magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Námestník primátora Eugen Čuňo označuje prezidenta SR za manipulátora s verejnou mienkou
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 10 2003 - 09:36 GMT
Do redakcie Cassovia.sk sme dostali príspevok od námestníka primátora JUDr. Eugena Čuňa. Reaguje na vystúpenie prezidenta republiky Rudolfa Schustera v NR SR so Správou o stave republiky a poukazuje na niektoré aktivity, ktoré Rudolf Schuster vykonal ešte v časoch, kedy bol primátorom mesta Košice. V rámci plurality názorov a možností uverejňovania tlačových správ uvádzame jeho príspevok v plnom rozsahu.

Prezidentov „košický severák“


„Konfrontačnou správou o stave republiky prezident premyslene naštartoval svoju testovaciu prezidentskú kampaň. Zároveň odštartoval občiansku diskusiu o obsahu správy.

V rokoch 1994-98 som bol poslancom mestského zastupiteľstva mesta Košice, keď bol primátorom Rudolf Schuster. Mal som možnosť aktívne pozorovať jeho návrat do veľkej politiky. Treba uznať, že na tento návrat sa pripravoval s odbornou starostlivosťou a dôsledne. Často sme v mestskom zastupiteľstve bezúspešne kritizovali prácu primátora pri príprave projektov bez finančného zabezpečenia, nehospodárnom nakladaní s majetkom mesta a megalomanských projektoch typu Makarena, makovník, Pavaroti, košické Benátky a pod. Naopak často v „závese“ ostali sociálne projekty, keď v rozpočte mesta nebolo vyčlenených na ne niekedy ani minimálne množstvo finančných prostriedkov.

Na magistráte mesta a v obchodných spoločnostiach mesta, primátor presadzoval lojálnych pracovníkov. Niektorých svojich oponentov na náklady mesta „odstavoval“ na rôznych úrovniach.

Zvládol prípravu návštevy sv. otca v r. 1995 v Košiciach a pustil sa do rekonštrukcie historického jadra. Rekonštrukcia bola ukončená tak, že závidia ju nám a obdivujú ju mnohí.

Po jeho odchode do Bratislavy, ostal v Košiciach 2,2 mld. dlh. Malí a strední podnikatelia, peňažné ústavy a ďalší sa dožadovali svojich prostriedkov. Mesto stálo pred komplikovanými a nákladnými súdnymi spormi a bankrotom. Na zabezpečenie základných vitálnych činností muselo mesto obetovať často svoj lukratívny majetok za nevýhodných podmienok.

Od toho obdobia mi nie je známa aktivita pána prezidenta na zníženie dlhu mesta a preto som často prekvapený jeho názormi o slabej podpore štátu malým a stredným podnikateľom, o dôsledkoch reforiem na najslabšie sociálne vrstvy, o dôslednom dodržiavaní zákonov a pod. Je mi však známa aktivita vlády a jeho predsedu pri obnove činností košických železiarni a výhodnej 580 mil. pôžičke mestu. Nie, že by sme boli úplne spokojní s regionálnou podporou z centra, ale naštartovať potenciál regiónu, ktorým disponujeme, a ktorí nám mnohí závidia, môžeme v prvom rade sami.

Manipulácia s verejnou mienkou v mene občanov, že jedine vláda je zodpovedná za všetky problémy, úmyselne podsúva čiernobiele videnie sveta. Zahraniční pozorovatelia svorne vyslovujú obdiv Dzurindovej vláde za zvládnutie náročných krokov pri zmene spoločenského zriadenia za krátky čas a s minimálnymi chybami. Zmien, ktoré sa v západných demokraciách diali 200 a viac rokov.

Nie je preto najmenší dôvod na skepsu, alebo stratu sebasprávy, priatelia!“

JUDr.Eugen Čuňo
námestník primátora mesta Košice   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]