magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Úspešné podujatia KSK počas Slovenského týždňa v Bruseli
@ Aktuálne -> Verejná správa      Apr 23 2004 - 09:06 GMT
(Úrad Košického samosprávneho kraja - tlačová správa) -- Slovensko – nová tvár v rozšírenej únii, je názov pre Slovenský týždeň v Bruseli, ktorý odštartoval v pondelok 19. apríla a potrvá do nedele 25. apríla. Rad podujatí zahájil v budove Karola Veľkého nachádzajúcej sa priamo v centre európskych inštitúcií Pál Csáky, vicepremiér SR pre európsku integráciu a Poul Nielson, člen Európskej komisie (EK), ktorý vo svojom vystúpení privítal Slovensko do spoločenstva „novej európskej rodiny“. Súčasťou otvorenia Slovenského týždňa bola vernisáž výstavy maliarov z Košického samosprávneho kraja (KSK) Štefana Bubána, Štefana Filepa a Mariána Hennela pod názvom Impresie môjho domova. Po následnej recepcii hostia a účastníci zhliadli film Kruté radosti od Juraja Nvotu.

Košický samosprávny kraj má od začiatku týždňa do piatku v budove Karola Veľkého, ktorá je sídlom Európskej komisie prezentačný stánok. Súčasťou sú informačné panely o investičných pr9ležitostiach v KSK, záujemcom sú k dispozícii informačné materiály.

V stredu 21. apríla sa v Bruseli uskutočnil seminár slovenských regiónov – otvoril ho Colin Wolfe z DG Regio, ktorý je zodpovedn7 za ČR a SR. Účastníkmi boli najmä pracovníci z európskych inštitúcií, ktoré sa zaoberajú otázkami týkajúcimi sa Slovenska. Na seminári vystúpila s príspevkom Sue Bird, predstaviteľka EK zodpovedná za regionálnu politiku, ktorá má v agende SR. Hovorila o štrukturálnych a kohéznom fonde, o skúsenostiach a víziách týkajúcich sa ich implementácie. Predseda KSK Rudolf Bauer vo svojom vystúpení predstavil zámer a priebeh decentralizácie verejnej správy, informoval o vzniku a kompetenciách VÚC a ich súčasnom pôsobení. Priblížil aj spôsob práce samosprávnych krajov po očakávanej fiškálnej decentralizácii v roku 2005. Rudolf Bauer sa tiež venoval zámeru napojiť KSK na transeurópsku diaľničnú sieť a v tejto súvislosti urýchliť výstavbu rýchlostnej komunikácie Košice – Milhosť s napojením na Miskolc. Predseda KSK účastníkom predstavil košický región a jeho potenciál. Priblížil zámer KSK a Prešovského samosprávneho kraja vytvoriť priemyselný a technologický park medzi Košicami a Prešovom.

Po seminári nasledovalo otvorenie prezentácie šiestich slovenských regiónov vrátane KSK vo vstupnej hale budovy DG Regio.

V piatok 23. apríla sa v zastupiteľskej kancelárii KSK v Bruseli uskutoční Deň otvorených dverí.

Text: Alena Vachnová, Soňa Jakešová
Foto: Marek Kolarčik   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]