magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poskytujú know-how o možnostiach rozvoja v Európskej únii
@ Aktuálne -> Verejná správa      Dec 12 2003 - 09:53 GMT
„ROZHODOVACIE PROCESY V EURÓPSKEJ ÚNII“ je názov cyklu regionálnych seminárov organizovaných pod záštitou Azelia Fulminiho, riaditeľa Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci s predstaviteľmi miestnych samospráv, Andreja Ïurkovského, primátora hlavného mesta SR Bratislavy a Rudolfa Bauera, predsedu Košického samosprávneho kraja. Vo svojom programe prináša objasnenie základných, ale i niektorých špecifických pojmov, organizačných štruktúr EÚ, ale predovšetkým prináša informácie a poznatky, ktoré majú mimoriadny význam v čase predvstupových aktivít najmä pre regióny. Seminár začal dnes v hoteli Centrum.

Podľa hodnotiacej správy Európskej komisie Slovenská republika naďalej plní politické kritériá a dosiahla významný pokrok v konsolidácii a prehlbovaní stability inštitúcií, ktoré garantujú demokraciu. Prijali sa významné kroky na posilnenie nezávislosti súdnictva, zatiaľ čo doposiaľ sa nepodarilo prijať potrebné právne normy v súvislosti s menovaním sudcov a zrušením skúšobnej doby pre sudcov. Určitý pokrok sa dosiahol v oblasti boja proti korupcii, predovšetkým v súvislosti s formulovaním vládnej politiky a transpozíciou medzinárodných záväzkov.

Budúci rok, okrem najvýznamnejšej udalosti – vstupu Slovenska do EÚ, bude tiež rokom volieb poslancov do Európskeho parlamentu. Aká je však úloha a postavenie Európskeho parlamentu, čo všetko zahàňa pojem národné súdnictvo, akú úlohu plní Európsky parlament v legislatívnom procese EÚ, ako ovplyvňujú finančné procesy rozvoj regiónov, aká je funkcia samosprávnych regionálnych inštitúcií, ako navzájom súvisia Európska únia a verejná politika? Tieto okruhy otázok sú predmetom jednotlivých vystúpení seminára.

Účasť a prezentáciu spomínaných možností objasňujú reprezentanti Európskeho parlamentu, zástupcovia štátnej správy, miestnej samosprávy a vzdelávacích inštitúcií:

- Rudolf Bauer, predseda Košického samosprávneho kraja
- Azelio Fulmini, riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku
- Ján Mazák, predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky
- Alexander Kleinig, hlavný administrátor, generálny direktoriát pre výbory a delegácie, generálny direktoriát Európskeho parlamentu
- Dana Plučinská, riaditeľka MVO Partnerstvo pre rozvoj regiónu Spiš, Team Europe Slovakia
- Igor Plučinský, viceprimátor mesta Vysoké Tatry
- Martina Jánošíková, odborná asistentka, Katedra medzinárodného práva, Právnická fakulta, UPJŠ Košice
- Dagmar Fillová, vedúca Katedry sociálnych vied, Fakulta verejnej správy, UPJŠ Košice
Moderátor: Štefan Karaš, riaditeľ Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]