magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Tip na víkend: Krásna Hôrka
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny      Jul 29 2003 - 10:51 GMT
Pokiaľ vás neláka stráviť horúce dni pri vode, alebo počasie nie je práve na kúpanie, jednou z možností ako príjemne stráviť deň či víkend je návšteva známeho hradu Krásna Hôrka, ktorý sa nachádza v smere na Rožňavu pri obci Krásnohorské Podhradie.

Hrad Krásna Hôrka patrí medzi najnavštevovanejšie na Slovensku a čiastočne sa tomu už prispôsobila aj obec. Nájdete v nej dostatok možností ubytovania. Dominuje kemp s drevenými chatami a priestorom pre stanovanie, tiež ponuka viacerých ubytovacích možností v súkromných penziónoch.

Hrad je vidieť už od sedla Soroška, je dominantou okolia. Jeho stavba započala v prvej polovici 13. storočia a viackrát menil majiteľov. Vlastnili ho tri šľachtické rody – Bebekovci, Mariássovci a Andrássyovci. Krásna Hôrka prešla pamiatkovou rekonštrukciou v roku 1992 a v súčasnosti jej expozícia obsahuje pestrú zbierku dobového nábytku, obrazov, hudobných nástrojov a zbraní.

Pri príchode k hradu počítajte so zaplatením parkovného 50 Sk za auto. Prehliadka hradu stojí 70 Sk pre dospelú osobu, deti nad 6 rokov, vojaci a invalidi platia po 40 Sk.

Možnosti občerstvenia pod hradom sú skromnejšie. Nachádza sa tu niekoľko búdok, v ktorých predávajú langoše, kávu, pivo a podobne. Na svoje si tu však prídu deti. Nachádza sa tu kolotoč, možnosť jazdy na poníkoch i veľkých koňoch a dostatočné množstvo stánkov so suvenírami.

Normálny obed si možno dať priamo v obci Krásnohorské podhradie, kde je vcelku dobrá a nie drahá reštaurácia U železného grófa s rýchlou obsluhou. Nepomýľte si ju s motorestom, ktorý je hneď pri ceste, pretože všetko naznačuje tomu, že už dlhší čas nie je otvorený.

Ïalšia dobrá príležitosť najesť sa je po ceste do Košíc v motoreste Soroška.

Keď už odchádzate z Krásnohorského podhradia smerom na Košice, môžete odstaviť auto na parkovisku za obcou, kde sa nachádza mauzóleum posledných majiteľov hradu – Francizsky a Dionýza Andrássyovcov. Postavené bolo v rokoch 1903 – 1904 a patrí medzi najcennejšie pozostalosti secesného umenia na Slovensku. Vstupenka pre dospelého tu stojí 20 Sk, pre deti nad 6 rokov 10 Sk.

Až do 31. 10. sú obe pamiatky otvorené denne mimo pondelka. Bližšie informácie o hrade i mauzóleu prinesieme v najbližších dňoch v rubrike Okolie Košíc.

Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]