magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Otvorený list predstaviteľov regionálnej a miestnej samosprávy Košického a Prešovského kraja a výzva Vláde SR
@ Aktuálne -> Verejná správa      Mar 08 2004 - 08:35 GMT
(Košický samosprávny kraj - tlačová správa) -- Predsedovia Košického a Prešovského samosprávneho kraja Rudolf Bauer a Peter Chudík a primátori miest Košice a Prešov Zdenko Trebuľa a Milan Benč adresovali v piatok (5. 3. 2004) otvorený list a výzvu Vláde SR.

Zámerom je poukázať na sociálnu situáciu na východnom Slovensku a zaviazať vládu k jej riešeniu tak, aby nedochádzalo k ďalšiemu prehlbovaniu ekonomických a sociálnych rozdielov medzi východom SR a ostatnými regiónmi. „Uvedomujeme si zlú sociálnu situáciu obyvateľov Košického a Prešovského kraja a žiadame Vládu Slovenskej republiky, aby vyvinula maximálne úsilie na vyrovnanie regionálnych rozdielov a zabránila ďalšiemu prepadu životnej úrovne občanov tohto regiónu“, zhodli sa predstavitelia samospráv.

Otvorený list podpísaný predstaviteľmi samospráv bol odoslaný v tomto znení:

„Vytvorením reálnych podmienok vstupu Slovenska do Európske únie dochádza k zavàšeniu veľmi dôležitej etapy zjednotenia Európy. Ak základnou stavebnou jednotkou živého organizmu je bunka, rovnako logická je skutočnosť, že takouto bunkou v zdravých ekonomických vzťahoch je región. Jeho vývoj závisí nielen od impulzov deklarujúcich záujem daný región rozvíjať, ale predovšetkým od systematického vytvárania podmienok pri zachovaní princípu subsidiarity vo vzťahu štát, región, mesto, obec.

Samotný výrok ministra hospodárstva Pavla Ruska po otvorení podnikateľského inkubátora v Spišskej Novej Vsi na margo hlavného problému východného Slovenska – chýbajúcej diaľnice, kde povedal „...je mi veľmi ľúto, že je tak ťažké dostať sem investorov. Každý sa pýta, kde končí diaľnica. Kto sem príde, keď môže zostať pri Nitre. Čo je blbý? Čo je padnutý na hlavu? Okolo diaľnice je život. Kde nie je diaľnica, tam je vidiek a ľudia si tam kupujú domy na víkend,“ je odvážny, ale príznačný pre súčasný stav, pretože zo strany vlády a ústredných orgánov nepociťuje východná časť republiky reálnu podporu.

Toto vyhlásenie zaznelo z úst ministra hospodárstva napriek tomu, že vyrovnávanie regionálnych rozdielov nie je len jednou z priorít rozvojového programu Slovenskej republiky, ale je aj jedným z cieľov Európskej únie. Napriek tomuto vyjadreniu je tu reálny fakt, že na východnom Slovensku svoju činnosť rozvíjajú, a to úspešne, viacerí zahraniční investori.

Vyzývame Vládu SR, aby za spoločným rokovacím stolom našla vhodné portfólio pre trvalo udržateľný rozvoj východoslovenského regiónu a prispela tým k rastu životnej úrovne jeho obyvateľov.
V danej situácii ako predstavitelia regionálnej a miestnej samosprávy navrhujeme rokovať o regionálnom rozvoji NUTS II (Slovensko – Východ). Za hlavné priority do roku 2008 považujeme:

• výstavbu diaľničného úseku D1 Važec – Prešov
• realizáciu technologicko-priemyselného parku Prešov – Košice
• výstavbu rýchlostnej komunikácie R4 (úsek Košice –štátna hranica MR)

Tieto okruhy považujeme za základné piliere vytvorenia priaznivých podmienok pre príchod zahraničných investícií do nášho regiónu.

Ak sa hranica medzi rozvojom a úpadkom vytvorí práve v Nitre alebo Žiline, bude to veľmi málo na to, aby sme ako štát v budúcej spoločnej Európe všetkých presvedčili o povestnej slovenskej pracovitosti a cieľavedomosti.“
  |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]