magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Návšteva primátora vo Wolfsburgu (SRN)
@ Aktuálne -> Verejná správa      May 02 2002 - 10:00 GMT
V závere minulého týždňa bol primátor Košíc Zdenko Trebuľa na pracovnej návšteve v meste Wolfsburg v Spolkovej republike Nemecko. Uskutočnila sa vďaka kontaktom košickej Technickej univerzity a známej automobilky Volkswagen AG, ktorá sídli v tomto meste.

Mesto Košice a Technická univerzita majú podpísanú dohodu o spolupráci, ktorej cieľom je okrem iného aj využívanie kontaktov na spoločný prospech obidvoch strán.

Hlavným cieľom návštevy košického primátora Zdenka Trebuľu a rektora Technickej univerzity Juraja Sinaya bolo informovanie o našom meste a možnostiach, ktoré môže poskytnúť investorom. Zástupcovia Košíc prezentovali spoločne pripravovaný technologický park, ktorého náplňou môže byť výroba niektorých komponentov pre automobilku Volkswagen. Jestvujúce kapacity sú zaujímavé predovšetkým z pohľadu strojárskej výroby, ktorá má v Košiciach dlhú tradíciu. Hovorili aj o ďalších možnostiach v priemyselnom parku, ale aj o perspektíve iných investícií do celkom odlišných odvetví. Naše návrhy boli pozitívne prijaté a o ďalších krokoch sa bude rokovať.
Z pohľadu primátora Košíc bolo veľmi zaujímavé stretnutie s primátorom Wolfsburgu. Pred siedmimi rokmi bolo totiž toto nemecké mesto v podobnej situácii ako Košice - malo 20-percentnú nezamestnanosť. Dnes sa jej úroveň znížila na 6 - 8 percent.

Z pohľadu nemeckých partnerov je najväčším hendikepom Košíc nedostatočná infraštruktúra. Vážnym problémom mesta je, že Košice nie sú napojené na diaľničnú sieť, čo zahraničným partnerom výrazne sťažuje možnosti investovať. Túto otázku zdôrazňuje košický primátor pri rokovaniach s predstaviteľmi vlády už dlhý čas. Paradoxne však na ministerstve dopravy existujúci stav nepovažujú za kritický. Životne dôležitou otázkou pre celý región východného Slovenska je preto napojenie na európske diaľničné koridory.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK
30. apríla 2002

Túto tlačovú správu sme dostali z Magistrátu mesta Košice.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]