magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na ukážkovom cvičení vyskúšajú evakuáciu obyvateľov z Džungle na sídlisko ahanovce
@ Aktuálne -> Verejná správa      Jun 15 2004 - 12:11 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) -- Vo štvrtok 17. júna predpoludním si v dvoch košických mestských častiach odskúšajú mimoriadnu situáciu, aká by mohla vzniknúť v súvislosti s najvyšším stupňom povodňovej aktivity na rieke Hornád. Pri ukážkovom cvičení prebehne evakuácie obyvateľov z mestskej časti Košice – Džungľa a príjem evakuovaných osôb v mestskej časti Sídlisko ahanovce. Cieľom cvičenia je ukázať a zdokonaliť pripravenosť vedúcich funkcionárov miestnej samosprávy, evakuačných orgánov a zariadení pri riadení evakuácie obyvateľstva a pri príjme evakuovaných v miestach ubytovania.

Východisková situácia je veľmi jednoduchá a vzhľadom na nedávne výdatné dažde aj ľahšie predstaviteľná. Od polovice mája sa vplyvom extrémne výdatných zrážok veľmi zhoršila povodňová situácia v Košickom kraji. Vzhľadom na zvyšovanie hladín vodných tokov Krajská povodňová komisia postupne vyhlásila 27. mája I. stupeň povodňovej aktivity – stav bdelosti, 3. júna II. stupeň povodňovej aktivity - stav pohotovosti a od 7. júna trvá III. stupeň povodňovej aktivity – stav ohrozenia. Vodné diela sú naplnené na maximálne prevádzkové hladiny. Rieky Ondava, Latorica a Bodrog vystúpili z korýt a zaplavili rozsiahle plochy a niekoľko obcí v okrese Trebišov a Michalovce. Vykonávajú sa záchranné práce, evakuácia obyvateľstva, núdzové ubytovanie, núdzové zásobovanie, hygienicko-epidemiologické opatrenia, náhradné zásobovanie pitnou vodou. V povodí rieky Hornád zatiaľ nedošlo k záplavám, pretože z vodohospodárskeho diela Ružín sa vypúšťa voda regulovane, s ohľadom na riečisko rieky Hornád. Po výdatných dažďoch 12. až 15. júna sa však situácia na Ružíne zhoršila. Prítoky vo vodného diela sú oveľa väčšie, ako množstvo vypúšťanej vody. Vodná hladina je nad úrovňou maximálnej prevádzkovej hladiny a vzhľadom na nepriaznivú predpoveď počasia v najbližších dňoch hrozí preliatie hrádze, alebo jej poškodenie. Z toho dôvodu sa Správa povodia Bodrogu a Hornádu rozhodla vypúšťať vodu bez ohľadu na riečisko. Hladina Hornádu vystúpi z koryta a zaplaví košické mestské časti ahanovce - obec, Džungľa, Vyšné Opátske, Juh, Barca, Nad Jazerom, Krásna nad Hornádom, niektoré časti v Starom meste a niektoré obce obvodu Košice - okolie. Preto prednosta Krajského úradu nariadil vykonať 17. júna o 6. hodine dlhodobú evakuáciu obyvateľov so všetkým odborným poriadkovým, zdravotníckym, dopravným a zásobovacím zabezpečením v zmysle spracovaných plánov evakuácie obyvateľstva a plánov príjmu evakuovaného obyvateľstva.

Svoje schopnosti si pri cvičení vyskúšajú pracovníci referátu civilnej ochrany Magistrátu mesta Košice, evakuačná komisia a evakuačné stredisko z miestneho úradu MČ Džungľa, určení zamestnanci z miestneho úrad MČ Sídlisko ahanovce, mestská polícia, miestny spolok Slovenského červeného kríža na sídlisku ahanovce. Na cvičení sa zúčastnia aj starostovia všetkých košických mestských častí, pracovníci miestnych úradov, ktorí sú poverení úlohami civilnej ochrany, zástupcovia krajského a obvodného úradu. V obdivoch mestských častiach už začiatkom júna teoreticky nacvičovali jednotlivé čiastkové úlohy, ktoré sprevádzajú evakuáciu presun a príjem osôb, opatrenia na monitorovanie a vyhodnocovanie následkov na zaplavenom území, ochranu alebo vyvezenie dôležitých zariadení a kultúrnych pamiatok, zníženie zásob nebezpečných látok alebo zamedzenie ich úniku do životného prostredia. Členovia evakuačných komisií si 17. júna od 9. hodiny v Kultúrnom dome MČ Džungľa prakticky vyskúšajú všetky činnosti, ktoré by podľa plánu evakuácie mali urobiť, bude medzi nimi napr. ukážka evakuačnej batožiny, nácvik nástupu evakuovaných do dopravných prostriedkov. Od 11. hodiny sa evakuované osoby presunú do miesta ubytovania v priestoroch ZŠ Juhoslovanská, kde bude zabezpečený príjem, evidencia a ubytovanie evakuovaných osôb, výdaj stravy, poriadkové a zdravotnícke služby. Po cvičení bude od 12.30 hod. v priestoroch ZŠ Juhoslovanská rozbor ukážkového cvičenia.

V priebehu ukážkového cvičenia nebude narušená mestská verejná doprava ani osobná doprava medzi mestskými časťami Džungľa a Sídlisko ahanovce. Autobusy, ktoré zabezpečia presun evakuovaných, bude sprevádzať auto s majákom. Žiadne iné obmedzenia pre obyvateľov Košíc v súvislosti s cvičením nenastanú.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]