magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

3. stretnutie Košického Občianskeho Kruhu
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jan 14 2004 - 07:56 GMT
(Košický občiansky kruh – tlačová správa) -- Na fóre sa Košického Občianskeho Kruhu (Reštaurácia Jalta, 12. 1. 2004) zúčastnilo viac ako 60 zástupcov verejnej správy, poslancov, podnikateľov, zástupcov občianskych aktivitov, občanov. Témou stretnutia boli „Odporúčania Košického Občianskeho Kruhu pre udržateľný rozvoj mesta Košice“.

Očakávania občanov mesta Košíc, ktorí sa stretli na 3. zasadnutí Košického Občianskeho Kruhu, na čo by nemali zabudnúť zostavovatelia rozvojového programu mesta:

• Pestovať záujem medzinárodnej komunity o Košice, ako základný predpoklad rozvoja cestovného ruchu

• Ekonomický rozvoj mesta orientovať na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v prepojenosti na ďalšie odvetvia (odpadové hospodárstvo, lesné hospodárstvo, geotermálna energia, vodné hospodárstvo)

• Vytváranie bezbariérovosti v kultúre života občanov Košíc -bezbariérový prístup občanov ku všetkému ako štandart kultúry správania sa medzi ľuďmi, otvorenosti, tolerancie, solidarity a otvoreného prístupu k informaciam (bezbariérové mesto – mesto štandartného európskeho typu). Základ je debarierizovať vzťahy v meste na akejkoľvek úrovni.

• V rozhodovaní pri riešení ekonomických, sociálnych, kultúrnych a environmentálnych problémov mesta využívať princíp diverzity, ako základný predpoklad ekonomickej stability, sociálnej spravodlivosti, kultúrnej bohatosti a environmentálnej rôznorodosti.

• Na úrovni mesta pestovať kultúru občianskej účasti - načúvať občanom,

• Pestovať efektívne vzťahy medzi mestom a jeho časťami, mestskými podnikmi i ďalšími inštitútmi v meste

• Mobilizovať intelektuálny potenciál v meste - pozvať do spolupráce mlčiacu intelektuálnu väčšinu k rozhodovaniu i k predkladaniu návrhov ako základný predpoklad aktívneho prístupu občanov k prosperite košickej pospolitosti, posilňovať sociálnu infraštruktúru, posilňovať sociálne orientované rozvojové programy, vytvárať zázemie pre handikepovaných ľudí, podporovať integrované programy riešenia rómskej pospolitosti.

• Vypracovávať rozvojové programy, do ktorých sa môže zapojiť čo najviac občianskej pospolitosti a zároveň dbať o čistotu vzťahov a pestovať kultúru transparentnosti, otvorenosti, tolerancie a solidarity

• Mesto so svojimi zložkami by malo pestovať kultúru partnerstiev. Mesto by malo vytvárať a pestovať priestor pre iniciatívu občanov v podnikaní i v spolkovej činnosti rôzneho zamerania

• Mesto by nemalo riešiť problémy, ale vytvárať podmienky na to, aby sa problémy riešili, tým je možné zapojiť transparentným spôsobom kvalitných ľudí do riešenia problémov, pozícia mesta by mala byť vo vytvárani legislatívny priestor pre spájanie projektov, znásobovanie efektov a rozvojových programov i prilákanie investorov (ďaňové úľavy, sebarealizácia pre mladých, finančná motivácia pre pdnikateľov)

• Oblasť vzdelávania a výchovy dospievajúcich skvalitňovať, aby sa viac pestovala láska i vedomosť k hodnotách histórie mesta. Pestovať lásku a úctu k občanom, k mestu, pestovať sebadôveru a hrdosť k vlastnej pospolitosti je základom prejavovania záujmu, aby mesto navštevovalo množstvo turistov a spoznávalo kultúrne, historické i prírodné dedičstvo.

Účastníci fóra taktiež vyzývajú zástupcov mesta Košíc, aby predložilo urýchlene koncepciu optimálneho zásobovania mesta energiou v koordinácii so všetkými zložkami a expertmi na úrovni mesta. Taktiež účastníci občianskeho kruhu žiadajú zástupcov mesta, aby v koordinácii s ďalšími mestami fóra, aby Ministerstvo hospodárstva SR nekupčilo s privatizáciou mestských teplárni a bezodkladne odovzdalo majoritu v mestských teplárňach mestám pre efektívnu koordináciu zásobovania občanov miest teplom. Taktiež účastníci občianskeho kruhu žiadajú mesto zabezpečiť rozhodujúcu úlohu mesta v spoločnosti Geotherm, aby sa urýchlil proces investovania do geotermálnej energie, ako základ pre lacnejšie teplo i ozdravenie životného prostredia Košickej urbárnej zóny.

Námestník primátora Eugen Čuňo, predstavil metodiku Vypracovania socio-ekonomického programu mesta a vyzval všetkých záujemcov, aby spolupracovali v jednotlivých tímoch na vypracovávaní akčných plánov rozvoja mesta Košíc v 16 základných sektoroch v ekonomickej, sociálnej, kultúrnej i environmentálnej oblasti.

Zapísali: Elena Ondášová, Michal Kravčík   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]