magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zastupiteľstvo KSK odsúhlasilo zriadenie Správy ciest Košického samosprávneho kraja
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 14 2003 - 13:22 GMT
(Košický samosprávny kraj - tlačová správa) -- Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) schválilo na včerajšom rokovaní Koncepciu prechodu správy, údržby, modernizácie, rekonštrukcie a výstavby ciest na KSK. Regionálny parlament v rámci tohto dokumentu rozhodol o zriadení rozpočtovej organizácie Správa ciest Košického samosprávneho kraja od 1. januára 2004.

Potreba schváliť koncepciu vyplynula z Kompetenčného zákona, podľa ktorého sa od začiatku budúceho roka samosprávne kraje stanú vlastníkmi ciest II. a III. triedy na svojom území. V prípade KSK budú výnimkou prejazdné úseky ciest II. a III. triedy cez mesto Košice, ktoré do majetku KSK neprejdú. Podľa dohody KSK a ministerstva dopravy o prechode majetku a povinností zo Slovenskej správy ciest (SSC) KSK preberie aj obslužný majetok a ľudské zdroje vnútorných organizačných jednotiek SSC, ktoré zabezpečujú správu, údržbu a investorskú činnosť na cestách II. a III. triedy v kraji.

Na zabezpečenie týchto verejnoprospešných činností KSK zriadi nový právny subjekt, Správu ciest Košického samosprávneho kraja. Ako uviedol spracovateľ koncepcie, vedúci odboru dopravy Úradu KSK Antonín Reisinger, organizácia musí byť plne funkčná od 1. januára 2004, pretože k „prepriahaniu“ kompetencií pri cestách II. a III. triedy dôjde uprostred náročného zimného obdobia. Poslanci v rámci doplňujúceho návrhu schválili vytvorenie samostatného strediska pre okres Košice – okolie, ktoré bude sídliť v Moldave nad Bodvou.

Ako sa uvádza v koncepcii, vážnym problémom sú majetkovo nevysporiadané pozemky pod cestami II. a III. triedy, ktorých je pod týmito cestami v KSK okolo 70 percent. Odhadovaná cena za ich vysporiadanie predstavuje sumu takmer 850 miliónov Sk. Tento záväzok by mal byť podľa predkladateľa koncepcie ponechaný na riešenie centrálnym štátnym orgánom.

Regionálny parlament ďalej schválil zmenu riadenia Domova dôchodcov (DD) a domova sociálnych služieb (DDS) na Južnej triede 2 v Košiciach. Prevádzkovateľom zariadenia sa stane Arcidiecézna charita Košice, s ktorou KSK uzavrie zmluvu o vzájomnej spolupráci a vytváraní podmienok pre organizovanie a riadenie činnosti DD a DDS a podpíše zmluvu o nájme majetku v užívaní DD a DDS.

Košický samosprávny kraj získal na rekonštrukciu zariadenia na Južnej triede finančné prostriedky v rámci vládou schváleného projektu zameraného na transformáciu zariadení sociálnych služieb. Celková suma na rekonštrukciu zariadenia je 45 miliónov Sk, z nich je 18 miliónov pôžička z Rozvojovej banky Rady Európy a 27 miliónov príspevok štátu. Prostriedky sú viazané na podmienku transformácie zariadenia, za čo bude zodpovedať Arcidiecézna charita Košice. Vedúca odboru sociálnych vecí Úradu KSK Eva Dudová uviedla, že ADCH má skúsenosti s prevádzkou podobných zariadení a bude preto zárukou zvyšovania kvality aj v DD a DDS na Južnej triede. ADCH bude tiež zmluvne zaviazaná nezvyšovať ceny poskytovaných služieb v zariadení a ak to bude nutné, tak iba v súlade so zvýšením reálnych dôchodkov.

Zastupiteľstvo KSK tiež rozhodlo o zaradení zámeru rozvoja subregiónu Stredný a Dolný Spiš do Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja KSK. Regionálny parlament nesúhlasil s predloženými návrhmi na predaj nehnuteľnosti v obci Rudňany a hotela Eurobus na Zemplínskej Šírave.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]