehov, réžia, strih, výroba filmových príspevkov, všetko nesie známky stále väčšej profesionality. Pre mňa je mimoriadne zaujímavé, že stále lepšie a lepšie filmy prichádzajú práve z tých krajín, kde sú pracovné podmienky najťažšie. Patrí tam Rumunsko, Srbsko, Bosna, Bielorusko. Je to až mätúce – čím ťažší život pre tvorbu, tým lepšie filmy,“ povedal nám Ed Baumeister.

Keďže je Američan a produkcia amerických programov v posledných rokoch dosť zaplavuje naše kiná aj televízie, opýtal som sa ho, ako vníma rozdiel medzi programami amerických a európskych televízií.

„Americké lokálne televízie sú úplné hovno. Absolútne hovno. Je to len o vraždách, násilí a rockových hviezdach. Nie je tam priestor pre normálnych ľudí. A je to tak vo všetkých štátoch USA. Neviem si predstaviť, že by také vynikajúce filmy, ktoré som videl na festivale Zlatý žobrák, boli niekedy videné v americkej televízii. V Amerike sa vysiela len to, čo kričí, vybuchuje, havaruje, má akčný dej a svet celebrít. Nič, čo by otváralo oči a myseľ.“

Jednotlivé dokumenty, ktoré boli premietnuté na festivale Zlatý žobrák 2003, si budete môcť pozrieť každú stredu v programovej ponuke TV NAŠA. Riaditeľka festivalu Eva Děkanovská sa na úvodnej tlačovej konferencii k festivalu vyjadrila, že ich do vysielania zaradia asi týždeň po festivale.

Slavomír Szabó

Víťazi 9. ročníka Medzinárodného festivalu lokálnych televízií

„Zlatý žobrák“


ZLATÝ ŽOBRÁK
„21storočie“, Alternativna TV, Banja Luka, Srbská republika, Bosna
za nezvyčajné využitie postupov televízneho média na zachytenie pokračujúceho tradičného
dedinského života v ďalšom tisícročí, kde muži sedia a debatujú o očakávaniach, kým ženy tvrdo pracujú

CENA U.S. STEEL
„Smutný príbeh o úspechu“, TV ETALON, Rumunsko
za vôľu a poctivosť, s akou tvorcovia priznávajú svoje obmedzenia dané televíznou technikou pri propagácii spoločenských zmien

CENA PRIMÁTORA MESTA KOŠICE
„Július Jakoby“, TV Naša, Košice, Slovensko
za originálny spôsob spracovania historického príbehu a jeho nedôsledností, ktoré bolo treba rozpovedať občanom mesta, aby mali vo veci jasno

CENA SLOVENSKEJ ASOCIÁCIE LOKÁLNYCH TELEVÍZIÍ
„Jad Vašem“, TV Pezinok, Slovensko
za zaplnenie bieleho miesta v dejinách mesta o záchrane židovskej rodiny za 2. svetovej vojny, ktoré si vyžiadalo osobnú statočnosť obyvateľov

HUMANITNÁ CENA RODINY VOGELSONGOVCOV
„Neznášanlivosť – Ivan“, TV B92, Belehrad, Srbsko a Čierna Hora
za citlivé zachytenie pretrvávajúcich ťažkostí v modernej spoločnosti kvôli homosexuálnej orientácii

CENA RAKÚSKEHO KLUBU NOVINÁROV
„Lee Harvey Oswald – tajný život v Rusku“, Kanál 8, Minsk, Bielorusko
za využitie miestnych zdrojov pri objavovaní neznámych skutočností a priateľov amerického vraha prezidenta Johna Kennedyho, čím vznikla výpoveď miestneho a zároveň celosvetového významu

CENA FIRMY CENTRON SLOVENSKO
„Žena je sťa pieseň“, Skif TV, Borisov, Bielorusko
za humorný a vtipný prístup, akým je „malý miestny človiečik“ predstavený zvyšku obyvateľstva

CENA JAZYKOVEJ ŠKOLY REGENT
„Mníškin chlebík“, kanál 2. Mogiliev, Bielorusko
za objavnosť námetu o osude ženy, ktorá zachránila stovky vojnových zajatcov od smrti hladom, aby ním po vojne sama trpela

ČESTNÉ UZNANIE POROTY
„Fan klub Ježiša Krista“, TV Etalon, Rumunsko
za ponor, akým televízne médium zachycuje vpád moderných čias do života kláštorov a boja o ne, kde často vyhrávajú právnici

ČESTNÉ UZNANIE POROTY
„Cudzinec“, Televízna a filmová fakulta VŠMU, Bratislava, Slovensko
za vysledovanie zúfalých životných podmienok odovzdávaných často z pokolenia na pokolenie

ČESTNÉ UZNANIE POROTY
„BABEBIBOBU“, Tele Mons, Belgicko
za sprostredkovanie záujmov a názorov mladých ľudí širšiemu obecenstvu

Záverečná súhrnná správa organizátora


Na festival sa akreditovalo 116 účastníkov z 18 krajín.

