magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Šieste rokovanie Mestského zastupiteľstva v Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa      Sep 02 2003 - 08:41 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach mali vo štvrtok 28. augusta na programe 60 bodov, necelé dve tretiny z toho tvorili prevody a odpredaje a majetku. Schválili rozbor hospodárenia mesta za 1. polrok 2003 i návrh na druhú úpravu rozpočtu. Okrem iného poslanci súhlasili s kapitálovými výdavkami 2,645 mil. korún na obnovu objektu na Tajovského 9 a so sumou 13,396 mil. korún na dokončenie rekonštrukcie a opravy historickej radnice. Rekonštrukčné práce na obdivoch objektoch boli pri predchádzajúcej úprave rozpočtu pozastavené.

Poslanci hovorili aj o návrhu základných podmienok a parametrov verejnej obchodnej súťaže na speňaženie majetku mestských lesov. Rozhodujúcim zdrojom splatenia preklenovacieho úveru vo výške 351 mil. korún, ktorý si mesto zobralo na predčasné splatenie zostatku komunálnych obligácií, je speňaženie mestských lesov. Poslanci rozhodli, že speňaženie by sa malo uskutočniť transformáciou spoločnosti Mestské lesy Košice s.r.o. na akciovú spoločnosť, alebo dlhodobým prenájmom lesného majetku. Návrh predsedu Spoločného poslaneckého klubu Jána Frajta, aby sa medzi možnosti speňaženia dostal aj predaj časti lesného majetku, poslanci neschválili. Rozhodujúcim dokumentom pre stanovenie podmienok a parametrov verejnej obchodnej súťaže je teraz vypracovanie znaleckého posudku pre účely založenia akciovej spoločnosti a stanovenia výšky základného imania. Podmienky verejnej obchodnej súťaže budú zverejnené v domácej i zahraničnej tlači. Účastníci verejnej súťaže budú musieť zložiť kauciu 500 tisíc euro.

Poslanci zobrali na vedomie, že termín splatenia emisie komunálnych obligácií mesta Košice sa posúva z 25. augusta na 26. septembra 2003. Dôvodom je, že VÚB a.s. sa rozhodla nezúčastniť financovania tohto splatenia komunálnych obligácií a zatiaľ žiadna oslovená banka nepotvrdila svoju účasť na tomto financovaní.

Správa hlavného kontrolóra o výsledkoch kontroly hospodárenia v Domove dôchodcov na Garbiarskej ulici viedla poslancov po rozsiahlej diskusii k návrhu na odvolanie jeho riaditeľky Evy Kitkovej. Na miesto riaditeľky bude do polovice septembra vypísané výberové konanie.

Snaha o lepší prehľad o situácii v Mestskej polícii a zlepšenie komunikácie rozhodli poslanci o zriadení komisie verejného poriadku. Jej predsedom sa stal Milan Bereš. Súhlasili aj s tým, aby Mestská polícia na základe živnostenského listu vykonávala podnikateľskú činnosť v odťahovej službe. MP disponuje moderným vozidlom, ktoré nemôže zatiaľ bez oprávnenia využívať. Z tejto činnosti by mal do pokladnice mesta plynúť v budúcnosti zisk. Po týždňovej intenzívnej kontrole výberu parkovného stúpol nákup ročných parkovacích kariet o sto percent, rovnako ako výber jednorazového parkovného. Kým donedávna sa týždenne darilo vyberať okolo 200 tisíc korún, po sprísnení kontroly to bolo až 700 tisíc korún. Je predpoklad, že pri dôslednej kontrole sa polícii podarí naplniť predpokladaný výber parkovného, ktorý je zhruba 30 miliónov korún za rok. Do augusta sa podarilo vybrať len niečo cez 10 miliónov, čo okrem iného viedlo k sprísneniu režimu a zmenám vo vedení Mestskej polície.

Poslanci schválili zmenu VZN č. 44 o pravidlách prenajímania malometrážnych bytov pre dôchodcov. Jej podstatou je, že o malometrážny byt sa môžu uchádzať aj tí, dôchodcovia, ktorí vlastníctvo svojho bytu previedli na potomkov v priamom rade za účelom riešenia bývania najmenej trojčlennej rodiny. Schváli tiež návrh Všeobecného záväzného nariadenia mesta o úhrade za opatrovateľskú službu a za pobyt v zariadení opatrovateľskej služby.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK
28. augusta 2003   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]