magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Štátne divadlo Košice uvádza Giselle - Romantický balet všetkých dôb
@ Kultúra -> Tanec a Balet      Apr 09 2002 - 16:41 GMT
Dňa 28. júna 1841parížska Opera uviedla balet "Giselle" - dielo dvoch libretistov Gautiera a Georgesa, dvoch choreografov Coralliho a Perrota a dvoch hudobných skladateľov Adolpha Charlesa Adama a Fridricha Burgrmülera /ten však skomponoval iba jednu časť v prvom dejstve - tanec vidiečanov/. Adolph Charles Adam sa vo svojej skladateľskej tvorbe venoval hlavne baletu a divadelnej tvorbe. Napísal vyše štyridsať opier, pätnásť baletov. Samotnú Gisell za štyri týždne, orchestráciu celého diela urobil za štyri dni. Nikto z tvorcov možno netušil, že "Giselle" - klasický romantický balet - sa bude neskôr uvádzať na všetkých svetových javiskách do dnešných dní. Výnimkou nie je ani Štátne divadlo Košice, ktoré v piatok /vo svojej histórii po tretikrát/ uvedie premiéru "Giselle" v réžii a choreografii Marileny a Andreja Halászovcov a. h.

Pre Ondreja Šotha, nového šéfa baletu je to v ŠDK prvé dielo, pod ktorého dramaturgiu sa podpísal. Ako povedal, na košické javisko chcel doniesť hlavne klasický repertoár. "Veľmi som si prial, aby predstavenie nezaváňalo iba vizuálnym dojmom. Ale aby kostýmy a scéna mali aj estetickú hodnotu. Okrem toho si myslím, že po dlhom čase je to v rámci romantického baletu a vôbec estetického baletu jedna z najlepších inscenácií, ktoré som videl v bývalom Československu."

Andrej Halász s klasickým repertoárom iba súhlasil: "Je to ohromná škola pre interprétov. Cez túto inscenáciu vždy a všade urobí súbor krok do predu po profesionálnej stránke. Pretože Giselle obsahuje mimoriadne náročné klasické prvky, ale veľké nároky si kladie aj na herecký prejav. Lebo urobiť romantický balet bez hereckého prejavu je nemysliteľné. A tieto dve veci - herecký prejav a technika klasického tanca - je oriešok veľmi ťažký, Pretože na košickom javisku bolo trošičku zabudnuté na klasický repertoár." Vraj ale pracovné košické ovzdušie, kde si podávajú ruky etika, pracovitosť, oddanosť... urobilo výsledok k spokojnosti všetkých zúčastnených. Verme, a ako sme mali možnosť vidieť na generálke, aj k spokojnosti diváka. "Gisell je jedno z najkrajších diel, ktoré sa vytvorilo v baletnom umení a som nesmierne šťastný, že nám bolo umožnené venovať mu svoje sily, čas."

Marilena Halászová podčiarkla otázku medziľudských vzťahov, ktorá je v umení veľmi dôležitá a ktorá pomohla vytvoriť Giselle do takej podoby, akú ju uvidíte v piatok 27. októbra, na kedy je pripravená prvá premiéra. Druhú diváci uvidia v sobotu. "S patričným záujmom, zachovávajúc všetky normy umeleckej spolupráce, práca úspešne postupuje. A to vďaka šťastnému výberu dramaturgického plánu, doplneniu súboru a obsadeniu náročného titulu s domácimi silami... " M. Halászová poukázala na nesmiernu snahu súboru: "Či už to boli sólisti alebo konzervatoristi, každý vydával zo seba maximum. Samozrejme tu vidieť obmedzené fyzické možnosti, no snaha je dôležitá. Každopádne Giselle je perlou baletného repertoáru a dnešnému divákovi ponúka vzácne myšlienky, postavené na životnom príbehu."

Hudobne dielo naštudoval Igor Dohovič: "Existuje veľmi veľa verzií inštrumentácie, naštudovaní, skokov Gisell a bolo veľmi ťažké nájsť ideálnu rovinu, ako by mala vyzerať dramaturgia tohto diela. Ale verím, že sa nám podarilo dostať na javisko presne toho ducha, aký Gisell má mať a nakoniec zaujať diváka." Dirigent nemohol nespomenúť ťažkosti s nekompletným orchestrom, čo ale nakoniec verme, nebude mať taký silný dopad na výsledok. Lebo nakoniec Gisell budú mať v rukách samotné predstaviteľky.

Snom každej baletky je stvárniť takú náročnú postavu akou je Gisell. Na javisku uvidíte Katarínu Kendrovú a Aliyu Sapugovú. Jedna vás zaujme, okrem iného, silnou lyrickou stránkou, druhá dramatičnosťou, temperamentom. Gisell poskytuje byť takou i onakou. Takže je zaujímavé pozrieť si obidve interprétky. Prvé dejstvo sa odohráva v reálnom svete, kde sa od interprétiek žiada bezprostrednosť, spontánnosť práve tohto reálneho sveta. Druhé dejstvo je vrcholom snahy cez rovinu romantického výkonu na špičkách v náročných technických kreáciách priniesť nadhodnotu reálneho života. Na javisku okrem nežných, poetických Giselle, ktoré sú zdatné po tanečnej stránke, ale nazaostávajú ani po hereckej, uvidíte aj omladený súbor. Ako povedali manželia Halászovci, Gisell okrem jemnocitu, romantiky, môže diváka pritiahuť posolstvom lásky. Gisell miluje až za hrob. Ako možno poznáte, Gisell, dedinské dievča sa zaľúbi do vojvodu, ktorý jej sľubuje vernú lásku. Pri čom je už zasnúbený. Gisell zomiera a po smrti sa zmení na vílu, ktorá nakoniec zachráni Alberta z pazúrov ostatných víl, ktoré ho chcú utancovať na smrť.

Obidve predstavenia začínajú o 19. hodine.

¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]