Za 12 hodín súťažnej prehliadky odvysielali 35 programov, ktoré vyrobilo 22 televíznych spoločností, vrátane nezávislých tvorcov. Najdlhší bol španielsky dokument s názvom „Napime sa“ , ktorý trval 75 minút a najkratšia bola snímka s názvom “Invázia 1”, nezávislého tvorcu Petra Maukša , trvala 3 minúty.

Prehliadka predstavila pestrú žánrovú škálu. Od spravodajských príspevkov, cez publicistické relácie až po dokumentárnu tvorbu a dokonca aj videoklipy.

Slovenské televízie v prehliadke: Mestská televízia Moldava and Bodvou, TV Naša Košice, TV Pezinok, Videoštúdio RIS Senica, Filmová fakulta VŠMU a voľní producenti.

Zahraničné: TV Etalon Rumunsko, TV Niš Srbsko, Kanál 8 Minsk, TV Wisla Krakov- Poľsko, TES Media ČR, Skif TV Vitebsk –Bielorusko, Alternativna TV Banja Luka – Srbsko, Chantada – Španieslko, Skif TV Orša - Bielorusko, Skif TV – Borisov Bielorusko, TV Baranoviči – Bielorusko, Kanál Mogilev- Bielorusko, Gyongyosi TV – Maďarsko, Videoskop Belgicko, RTK Kruševac Srbsko, TV B 92 Beograd Juhoslávia, Kisnána TV Maďarsko, Tle Mons Belgicko,

Irex Pro Media USA - Rich McClear informoval o nových možnostiach financovania cezhraničných koprodukčných programov.

Uskutočnili sa workshopy na tému:

„Komunitné médiá na križovatke“ prednášal: Nicholas W. Jankowski, docent na Katedre komunikácie na University of Nijmegen. Podieľal sa na výskume komunitných médií a iných malých komunikačných zariadení od polovice 70. rokov.

Otvorené kanály a workshop na tému Nové modely lokálnych televízií v Európe. Prednášajúcimi boli: Ruud de Bruin Holandsko, Dirk Koning USA, Jurgen Linke

„Patrí investigatívna žurnalistika do lokálnych médií.“

Hlavným speakrom bol Russell Lyne /VB/ , odborník v oblasti spravodajstva, manažmentu a administratívy. Bývalý šéf lokálneho i národného spravodajstva na staniciach BBC a ITV vo Veľkej Británii. Podieľal sa na reštrukturalizácii spravodajského vysielania štátnych i súkromných televízií vo Východnej a Strednej Európe .

Nicholas Jankowsky pochádza z Californie ale teraz žije v Holandsku. Zamýšľal sa nad fungovaním lokálnych staníc v Západnej Európe. Od sedemdesiatych rokov sa zaoberá lokálnymi médiami v Európe.

Lokálne televízie v Holandsku vznikali v na konci 70. rokov, najprv ilegálne pre určitú malú komunitu. Neskôr išlo o experiment podporený vládou. Nicholas Jankowsky prišiel z USA a sledoval tento vývoj v Holandsku od začiatku.

V západnej Európe jestvuje na väčšine masmediálnych fakúlt výskumný program týkajúci sa len lokálnych médií. Nedávno bol v Barcelone kongres a ten budúci možno bude práve na Slovensku.

Povedali: Nikolas Jankowski: Lokálne média dávajú hlas tým, ktorí ho za bežných okolností nemajú.

Dirk Konig z USA a Jurgen Linke z Nemecka hovorili o takzvaných otvorených kanáloch, staniciach kde môžu program pripravovať a vysielať občania. Prístup do vysielania má každý. Otvorené kanály: Môžu byť nástrojom osvety o AIDS v zaostalých krajinách. Ale môžu si v nich svoje povedať aj zástancovia neoficiálnych hnutí.

Dirk Konig: Otvorené kanály sú nástrojom pre rozvoj demokratickej spoločnosti. Sú to absolútne nekomerčné médiá. Môžu vysielať vo vidieckych oblastiach, ale aj vo veľkomestách. Nesmú mať nijakú reklamu.

Nezabudnite pozrieť



Úvodné slovo a program Medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák

Festival Zlatý žobrák začal prehliadkou filmov

Chcete osloviť ľudí v televízii? Otvorený kanál by vám to aj na Slovensku umožnil, keby...

Linky z predchádzajúcich ročníkov


Festival miestnych a lokálnych TV - Zlatý žobrák Košice 2000

Začal Košický žobrák 2000

Skončil 6. Medzinárodný festival mestských a lokálnych televizií "Zlatý žobrák"

K prednáške českého publicistu Jiøího X. Doležala zameranej na "DROGY"

V Košiciach začne 7. ročník medzinárodného festivalu lokálnych televízií : Zlatý žobrák 2001

Začal 7. ročník medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák 2001

Skončil 7. ročník medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák 2001

Kauza vysťahovania Rómov z ČR očami režiséra Dušana Trančíka

Festival lokálnych televízií Zlatý žobrák navštívi aj syn Charlieho Chaplina

Zlatý žobrák začal s témou nanajvýš citlivou – mediálnou etikou

Skončil festival lokálnych televízií Zlatý žobrák Košice 2002

Ostane po Zlatom žobrákovi len žobrácka palica?

Eugene Chaplin sa nevydal v šľapajách svojho slávneho otca, učarila mu hudba...   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]