magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zajac: V prípade košickej rodičky v kóme lekári pochybili
@ Aktuálne -> Medicína      Jun 21 2004 - 07:57 GMT
Košice 18. júna (TASR) - V prípade rodičky M. I. z okresu Košice - okolie, ktorá je od januára v kóme, lekári 1. gynekologicko-pôrodníckej kliniky košickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou na Triede SNP pochybili.

Potvrdil to na základe záverov odbornej komisie minister zdravotníctva SR Rudolf Zajac počas dnešnej pracovnej návštevy v Košiciach.

Vedenie nemocnice už prijalo opatrenia, aby v budúcnosti podobným prípadom zabránili. Riaditeľ Robert Roland spresnil, že ukončia pracovný pomer s dvoma lekármi, ktorí zabezpečovali zdravotnú starostlivosť v inkriminovanom čase. Vedúcich pracovníkov - prednostov a primárov odvolali z funkcií. Sú zatiaľ len poverení do výberového konania, pričom výberová komisia zváži aj mieru ich zodpovednosti za činnosť pracoviska. Otázku kolegiálnych vzťahov a etických problémov navrhujú riešiť na pôde Slovenskej lekárskej komory. "Vyvodím aj finančné postihy u všetkých ďalších účastníkov, ktorí si nesplnili dôsledne úlohy a o podobný postup požiadam dekana Lekárskej fakulty UPJŠ" - povedal riaditeľ.

"Rodička je takmer päť mesiacov v kóme po ukončení tehotenstva cisárskym rezom, ktoré nadväzovalo na krvácanie pri vzácnom prípade chorobného umiestnenia placenty. Nejde o každodennú diagnózu, podobné prípady sa vyskytujú raz za päť až desať rokov" - uviedol Roland.

Podľa záverov komisie došlo u pacientky v súvislosti s poskytovaním liečebnej starostlivosti k závažnému poškodeniu mozgu s pretrvávajúcim bezvedomím, ktoré nastalo v súvislosti s gynekologicko - pôrodníckymi operáciami a komplikáciami pri podávaní celkovej anestézie. Bezprostrednou príčinou stavu pacientky je s vysokou pravdepodobnosťou udalosť pri opakovanej operácii a s tým spojená zdravotná starostlivosť hlavne v čase od 9. do 16. hodiny 25. januára tohto roku. Z toho podľa záverov komisie vyplýva aj rôzny podiel zodpovednosti jednotlivých pracovníkov kliniky.

Príbuzní pacientky podali trestné oznámenie pre ublíženie na zdraví na neznámeho páchateľa a prípadom sa zaoberá polícia.

Len niekoľko týždňov predtým zomrela na tej istej klinike rodička pri predčasnom pôrode. V tomto prípade však rezortná vyšetrujúca komisia pochybenie lekárov nezistila.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]