magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mestská rada aj o zlúčení bytového podniku a správy majetku
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 05 2003 - 10:08 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa)-- Členovia Mestskej rady rokovali včera o materiáloch, ktoré budú predložené na zasadnutie mestského zastupiteľstva 18. decembra 2003. Jedným z najdôležitejších bodov bol návrh na zlúčenie organizácií vykonávajúcich správcovstvo bytových a nebytových priestorov vo vlastníctve mesta. Ide o obchodnú spoločnosť Správa majetku mesta Košice s.r.o., príspevkovú organizáciu Bytový podnik mesta Košice a rozpočtovú organizáciu Stredisko služieb škole, ktorej zriaďovacia funkcia prešla na mesto v júli 2002.

Predložený materiál je analýzou existujúceho stavu a definuje všetky riziká, ktoré transformácia organizácií prinesie. Súčasné právne normy neumožňujú zlúčenie rozpočtovej príspevkovej a obchodnej spoločnosti bez toho, aby nedošlo k zrušeniu dvoch subjektov. Transformácia bude musieť preto pokračovať postupnými krokmi. Proces zlučovania výkonu správy majetku mesta bude postupovať podľa charakteru jeho využitia – bytové priestory do správy príspevkovej organizácie BPMK, nebytové priestory do nájmu, resp. správy SMMK. Do februára by mal byť pripravený návrh na odňatie objektov v ktorých sa nenachádza bytový fond zo správy BPMK a následne uzatvoriť zmluvné vzťahy zo SMMK. Zároveň sa má začať s procesom prehodnocovania majetku, ktorý spravuje priamo mesto. V nadväznosti na zmenu rozsahu správy majetku sa má racionalizovať aj organizačná štruktúra dotknutých organizácií. Členovia MR doporučili materiál na rokovanie zastupiteľstva. Víziou do budúcnosti je stále vytvorenie jednej spoločnosti, ktorá by sa prostredníctvom štyroch divízií starala o majetok mesta.

Požiadavku rady veriteľov a bánk sprísniť režim prenájmu majetku mesta rieši návrh na zmenu Pravidiel prenajímania majetku mesta. Definuje nové pojmy obchodná kancelária (doteraz komerčná kancelária) a administratívne priestory (doteraz nekomerčná kancelária), zároveň vytvára nové kategórie: priestory pre neziskové organizácie a predajňa s prevažne potravinárskym sortimentom. Návrh definuje podmienky uzatvárania nájomných zmlúv na dobu určitú v prípade, že nájomca bude investovať do majetku mesta a dáva možnosť znížiť v osobitných prípadoch nájom pre neziskové organizácie o 30 percent.

Členovia MR hovorili aj o realizácii VZN o miestnom poplatku za pobyt v mieste sústredeného cestovného ruchu. Od apríla, keď sa začalo VZN realizovať získalo mesto na poplatkoch 2 milióny 797 tisíc korún. Primátor však upozornil na potrebu uvažovať o novelizácii VZN, ktorá by dovolila znížiť poplatok v osobitných prípadoch. Ako príklad uviedol organizovanie európskeho festivalu nezávislých divadiel, keď organizátori museli práve za poplatok pre množstvo účinkujúcich zaplatiť sumu, ktorá pre nezávislé nízkorozpočtové divadlá znamená veľmi veľa.

Na rokovanie MZ doporučila mestská rada aj zriadenie detských jaslí na Kalinovskej ulici, informatívnu správu o Košickom integrovanom dopravnom systéme a ďalšie materiály, medzi ktorými je aj návrh na odpredaj zdevastovanej nehnuteľnosti na Vodárenskej 8.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]