magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Primátor vyzýva občanov, aby prispeli k ochrane pred povodňami
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jul 10 2003 - 08:59 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Na odstraňovanie následkov povodní vynakladá každoročné štát i občania obrovské finančné prostriedky. V dôsledku klimatických zmien sme v ostatných rokoch svedkami čoraz častejšieho výskytu povodňových situácií zapríčinených extrémnymi zrážkami vyvolanými búrkovou činnosťou.

Takéto povodne sú obzvlášť nebezpečné na drobných vodných tokoch, kde náhly vznik povodňovej vlny spôsobuje veľké materiálne škody a ohrozuje ľudské životy. Povodni, ako prírodnému javu sa nedá celkom zabrániť, ale je v našich silách zmenšiť jej následky. Preto aj Zákon o vodách č. 184/2002 Z.z. a následné vykonávacie predpisy ukladajú nielen správcovi vodných tokov, ale aj občanom, povinnosť predchádzať povodniam vykonávaním preventívnych opatrení.

Z tohto dôvodu v období, keď prudké búrky môžu vyvolať lokálne povodne, obracia sa primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa na občanov mesta, ale aj okolitých obcí s výzvou na aktívnu účasť pri ochrane pred povodňami. „Občania by mali dodržiavať niektoré opatrenia, ktoré môžu znížiť riziko vzniku materiálnych, či dokonca ľudských obetí,“ povedal primátor Zdenko Trebuľa.

Predovšetkým by mali zamedziť budovanie provizórnych premostení na tokoch, mostíkov a lavičiek, ktorých výstavba nie je v súlade so stavebným zákonom. Nemali by budovať provizórne stavby, kôlne, prístrešky, na brehoch tokov a v ich tesnej blízkosti. Občania by mali dbať na riadnu údržbu a statickú bezpečnosť stavieb umiestnených na pobrežných pozemkoch a zabezpečiť ich pred škodlivými účinkami vôd a splavenín. Odpad akéhokoľvek druhu by nemali ukladať do koryta toku, ani do jeho blízkosti. Dôležité je nevytvárať na brehu tokov skládky materiálov, ktoré môže voda odplaviť a spôsobiť tým upchatie priepustov a mostov.

Ide hlavne o skládky dreva, sena, slamy a pod. V pobrežných porastoch by sa nemal robiť nepovolený výrub stromov. Vo vlastnom záujme v čase nebezpečenstva vzniku povodne by mali občania odstrániť zo suterénov domov elektrospotrebiče, elektromotory, veci a zariadenia, ktoré by vodou mohli byť zničené alebo znehodnotené.

„V prvom rade dúfam, že príroda ušetrí naše mesto a jeho obyvateľov od nečakaného zásahu živlov. Ak by k niečomu takému predsa len došlo, verím, že vzájomnou spoluprácou medzi mestom, občanmi a správcom tokov dodržiavaním spomínaných zásad prispejeme k minimálnemu ohrozeniu životov a k zmierneniu škôd na majetku štátu, obcí a občanov,“ dodal k výzve primátor Zdenko Trebuľa.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]