magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Verejná obchodná súťaž na predaj nehnuteľnosti bola úspešná
@ Aktuálne -> Verejná správa      Oct 28 2003 - 08:58 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Mesto Košice so súhlasom záložných veriteľov vyhlásilo verejnú obchodnú súťaž o najvhodnejší návrh na uzavretie zmlúv na predaj 12 nehnuteľností. Uzávierka súťaže bola 24. októbra a členovia výberovej komisie pod vedením námestníka primátora Eugena Čuňa dnes v prítomnosti štátneho notára otvorili obálky so súťažnými návrhmi. „Verejnú obchodnú súťaž považujem za veľmi úspešnú, celkový príjem za nehnuteľnosti dosiahne 94 miliónov 836 tisíc korún,“ povedal po zasadaní komisie námestník primátora Eugen Čuňo.

Oddelenie správy majetku MMK vydalo záujemcom 202 súťažných podmienok na jednotlivé nehnuteľnosti, ktoré okrem iného obsahovali aj termíny ich obhliadok. Do 24. októbra prišlo na magistrát 41 ponúk na deväť nehnuteľností. Žiadny záujem nebol o tenisové kurty a budovu na Herlianskej ulici v Košickej Novej Vsi a o stanicu osobnej hygieny v mestskej časti ahanovce. V prípade Mlynskej bašty prišiel len jeden návrh, ktorý ale nesplnil súťažné podmienky, preto nebol do akceptovaný.

Na všetky ostatné nehnuteľnosti, medzi ktorými boli štyri obchodné centrá Erika, Lunik VII, Lunik III a Laborec, reštuarácia na Luniku II., budova na Obrancov mieru 3, bývalá ľudová škola v Košickej Novej Vsi, detské jasle na Hroncovej a pozemok s parkoviskom na rohu Mlynskej a Štefánikovej ulice, prišlo od jednej do trinásť ponúk. Najväčší záujem bol o detské jasle na Hroncovej ulici, ponuku dalo až 13 subjektov.

V rámci reštrukturalizačného procesu schválili poslanci mestského zastupiteľstva ešte v minulom roku odpredaj niektorých nehnuteľností formou verejnej súťaže. Pre predaj nehnuteľností sa mesto rozhodlo v záujme získania finančných prostriedkov, ale aj z toho dôvodu, že na nevyhnutnú rekonštrukciu niektorých z nich nemalo vlastné zdroje. Keďže nehnuteľnosti sú založené v prospech veriteľských bánk, ktoré súhlasili s ichodpredajom, na zasadnutí komisie sa zúčastnili aj ich zástupcovia. Tí vyslovili s priebehom i výsledkami súťaže spokojnosť. O výbere ďalších nehnuteľností, ktoré sa stanú predmetom záložného práva bude v ďalších týždňoch mesto rokovať s veriteľmi.

Obchodnej verejnej súťaže sa mohli zúčastniť fyzické aj právnické osoby, navrhovatelia museli vo svojom návrhu obsiahnuť kompletnú ponuku v súlade s podmienkami súťaže. Tie si mohli vyzdvihnúť na oddelení správy majetku Magistrátu mesta Košice. Za podmienky pre každú jednotlivú nehnuteľnosť zaplatili poplatok sto korún. V súťažných podmienkach boli stanovené konkrétne termíny obhliadok aj minimálna kúpna cena. Tá vychádzala zo znaleckého posudku, ktorý dalo mesto vypracovať v súvislosti so záložnými právami bánk. Platné nájomné zmluvy aj znalecké posudky boli pre záujemcov k nahliadnutiu na oddelení predaja majetku.

V podmienkach bol uvedený aj účel, na ktorý nehnuteľnosť slúžila doteraz, aké nájomné vzťahy sú v nej uzavreté aj výšky ročných nájmov, nakoľko nový majiteľ vstúpi do práv prenajímateľa, nehnuteľnosti preberie aj s nájomcami. V podmienkach boli aj možnosti využitia z pohľadu Útvaru hlavného architekta.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]