magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Desiata Mestská rada
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 10 2003 - 08:32 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Členovia košickej Mestskej rady včera prerokovali väčšinu materiálov, ktoré budú predložené na rokovanie Mestského zastupiteľstva 30. októbra. Bol medzi nimi návrh ozdravenia príspevkovej organizácie Bytový podnik mesta Košice, návrh reštrukturalizácie rozpočtovej organizácie (Domov dôchodcov) a príspevkových organizácií (Psychosociálne centrum, Knižnica pre mládež mesta Košice, Zoologická záhrada, Správa mestskej zelene), ako aj návrh reštrukturalizácie obchodných spoločností s účasťou mesta. Poslanci ocenili komplexnosť a håbkovú analýzu predovšetkým pri BPMK, ale požiadali aj o dopracovanie niektorých detailov. Napríklad v prípade Zoologickej záhrady upozornili na nutnosť investície na vybudovanie karanténnej stanice, pretože veterinárna legislatíva EÚ vyžaduje takéto zariadenie. Zmenu si vyžiadajú pravdepodobne aj pravidlá prenajímania majetku mesta. Pobočky mestskej príspevkovej organizácie Knižnice pre mládež musia platiť za prenájom mestských nebytových priestorov, pretože podľa v súčasnosti platných pravidiel nie je možné zníženie poplatku v celomestskom záujme.

Návrh na vznik neziskového občianskeho združenia Košická aréna prezentoval pred členmi MR prezident hokejového klubu HC Košice ¼ubomír Veme, spolu s viceprezidentom USSteel pre účtovníctvo Karlom F. Csensichom. Hlavným zámerom združenia bude dobudovanie rozostavaného Zimného štadióna Ladislava Trojáka, ktorý už šesť rokov neslúži svojmu účelu. Doteraz bolo preinvestovaných 200 miliónov korún. Na dobudovanie spodného okruhu pre šesťtisíc divákov a základného technického zázemia treba ešte 160 miliónov korún. Hokejovému klubu sa podarilo od USSteel a ďalších piatich subjektov naakumulovať 70 miliónov. Ïalšie prostriedky sú prisľúbené zo štátnych prostriedkov na rozvoj ľadového hokeja a klub počíta s dlhodobým prenájmom lóží (na 20 – 30 rokov) pre solventných záujemcov, ktorí sú ochotní toto právo kúpiť dopredu. Občianske združenie Košická aréna by malo zastrešiť tieto iniciatívy a Mesto Košice by doň malo vstúpiť budovou zimného štadióna. V prípade, že do februára 2004 budú naakumulované prostriedky na dokončenie rekonštrukcie, v marci 2004 by sa mohlo začať so stavebnými prácami a v marci 2005 by sa finálové zápasy play-off mohli hrať už na novom štadióne. Celý inžiniering súvisiaci s prácami si chce Košická aréna objednať od USSteel-u, ktorý má dostatok skúseností a dokáže zabezpečiť, aby boli všetky prostriedky použité maximálne transparentne.
Návrh na vyradenie Základnej školy Čordákova zo siete škôl odporúčali členovia MR na rokovanie zastupiteľstva s požiadavkou, aby sa k vyradeniu školy jasne vyjadrilo aj Miestne zastupiteľstvo mestskej časti KVP. Podľa aprílového uznesenia nechalo miestne zastupiteľstvo výber školy na rozhodnutí mesta, čo primátor považuje za nekorektné, pretože miestni poslanci najlepšie poznajú situáciu vo svojej mestskej časti a mali by prebrať aj časť zodpovednosti za rozhodovanie.

Na rokovanie MZ bude predložený aj návrh na schválenie finančného krytia projektov zaradených do Operačného zásobníka regionálneho operačného programu – Priorita 3: Občianska infraštruktúra v regiónoch. Ide o možnosť získania prostriedkov na rekonštrukciu a zateplenie striech, odstránenie statických porúch, zateplenie obvodových plášťov, výmenu okien a dverí a inštaláciu regulácie tepla vo vytipovaných budovách základných škôl. Na základe vládou schválenej koncepcie financovania projektov podporovaných z predvstupových fondov, štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu, podiel vlastných zdrojov konečného prijímateľa bol stanovený na úroveň 5 percent z celkových oprávnených nákladov. Do operačného zásobníka boli zaradené predbežné žiadosti na projekty jedenástich základných škôl.

Členovia MR sa zoznámili s návrhov využitia hotela Ali na projekt Škola druhej šance. Ide o čiastkový projekt, ktorý patrí do pilotného projektu Zavedenie a sieťovanie Škôl druhej šance na Slovensku, zameraného na vzdelávanie marginalizovaných skupín občanov, mládeže a dospelých. V bývalom hoteli Ali by malo vzniknúť zariadenie, ktoré pomôže pri riešení problému vysokej nezamestnanosti rizikovej mládeže a doplní tradičný systém vzdelávania. V regióne je až päťtisíc mladých ľudí, ktorí neukončili základné vzdelanie a na úradoch práce figurujú ako znevýhodnená skupina. V Škole druhej šance by mali tento hendikep dobehnúť. Pri financovaní projektu sa uplatní viaczdrojové financovanie vychádzajúce zo spôsobu, ktorý schválil Európsky sociálny fond na financovanie jednotlivých programov. Program EQUAL je zo 75 percent financovaný Európskou úniou, mesto prispieva 20 percentami a nezisková organizácia Druhá šanca 5.percentami. Vklad mesta by bol prostredníctvom budovy hotela Ali.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]