magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rodiny z Vodárenskej presťahovali do nového – na Luník IX
@ Aktuálne -> Verejná správa      Nov 26 2003 - 10:24 GMT
Dnes ráno začalo mesto s konečným riešením dlhodobého problému zdevastovaného obytného bloku na Vodárskej č.8. Už pred siedmou hodinou tam prišli nákladné autá, polícia a zástupcovia Bytového podniku mesta Košice a magistrátu. Dvadsať rodín, ktoré zdevastovaný objekt obývalo, sa muselo presťahovať do nového. Tým novým je objekt z unimobuniek so spoločnou kuchyňou a sociálnym zariadením na Luníku IX. Aj keď mesto nemá žiaden podiel na zdevastovaní domu na Vodárenskej a je i riadne zadåžené, pristúpilo k tomuto kroku, ktorý v celkovom sumáre vyjde minimálne na 10 miliónov Sk. Sedem miliónov totiž musel bytový podnik vynaložiť na vyhotovenie objektu z unimobuniek a tri milióny pôjdu na búracie prácu na Vodárenskú. K tomu je možné ešte prirátať náklady na sťahovanie a administratívu spojenú so zmenou bydliska.

Situácia pred domom na Vodárenskej bola napočudovanie relatívne pokojná. Zopár malých scén pred televíznymi kamerami, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani pokročilí naivní herci, však nechýbalo. Väčšina Rómov sa však tvárila spokojne.

Oslovil som jedného mladého muža, ktorý pomáhal vynášať veci z domu. Zaujímalo ma hlavne, ako tu vyzerala situácia včera večer.

„Ja som bol večer v robote, ale brat tu navštívil matku a volal mi, že to vyzeralo strašne. Všetci plakali, aj chlapi. Keby nás aspoň skôr upozornili, ale naraz prídu, veď tak sa to nedá.“Vzápätí však tvrdenie, že o sťahovaní včas nevedeli, spochybnil: „V máji nám povedali, že pôjdeme a v septembri, že kedy.“ Na otázku, či sa chce sťahovať, súhlasne prikývol: „Sú to prekrásne unimobunky, niečo neskutočné.“

Podľa toho, ako blok na Vodárenskej vyzerá, sa niet jeho nadšeniu čo čudovať. Jeho okolie je zmenené na jedno veľké smetisko, skoro z každého okna trčí komín, vzduch vo vnútri objektu bol len ťažko dýchateľný. Ako nám mladý muž povedal, on má 19 rokov, je slobodný, bezdetný a nechcel by tu ďalej ostať. Trápi ho len to, že tu žili siedmi v jednoizbovom byte a zas dostanú len jednu unimobunku. Treba však pripomenúť, že ide o ľudí, ktorí nemali ani trvalý, ani prechodný pobyt na Vodárenskej, v zmysle práva tu nemali čo hľadať. To potvrdila aj hovorkyňa mesta Zuzana Bobríková.

„Táto skupina nemá žiaden právny nárok, ani vlastnícky vzťah k nehnuteľnosti, ani nájomné zmluvy. Napriek tomu sa mesto rozhodlo, že im poskytne náhradné ubytovanie dočasného charakteru na Luníku IX. Budú podpisovať nájomné zmluvy na dobu určitú – tri mesiace. Ak si budú plniť všetky povinnosti a nebudú mať žiadne pozdåžnosti, bude možné predåžiť ich zmluvy naďalej. Bytový podnik sa snaží trošku zabezpečiť, aby ubytovanie na Luniku IX ostalo čo najdlhšie v takom stave, ako to dnes odovzdáme, takže vybral niekoľkých ľudí spomedzi týchto obyvateľov. Títo budú pracovať na dohodu a budú akýmisi správcami unimobuniek. Mali by dohliadnuť na to, aby ostali čo najdlhšie také, ako ich dnes odovzdáme,“ povedala.

Sťahovanie kompetentní nenariadili, pretože chceli dostať Rómov zo širšieho mesta na perifériu. Hlavným dôvodom bol stav objektu.

„Dom na Vodárenskej č. 8 je už dlhý čas v dezolátnom stave – bez okien, bez elektriky, bez kúrenia a bez vody. Ich nájomníkov to ohrozuje na zdraví i živote. Ale už dlhší čas sú ohrozovaní aj obyvatelia okolitých domov, ktorí si riadne plnia všetky občianske povinnosti. Hneď za týmto domom je rad garáží, ktoré ich majitelia nemôžu používať a stali sa pre nich aj doslova nepredajnou nehnuteľnosťou. Dlhý čas žiadajú, aby aj ich práva boli zachované. Chcú sa k nim dostať a určite aj oni privítajú, že ich onedlho budú môcť používať,“ povedala Zuzana Bobríková.

Aj keď uvádzame, že sa sťahujú rodiny, ktoré z právneho hľadiska i tak nemali na Vodárenskej čo robiť, našla sa výnimka. To bol muž v stredných rokoch, ktorý sa prišiel preukázať s občianskym preukazom, kde mal napísaný trvalý pobyt v asanovanom dome. Teraz si chcel uplatniť „nárok“ na nové bývanie. Bytový podnik však dlhodobo mapoval, kto objekt skutočne využíva. Tento muž medzi nimi údajne nebol, pravdepodobne dlhší čas býval niekde inde. Keď sa dom s jeho trvalým bydliskom likviduje a on nedostane náhradné bývanie, môže nastať relatívny právny problém. Ten by však bolo potrebné riešiť aj z hľadiska jeho zadåženosti na nájomnom, keďže obyvatelia z Vodárenskej 8 boli veľmi, veľmi dlhodobými neplatičmi.

Skúsenosti z minulosti ukázali, že niektorí Rómovia, aj keď dostali nové bývanie, sa v noci vrátili do starého. Keďže búracie práce začnú až zajtra, zaujímalo nás, ako bude dovtedy zabezpečený objekt, aby opäť nedošlo k jeho obsadeniu starými, alebo novými „nájomníkmi“.

„Predpokladám, že zavaria dvere a okná, aby sa dnu nikto nedostal. Bude tu aj posilnená strážna služba, ako štátna tak aj mestská polícia. Hneď ráno by sa malo začať s búracími prácami,“ informovala nás hovorkyňa mesta Zuzana Bobríková.

Slavomír Szabó   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]