magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Partnerské mestá vo Verone - zahraničná cesta primátora Košíc
@ Aktuálne -> Verejná správa      May 02 2002 - 11:55 GMT
Primátor Košíc Zdenko Trebuľa odcestoval v stredu popoludní do talianskej Verony, kde sa od 2. do 4. mája uskutočňuje stretnutie družobných miest nazvané Partnerské mestá vo Verone. Okrem košického primátora privíta starostka Verony Michela Sironi Mariotti aj predstaviteľov amerického mesta Albany (10 rokov trvajúce partnerstvo), japonského mesta Nagahama (10-ročné partnerstvo) a chorvátskej Puly (20-ročné partnerstvo). Košice a Verona podpísali prehlásenie o regionálnej spolupráci medzi samosprávami miest 20. augusta 1992. Na podujatí podpíšu predstavitelia Verony zmluvy o priateľstve s dalšími dvoma mestami - francúzskym hlavným mestom Paríž a peruánskym mestom Ayacucio.

Na programe stretnutia, ktorého hlavná časť sa odohrá vo veronskom paláci Gran Guardia, je popri oficiálnych podpisoch zmlúv aj otvorenie výstavy drahých kameňov a kvetinových výjavov, predstavenie fotografického katalógu krajín južnej pologule, výstava diel Akadémie umenia a remesiel. Na podujatí predstavia aj knihu o histórii partnerských vzťahov mesta Verona, ktorej autor - profesor Francesco Vecchiato v októbri minulého roku vystavoval u nás svoje fotografie. V novej publikácii majú významné miesto aj Košice.

Účasť na tomto podujatí považuje primátor Košíc ZdenkoTrebuľa za dôležitý moment pri podpore vzájomných vzťahov občanov, ale aj podnikateľov. Košice už majú skúsenosť s talianskymi podnikateľmi, ktorí u nás prevádzkujú spoločnosť KOSIT. Jej materská spoločnosť pôsobí aj vo Verone. Veľké perspektívy možno vidieť aj v hotelovom a reštauračnom priemysle, v ktorom sa môžeme od Talianov veľa naučiť. V Košiciach začala nedávno pôsobiť Spoločnosť Dante Alighieri, ktorá sa okrem výučby talianskeho jazyka chce venovať aj organizovaniu a podpore kultúrnych a spoločenských podujatí.

Primátor Košíc považuje osobné kontakty medzi zástupcami samospráv za dôležitý moment na vytvorenie živých väzieb. Často totiž konkrétnym podnikateľským zámerom pomôže práve takýto impulz a informácia o oblastiach podnikania, o ktoré je na niektorej zo strán záujem. Na stretnutí vo Verone je príležitosť podať základné informácie o Košiciach nielen Talianom, ale vďaka účasti ďalších partnerských miest aj Američanom, Japoncom, Chorvátom, Francúzom a Peruáncom.
V batožine primátora Zdenka Trebuľu sú aj dary z dielní košických tvorcov - keramické vranky, ručne maľovaný textil, sklo, publikácie o Oltári v Dóme sv. Alžbety a jubilnejný kalendár k 500. výročiu štvrte erbovej listiny mesta Košice.

Košice majú 14 partnerských miest - Wuppertal (Nemecko), Raahe (Fínsko), Rzeszów (Poľsko), Mobile (USA - Alabama), Cottbus (Nemecko), Verona (Taliansko), Užhorod (Ukrajina), Sankt Peterburg (Ruská federácia), Miškolc (Maďarsko), Budapešť (Maďarsko), Bursa (Turecko), Plovdiv (Bulharsko), Niš (Srbská republika), Ostrava (Česká republika). Najdlhšie trvajúce partnerstvo je medzi Košicami a Wuppertalom, dohoda o spolupráci bola podpísaná 22. mája 1980.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK
1. mája 2002

Túto tlačovú správu sme dostali z Magistrátu mesta Košice.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]