magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

MMM 2003 v znamení dažďa a prekvapivého výsledku

Zvíťazil Rus, ktorý bežal len svoj druhý maratón a Bieloruska na materskej
@ Šport -> Podujatia      Oct 06 2003 - 10:43 GMT

Medzinárodný maratón mieru 2003 sa niesol predovšetkým v znamení dažďa. I keď podmienky v čase štartu boli optimálne – zatiahnutá obloha a nie veľmi teplo – dážď sa postaral o viaceré prekvapenia. Favoritom z Kene zjavne nevyhovovalo, a tak sa nedostali na stupienky víťazov. Keňan David Kariuki, ktorý vlani vytvoril rekord košickej trate v čase 2:12:40, naviac pre chorobu ani neprišiel.

Z disciplín MMM pomerným počtom naviac utrpela kategória vozíčkárov. Štartovali len dvaja – muž a žena - , stačilo prísť do cieľa a víťazi boli istí.

V hlavnej bežeckej kategórii – muži-maratón – to v polovici trate vyzeralo nerozhodne. Záznam časomiery ukázal rovnaký čas ruskému pretekárovi Gregorijovi Andrejeovi i Poliakovi Adamovi Dobryznskému. Adam Dobrzynski stál na piedestáli víťazov už vlani, keď v čase 2:12:53 skončil na druhom mieste. Z vedúcej skupinky sa mu aj na začiatku druhej polovice trate darilo unikať, ale po 35. kilometri Rus Andrejev nasadil tempo, ktoré z neho spravilo víťaza. Dobehol v čase 2: 13: 24. Dobrzynski nakoniec skončil na 3. mieste po ukrajinskom bežcovi Michailovi Iverukovi.

Po ukončení slávnostného ceremoniálu sa víťazi dostavili do press centra na stretnutie s novinármi.

„Bol to môj prvý maratón v cudzine,“ povedal víťaz Grigorij Andrejev (1976), ktorý v Rusku pracuje ako vysokoškolský učiteľ na policajnej škole. Naviac, v Košiciach bežal len svoj druhý maratón, takže je možné, že o tomto bežcovi ešte budeme v budúcnosti počuť. Ako povedal, nič nenechával na náhodu, tempo mu vyhovovalo, neexperimentoval, ale držal sa pokynov trénera, aby sa rýchlo nevysilil.

Grigorij Andrejev ubehol čas, podľa ktorého získava odmenu 5 000 Euro. Nevedel ešte povedať, čo s výhrou urobí, nechcel ani uviesť, ako dlho na takú sumu musí robiť v Rusku. Uviedol však, že normálny plat v Rusku sa pohybuje v prepočte okolo 200 USD mesačne, čo v prepočte vychádza, že zarobil asi 29 ruských mesačných platov.

Vlaňajší strieborný a teraz bronzový Adam Dobrzynski povedal, že jeho tretie miesto je aj výsledkom toho, že má dlhšie trvajúce problémy s nohami. Zo špice zmizol až na 40 kilometri! „Vtedy som dostal veľké kàče do nôh a staral sa o to, aby som vôbec dobehol. Som rád, že som skončil aspoň tretí.“

Z druhého miesta sa tešil Ukrajinec Iveruk. V keňskej konkurencii to preň bolo malé prekvapenie. „Keňanom zjavne nevyhovovalo počasie. Keď majú ideálne podmienky, sú neporaziteľní,“ uviedol na tlačovej besede.

V kategórii maratón–ženy zvíťazila Jelena Mazovková z Bieloruska z časom 2:39:23. Je absolventkou matematicko-fyzikálnej fakulty, v súčasnosti na materskej. Košický maratón bežala ako prvý po trojročnej pauze. „Plán bol najskôr dobehnúť, a potom až vyhrať,“ odpovedala na otázku, nakoľko počítala s víťazstvom. I keď skončila ako prvá, povedala: „Čas, ktorý som dosiahla, nebol ideálny. Šmýkalo sa a bola zima“.

Medzi športovkyne, ktoré v posledných rokoch stoja v košickom MMM na stupňoch víťazov, patrí aj česká bežkyňa Ivana Martincová. Rovnako ako vlani, aj teraz skončila ako druhá. V tomto roku okrem košického bežala aj dva maratónske behy v Nemecku. Raz skončila druhá a raz ako prvá.

text a foto: Slavomír Szabó

Výsledky MMM 2003:

Maratón – muži


1. Grigorij Andrejev - Rusko - čas 2:13:24 h
2. Mihajlo Iveruk – Ukrajina - čas 2:13:35 h
3. Adam Dobrzynski – Poľsko Poľsko – čas: 2:14:23 h
!!! 4. Marcel Matanin – Slovensko - Obal servis Košice – čas: 2:17:55 h

Maratón – ženy

1. Jelena Mazovková – Bielorusko - čas 2:39:23
2. Ivana Martincová – Česko – čas: 2:50:22
3. Inna Lebedevová – Ukrajina - čas 2:57:27

Polmaratón – muži
1. Miroslav Vanko – Slovensko - Obal servis Košice - čas 1:08:16
2. Martin Holečko – Slovensko – Krompachy – čas 1:09:59
3. Jaroslav Jakubašek – Slovensko - Demolex Bardejov - čas 1:11:33
Polmaratón – ženy
1. Gabriela Benköová – Maďarsko - čas 1:25:22
2. Gabriela Ihnátová – Slovensko - Michalovce – čas 1:26:30
3. Zuzana Nováčková – Slovensko - MAC Rača - čas 1:27:46
Korčuliari – muži
1. Michal Pšenko - ŠKB Štrbské Pleso - čas 43:33 min
2. Benjamin Muráň – Bratislava - čas 43:47 min
3. Ondrej Urban – Prešov – čas: 43:37 min
Korčuliari – ženy
1. Elena Beňová - Auto Danubius Bratislava - čas 50:23 min
2. Lucia Petrovičová – Košice – čas 55:01 min
3. Barbara Bakošová – Bratislava - 57:50 min
Vozičkári – muži
1. László Bok – Maďarsko - čas 2:06:10
Vozičkári – ženy
1. Krisztína Dorová – Maďarsko - čas 2:27:59
Firemný beh
Tím Askof Košice
Minimaratón - muži
Békeš – Nové Zámky, Magyar – Stará Lesná, Ondek – Košice
Minimaratón – ženy
Linda Langberger – Lotyško, Anastazia Kirija – Lotyško, Kupmira Ieva - Lotyško   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]