magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nová cyklotrasa v košickom regióne
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny      Apr 26 2004 - 12:54 GMT
(Občianske združenie SOSNA -tlačová správa) -- Občianske združenie SOSNA v spolupráci s 1. Slovenským Cykloklubom Košice, dobrovoľníkmi z Vyšnej Myšle a združením obcí Mikroregión Hornád pripravili nový úsek cyklotrasy Hornád.

Slávnostné otvorenie nového úseku cyklotrasy Hornád v Mikroregióne Hornád sa bude konať
1. mája 2004, so začiatkom o 9:00 hod. pri cestnom moste v Krásnej nad Hornádom (na chodníku ktorý vedie popod most, asi 100 m pred mostom).

Každého, kto má záujem vyskúšať si túto novú trasu, pozývame na jej slávnostné otvorenie a na cyklojazdu, kde účastníci bezplatne dostanú farebný leták cyklotrasy s mapou.

Tak ako minulý rok, cyklojazda bude spojená s Dňom otvorených hraníc medzi obcami Skároš a Hollóháza, organizovaná každoročne samosprávami týchto obcí. Cyklisti preto budú môcť pokračovať zo Skároša po asfaltovej ceste do obce Hollóháza, každý cyklista však musí mať so sebou platný cestovný pas. Podobne budú môcť prekročiť hranice opačným smerom aj cyklisti z Maďarska.

17. Augusta 2003 bola oficiálne otvorená cyklotrasa Hornád, vedúca z Košíc do obce Skároš. Trasa začína pri cestnom moste v Krásnej nad Hornádom, vedie väčšinou po prašných cestách popri rieke Hornád a po násypoch hrádze. Trasa končí v blízkosti obecného úradu v Skároši. Táto nenáročná trasa, vhodná pre každú vekovú kategóriu má dåžku 20 km.

V roku 2004 sa Cyklotrasa Hornád rozširuje o nový okruh. Zo Skároša (kde sa doposiaľ trasa končila) je možné napojiť sa na vyznačenú trasu po okruhu Červený vrch – Vyšná Myšla – Koscelek.

Cyklotrasa vznikla vďaka finančnej podpore Karpatskej nadácie na Slovensku. K realizácii cyklotrasy výrazne prispeli aj samosprávy obcí, cez ktoré trasa prechádza: Krásna nad Hornádom, Kokšov-Bakša, Nižná Myšľa, Vyšná Myšľa, Čaňa, Ždaňa, Trstené pri Hornáde a Skároš.

Bližšie informácie získate na adrese občianskeho združenia SOSNA, Zvonárska 12, Košice,
tel./fax: 055 62 519 03, e-mail: [email protected], u kontaktnej osoby: Ing. Štefan Szabó, PhD.


ZÁKLADNÉ ÚDAJE O NOVOM ÚSEKU

 Začiatok trasy:
Skároš, námestíčko pred miestnym pohostinstvom.
Umiestnenie trasy: Trasa pokračuje zo Skároša na severovýchod k lokalite „Červený vrch“, odkiaľ je možné pokračovať k nálezisku Koscelek dvoma trasami. Kratšou a menej náročnou trasou cez Dringáč („žltá“ trasa) alebo dlhšou ale atraktívnejšou („modrou“ ) trasou cez zmiešaný dubovo-bukový les po lesnej asfaltovej ceste, ktorá Vás dovedie nad obec Vyšná Myšľa. Na tomto úseku si môžete pozrieť tzv. kamenný potok (miestny názov „Žimny jarek“) alebo sa zastaviť (osviežiť) pri Darvašovej studni. Trasa prechádza obcou Vyšná Myšľa (mokraď, termálny prameň – Močidlo). Na konci dediny odbočuje doľava súbežne so železničnou traťou a pokračuje ponad údolie toku Olšavy po „pútnickej ceste“. Po dvoch prekročeniach jej toku (pevné lávky) sa dostanete až ku Koscelku.
Koniec trasy: Koscelek (zreštaurované základy románskeho kostolíka). Odtiaľ je možné pokračovať naspäť po poľnej ceste, prekročiť lávku cez Olšavu a pokračovať po asfaltovej ceste do Nižnej Myšle (záujemcovia môžu navštíviť miestne Myšlianske múzeum v budove kláštora) a po prejazde mostu cez Hornád sa napojiť na hlavnú trasu, vedúcu do Košíc.
Značenie: modrými značkami a smerovými tabuľkami, „skratka“ je vyznačená žltou.
Povrch cesty: väčšinou prírodný, na niektorých úsekoch asfaltový alebo betónový.
Vhodná pre: horský, prípadne crossový bicykel. Po trvalejších dažďoch môže byť trasa na niektorých úsekoch nepriechodná!
Dåžka trasy: cca 16 km (Skároš – Vyšná Myšľa – Koscelek – Nižná Myšľa ).
Maximálne prevýšenie: približne 150 m.
Typ trasy: Šport.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]